lördag 14 januari 2017

Kan det bli värre?

Våra politiker har svårt att förstå det här med orsak och verkan. De flyktingar som kommit hit har behövt kläder, mat och husrum, vilket gett ett kortsiktigt uppsving i konsumtionen, men en konsumtion som betalats och en tid framöver, kommer att betalas med skattebetalarnas pengar. Det kommer att ta många år innan dessa flyktingar kan betala tillbaka genom att bli skattebetalare, många av dem kommer kanske aldrig att få ett jobb.

Orsaken är naturligtvis den tekniska utvecklingen, som går betydligt snabbare än vad man kunde läsa om för bara ett år sedan. Robotisering och användandet av smarta datorer och maskiner ligger inte längre tjugo år framåt i tiden, de nya teknikerna används redan. Anledningen är naturligtvis att spara in på mänsklig arbetskraft, för att kunna få bättre avkastning på gjorda investeringar.

Personal kostar inte bara pengar, de slits i ett allt högre arbetstempo och många slås ut för all framtid. Naturligtvis är det inte meningen med livet, dessutom måste man se det ur nationalekonomisk synvinkel. När många människor genom utbrändhet går från närande till tärande (som är den etikett politiker satt på pensionärer, sjuka och arbetslösa) skapas en obalans i statens ekonomi.

Det kommer med andra ord att bli problem med kassaflödet, på samma sätt som i det forna Sovjetunionen och DDR. I och för sig inte så konstigt, eftersom vårt samhällssystem i mångt och mycket liknar dessa båda länders uppbyggnad med stor offentlig sektor. Ett i längden ohållbart samhällssystem, frågan har hela tiden varit när det ska kollapsa.

Den tekniska utvecklingen är skrämmande, för friställs personal uppstår problem med köpkraften, vilket påverkar konsumtionen. I Tyskland ska Volkswagen kraftigt minska antalet anställda, orsaken till det är fiffel och båg för att tjäna mera pengar. I vårt land har inte minst bankerna bättrat på sina resultat och chefernas bonusar, genom att dra ner på personal och service, men än har de kunder kvar märkligt nog.

Nu har upptäckts en sak som följt med i utvecklingens fotspår. Pappersfakturor kostar pengar och kunder har uppmuntrats att begära e-fakturor istället. Lätt som en plätt för den som fakturerar sina räkningar, några knapptryckningar och en maskin sköter allting, Trots att det handlar om att data förs över från maskin till maskin, vill nu bankerna ha en bit av kakan, nu ska det även tas ut en avgift på e-fakturor. Nästa steg blir säkert att avgiftsbelägga automatiska betalningar. Den som har förståndet i behåll inser att helvetet snart brakar lös.

Vad som gör mig orolig är vad det här kommer att sluta. Alla länder har problem vilket betyder att det kan bli alla mot alla. Ordet protektionism låter inte skrämmande, men det betyder att länder kommer att se till sitt eget lands bästa. En naturlig utveckling när alla länder börjar få problem. Än har inte Trump skälvan satt igång, men snart så ... Trycket från invånarna får regeringar att att darra på manschetten, deras politiska framtid står på spel.

Att den gör det oavsett hur de gör, bidrar säkert till att regeringar försöker satsa på vad de tror är säkra kort. Men invånarna har redan splittrats i olika grupper och företagen har redan strategier för att flytta sin tillverkning. Många länder kan snabbt gå från att vara ett i-land till ett u-land. Vad var oddset för att Romarriket skulle falla? Det finns stora likheter mellan EU och Romarriket, allt har sin tid utmätt, och det är alltid människan som åstadkommer förändringarna.

Faktum är att världen inte har hämtat sig efter kraschen 2008. Inte heller har de politiska makthavarna lärt sig någonting av den och analyserat hur det kunde hända. Vad orsakade att ekonomiska experter skickade ut varningssignaler redan några år före av ekonomiska experter? Sannolikheten att samma sak händer igen är överhängande. Blir det Trump som triggar igång en ny global ekonomisk kris?

Som tur är har inte en amerikansk president oinskränkt makt på samma sätt som Putin. När man lyssnar på det Trump har att säga, har han inte insett det. Han har inte heller insett att han kan få "kicken" om han anses farlig för landet. Vi borde ha samma möjligheter i vårt land under en mandatperiod, för efter att par år har de som kommit till makten insett, att problemen var betydligt större än de trott och rullar tummarna i väntan på nästa val.

Under en mandatperiod är de helt i händerna på anställda tjänstemän som försvarar sina siffror med förvrängd statistik. Statistik kan manipuleras på många sätt för att få någonting att verka trovärdigt, men verkligheten brukar avslöja det hela. De förtroendevaldas okunskap och i många fall inkompetens är därför en fara för landet, genom att de fungerar som de fattar beslut om någonting de inte förstår konsekvenserna av.

Om det inte var så sorgligt och allvarligt för svenska folket, skulle man skratta åt de tafatta försök som görs av våra politiker att verka vederhäftiga. Vad landet behöver är en stark man eller kvinna med kompetens och modet att städa upp i vårt land. Vi behöver inte en massa politiska företrädare, de kostar alldeles för mycket och för inte vårt land framåt i den moderna värld vi lever i.

Man kan se det inom den högteknologiska industrin där förbättringar presenteras varje halvår. Samma sak måste ske inom politiken, att den är med sin tid och helst är förutseende för nästa steg i utvecklingen. Istället påbörjas utredningar som beräknas vara klara om två år, med utgångspunkt från dagens läge. Hur kan någon politiker skapa trovärdighet för landets framtid med dessa stenåldersutredningar?

Det är dags att vårt politiska maktsystem skrotas och att det precis som inom arbetsmarknaden anställs personer i ledande ställning efter kunskaper och kompetens. Vi kan inte ha amatörer som måste ha hjälp av experter. Det är inte ett demokratiskt styrelsesätt, det handlar hela tiden om beslut som fattas av icke bemyndiga så kallade folkvalda. Kan det bli värre? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar