lördag 10 mars 2018

Att vända kappan efter vinden.


Politiker får rycka på axlarna åt det jag har att säga, det vet nämligen inte bättre. Men vad vårt land kommer att stå inför om några år är miljarder i underskott, som aldrig kommer att kunna täckas upp med skatter. Vår politiskt skapade byråkrati och kontrollapparat för att hålla invånarna i Herrens tukt och förmaning, är det som sätter käppar i hjulet eftersom kostnaderna ökar snabbare än intäkterna. 

Man brukar tala om stålbad, men det är precis vad som väntar vårt lands byråkrati.
Det kommer att saknas och behöver fyllas på med läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, lärare, poliser och Gud vet allt, men alla dessa avlönas med invånarnas skattepengar. För att frigöra pengar till den personal som behövs och kommer att behövas måste det rationaliseras, det vill säga delar av de som avlönas med skatter måste bort. De som behövs minst är politiker och de med politiskt skapade jobb, det kan de flesta vara överens om. Om en sjuksköterska blir sjuk påverkas en hel avdelning, om en politiker blir sjuk rullar allt på som vanligt.

Det är så man måste se det, i vår moderna tid finns inte plats för personer som inte "producerar", de med politiken som yrke och de med politiskt skapade jobb måste ses som ett "köttberg, som Nuder en gång kallade fyrtiotalisterna. Det fick han visserligen äta upp, men det går ingen nöd på honom. Politiker kan omskolas till något av de yrken som kommer att behöva folk, vilket skulle innebära betydligt lägre löner för dessa omskolade. Men enbart den löneminskning och inbesparing av förmåner och pensioner, skulle uppgå till en betydande besparing.

Det här gäller inte bara staten utan också kommuner och landsting. Det finns i dag alldels för många som har sin lön från politiska uppdrag vilket är och har varit ohållbart sedan långt tillbaka. Kanske hade det kunnat fungera några år till, men det som kommer att få det politiskt uppbyggda makt- och kontrollsystemet att kollapsa, är den ökning av invånarna som skett de senaste åren. Lägger man till en åldrande och sjukligare befolkning, kan inte de med ett arbete bära bördan av att föda alla de som av skilda anledningar inte kan jobba.

Redan den förra regeringen skulle ha varnat för vad de skenande fasta kostnaderna skulle komma att innebära, men för makthavande politiker (och hela det politiska etablissemanget) gäller att hålla skenet uppe så länge som möjligt. Det är ju deras levebröd det handlar om, även om det för en del bara är på kort sikt. Hoppet är ju det sista som överger människan, naturligtvis har våra politiker hoppats att någon annan ska rätta till det som blivit fel.

Det här med det enorma underskottet då ett par hundra miljarder kommer att fattas, kan styrkas av den bedömning som gjorts av statens revisorer och SKL och inte tagna ur luften. Att vår finansminister och regeringen mörkar hur illa det är ställt kan man förstå, men knappast klokt att göra det. Svenska folket måste få höra hur illa ställt det är och kan förbereda sig, istället för att ställas inför fullbordat faktum.

För mig kommer det att kännas som en märklig valrörelse när löften om både det ena och andra presenteras, men vet att pengar kommer att bli det stora problemet. Det är dags att de politiker som insett allvaret ryter till om att alla partier måste samarbeta för att fallet ska bli mjukare. När våra politiker inser att de inte har något skyddsnät vid en kollaps, kanske de lägger manken till att hitta en lösning som gör att de själva kan överleva.

Vad som kommer att hända med alla flyktingar som kommit hit är ett frågetecken som blir svårt att räta ut. Kostnaden för alla dessa tas från invånarnas gemensamma kassakista som tycks ha massvis med hål där pengarna rinner ut. I texten till en låt som sjöngs av Harry Belafonte, kunde man höra förklaringen till varför det inte bars in vatten, det var hål i hinken. Och så är det också med att inte pensioner och trygghetsförsäkringar kan återställas, det är massvis med hål i statens kassakista.

Flera av hålen skulle tätas med nedläggningar av många onödiga statliga verk och en nedmontering av kontrollapparaten. Ju mindre byråkrati, desto större chans att människorna tar sig för med någonting som kan föda dem på sikt. Många innovationer har stoppats av vår byråkrati till glädje för företag i andra länder.

Så har vi då alla problem, som tyvärr är politiskt skapade. Det är politiska direktiv som gjort att skola, vård, polisen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan totalt missat sina uppdrag. Men allt bottnar i det magiska ordet statistik, det har våra politiker för sig ska visa att de sannerligen gör någonting. 

Men ser man på statistiken över sjuktalen är de totalt missvisande, massvis med sjuka människor har fått sina sjukskrivningar underkända av Försäkringskassan. Vem tror att dessa människor är friska?
Statistik är någonting som hänt, därför förändras statistiken efter hand som tiden går. Så kommer det också att bli med statistik över de som är sjuka, för förr eller senare hamnar de på sjukhus och då kan inte Försäkringskassan friskförklara dem. 

Hur dum får en regering vara? Ja, med åren lär man sig att dumhet aldrig ska underskattas, folk är faktiskt mycket dummare än man kan tro. Men ska verkligen dessa personer få företräda invånarna?
I datorns barndom fanns ett spel med en enkel streckgubbe och en galge, spelet hette Hangman. Den som inte klarade frågorna blev hängd. När man tänker efter, barn satt och spelade detta kusliga spel. Men så ser verkligheten ut numera, det är en hård kall värld vi tvingas leva i. Nu hängs inte politiker i vårt land för att de för det mesta har fel, men de gör ofta kovändningar under galgen.

Enbart det senaste året har flera partier bytt åsikter de hade för några år sedan. Det gäller inte minst om flyktingarna och invandring. Om det betyder att de partier som bytt ståndpunkt blivit realister, eller om de bara försöker locka till sig väljare vet man inte. Hursomhelst behöver inte SD känna sig ensam om sina åsikter längre och det hade man definitivt inte väntat sig. Men visst måste man väl ändå börja fundera, varför flera partier börjat vända kappan efter vinden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar