fredag 27 januari 2017

Korruption, finns det verkligen i vårt land?

Jag är gammal, född redan den första halvan av nittonhundratalet. Att visdom kommer med åldern har man ofta fått höra, men egentligen handlar det om ett långt livs erfarenheter. Av den anledningen reagerar dagens äldre mot att vår tids politiker, helt saknar erfarenhet om av vad livet går ut på. Egentligen. Har därför försökt se på de problem som finns ur politisk synvinkel.

Folk har inte insett att politiker som vistas i en och samma miljö under lång tid, uppfattar den miljön som verkliga livet. Att ständigt frotteras med likatänkande människor som format politiskt aktiva  till att vara förkunnare av den  lära de korvstoppats med. De här lärorna kallas ideologier, men eftersom alla inblandade i det politiska arbetet (med undantag av SD) blir de också arbetskamrater oavsett partifärg och ideologi.

Vad det handlar om är kamrater som måste skyddas genom finurliga skyddsnät och en trygg framtid. Att satsa på politisk karriär är som att bränna broar, det finns ingen väg tillbaka. Social kompetens räcker inte långt när det gäller att få ett arbete inom det privata näringslivet, därför måste det finnas ett skyddsnät. Folk har inte fattat att förtroendeuppdragen är är tusentals människors levebröd och det enda många politiker hållit på med.  

Det här med vänskapskorruption är egentligen någonting som funnits sedan långt tillbaka. men ordet låter inte bra i invånarnas öron. Inte heller att det förekommit inom Riksrevisionsverket och nu Statens Fastighetsverk. Ju större de är desto tyngre faller de.

Men fifflandet finns säkert inom alla de offentliga verksamheterna, när locket som tidigare flitigt lagts på nu flugit av, kan vi vänta oss vad som helst. Men svenska folket får i alla fall reda på varför deras skattepengar inte räcker till för att sjuka, arbetslösa eller pensionärer ska kunna leva drägligt.

Man kan förstå de politiker som tycker att media och folk som klagar över orättvisor förstört bilden av det fantastiska välfärdslandet Sverige. Nu skrivs det om att en stor del av svenska folket blivit fattigare, men några hundratusen pensionärer är ju inte många i det stora hela, vi är tio miljoner invånare nu. Det stora politiska problemet är invånarna, att de kräver alldeles för mycket

Det är svårt för en politiker att fatta att sjuksköterskor, lärare, ambulanspersonal och poliser sagt upp sig från sina jobb. Nu jäser det bland deltidsbrandmännen och de säger upp sig i stora skaror. I samtliga fall är det inte bara usla löner och arbetsförhållanden som har angetts som orsaken, de reagerar över den inkompetens som finns bland våra politiker.

Utgångspunkten för en politiker är att alla måste ha ett arbete för att kunna försörja sig själva och vårt samhälle. Hur tänker folk som slutar, det är ju yrken där det behövs folk och som inte finns att få tag på? Hela vår byråkrati måste ha löner varje månad, det blir ju ännu mer nedskärningar i välfärden för att få det att gå ihop..

Avhoppen har skapat problem, eftersom det tar lång tid för nya människor att bli varma i kläderna. Det kan till och med ställa till så att folk dör! Om de avhoppade tänkt efter lite, hade de insett att det kostar enormt med pengar att hyra in personal. Att alla har vi ett socialt ansvar, men det är invånarna som har det slutliga ansvaret att betala för det som blir fel. 

Man kan förstå att politiker klagar över att invånarna börjat ifrågasätta vad de håller på med, dessutom börjar nu journalister gräva i varför skattepengarna försvinner. Att vara förtroendevald utan högre utbildning och kunskaper om hur man hanterar invånarnas miljarder är inte lätt, det är en jäkla massa siffror som måste översättas till tårtbitar och staplar för att få grepp om. Om det för länge sedan borttagna tjänstemannaansvaret återinförs, kommer ingen att våga ställa upp som förtroendevald. 

Man kan säga att folk får skylla sig själva för hur det blivit i vårt land. Skyll inte på den som fått förtroendeuppdragen, det är inte meningen att de ska kunna hantera allt det nya som ställer till det. Att vilja men inte kunna är ett helsike.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar