fredag 18 september 2020

Endast de starka överlever.

 Enligt WHO kommer det att bli en tuff höst och vinter, men regeringen flaggar för åtgärder att få fart på ekonomin. Samtidigt i nutid har till och med de stora butikskedjorna enorma problem med stort försäljningstapp. Hur tror vår finansminister att de små butikerna har det?


När butiker rear ut sina varor är det för att få in pengar till de fasta kostnaderna. Det handlar om överlevnad, men framtiden ser dyster ut. Varifrån ska pengarna tas för att köpa in nytt lager om kunderna kommer tillbaka? Om de kommer tillbaka är kanske största problemet eftersom pandemin skapat nya köpvanor.


De reor och totalutförsäljningar som pågår gör att de med pengar passar på att handla det de behöver, men hur blir det då med en nystart? Tror inte ens våra ekonomiska experter ägnat det en tanke, men det är lite som hamstringen av toalettpapper, det som köps nu räcker ett bra tag framöver och har kunnat köpas för vrakpris.


Än så länge går det inte att summera hur mycket som gått förlorat under pandemin, men ett BNP-ras på drygt åtta procent bör bli några hundra miljarder. Att i det läget satsa pengar på miljön istället för de sämst ställda i vårt samhälle är en dumhet utan like. Just nu mår många betydligt sämre än miljön, åtminstone i vårt land.


Skjutglade Annie är tillbaka och med henne också Centerpartiets konfrontationspolitik som bara är irriterande att höra. Anfall är bästa försvar anser tydligen de flesta politiska partierna, men det lämnar öppet mål för motståndare. Det kommer att bli en målrik höst och vinter, antagligen massvis med självmål också för den delen.


Det för många oroande är naturligtvis hur länge vi ska få dras med pandemin och risken att själva drabbas allvarligt. Som en bekant sa, det nöter på nerverna att vara på sin vakt och kolla om någon snorar eller nyser. Man ser ingen skillnad på en vanlig förkylning eller Corona, antagligen inte heller de som snorar och nyser eftersom de går ut bland folk.


Massvis med barn har varit snoriga sedan skolstarten och vård av sjukt barn har stigit rekordartat. Tror inte de så kallade makthavande räknat med att lättade av restriktioner och barn inte går ihop, det har säkert lärarna gjort eftersom de varit tveksamma. Men eftersom vi har skolplikt kan det verkligen trassla till sig, inte minst därför att skolan är kommunernas åtagande. Sämre förutsättningar har inte skolan kunnat ha.


Skolan börjar bli ett lika stort problem som gängkriminaliteten, föräldrar protesterar mot nedläggningar och storskolor i centralorter har kommit i ropet. För ett par år sedan var det här nyliberala idéer som fick fäste hos totalt okunniga kommunpolitiker. De vet ingenting om ekonomi och definitivt ingenting om utbildning.


Men okunnighet finns inte bara på kommunnivå och regioner, det finns även i rikspolitiken. Problemet är att de politiskt aktiva inte har en aning om hur invånarna vill ha det som därför anpassa sig till vad makthavande politiker anser vara bäst. Ja, vägrar anpassat sig är en bättre beskrivning av det som nu händer, våra politiker får mothugg mot nästan allt tjänstemän lagt fram som underlag för beslut.


Hela vårt land styrs av skrivbordsprodukter, det vill säga vad tjänstemän och konsulter kommer fram till vad som är bäst. Vad de utgår från är politikernas önskedrömmar som ger nitiska tjänstemän befordringar och konsulter gnuggar händerna inför kommande uppdrag om underlagen anpassas efter politikernas önskemål. Någon som blir förvånad att det mesta blir fel?


Men stormar av protester vi kan se på sociala medier visar någonting som för makthavande politiker borde fungera som varningsklocka, invånarna börjar ta saken i egna händer. Hörde en förälder säga att varför ska vi behöva ta hänsyn till att det kommit en massa människor från andra länder? DE får ta det som vi har det. Vårt land hade en skola, vård och omsorg som inte ens räckte till det behov som fanns för tio år sedan. 


I många kommuners ytterområden talas det nu om att föräldrarna skall starta privata skolor. Och varför inte, skolor i deras bygd har lagts ner så lokalfrågan är lätt att lösa. Inte heller att få lärare till skolorna, många lärare är missnöjda med hur de behandlas av ansvariga för utbildningen. Dessutom har det visat sig vara en lönsam affär för många privata aktörer.


För kommunerna skulle det kanske lösa problemet med för många elever när de sprids ut på flera skolor. Men det skulle inte lösa problemet med att integrera det stora antalet elever som flyktingar och invandrare bidrar med löser det inte. Blickar man framåt kommer det att bli ett ännu större problem. 


Det finns tydligen mer vett i huvudet på invånarna utanför stadskärnorna än hos de makthavande politikerna. Men det är i och för sig ingen nyhet, det har många konstaterat för länge sedan. Men splittringen är allvarlig, många av väljarna bor i ytterområden som kan bli till en politisk kraft. Ett landsbygdsparti kan därför bli en maktfaktor i många kommuner.


Än så länge har inte våra politiker sett det komma, men ekonomin och konsumtionen kommer inte att bli som de var före pandemin. Samhället har tappat alldeles för många viktiga kuggar i det maskineri som får ett samhälle att fungera. Varje nedlagd butik eller småföretag innebär att år det tog att bygga upp dessa gått förlorad på kort tid. 


Det som försvunnit kommer att ta många år att bygga upp igen, men det finns ett stort frågetecken. Det hasardspel som satsningar på aktiebörserna måste ses som,mycket riskabelt, men de som har aktier lugnas med att ras är någonting naturligt, inget att oroa sig över. Men oroar sig gör de stora aktörerna, det handlar om att många företag nu är kraftigt övervärderade och vad som då händer vet i alla fall vi äldre.


Hur länge kommer flygbolagen och resebranschen att kunna hålla ut i väntan på en vändning? Hur går det med turistländernas ekonomier? Faller en faller alla brukar man säga och i vår globala värld påverkas alla länder på ena eller andra sättet. Hittills har viruset i alla fall förändrat en hel värld, men vad väntar framöver?  


Kanske tur att vi ingenting vet, det skulle säkert ta död på en massa människor i förtid. Men det har skapats en värld där endast de starkaste överlever, men det är väl vad som varit tanken bakom sedan flera år tillbaka. Allt måste ju ses krasst ekonomiskt och då finns inte utrymme för att ta hand om de svaga.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar