söndag 6 september 2020

Att vara pragmatisk kan förklara en hel del.

Vårt lands styrande har i många, många år kämpat för att vårt land skall ligga i framkant. På vilket sätt har invånarna aldrig kommit underfund med, inte i andra länder heller för den delen.Men samhällsexperimenten har varit många och tyvärr i många fall förödande för både landet och en stor del av invånarna. 

Vad brydde sig de flesta om genusperspektivet, det blev en politisk tävlan om att ha en feministisk framtoning och som grädde på moset skulle vi använda hen istället för han och hon. Man kan fråga sig hur alla knäppskallar kan få politikernas uppmärksamhet och till och med genomföra de idiotiska förslagen, när hundratusentals fattigpensionärer nonchaleras.


Vi är världsberömda på grund av den okontrollerade flyktingmottagningen och nu även den ungdomskriminalitet som till och med utländska medier rapporterar om. Att en myndighet fick ta över ansvaret för pandemin har också väckt uppmärksamhet utomlands, nog har våra politikers agerande sett till att vi är i framkant, men knappast på det sätt de själva tänkt sig.


Många politiska beslut i modern tid har ändrat på stadsbilder och människors levnadsvillkor.

Det var en självklarhet för våra anfäder att placera kyrkan mitt i byn. Samma sak med affärer, Posten och bankerna. Den försämring vi sett har skyllts på att vårt bondesamhälle förändrades eftersom att vara småbonde var mindre lönsamt än ett industrijobb, som dessutom gav trygghet i form av de trygghetsförsäkring som skapats. På sin fritid fortsatte de med sina jordbruk vilket fick dem att kallas månskensbönder.


Till slut blev det för betungande och våra myndigheter gjorde det inte lättare för dem så skogsskiften såldes till skogsbolag och kvar blev en avstyckad jordplätt där boningshuset stod. De hade egentligen inget val, utvecklingen var inte på deras sida, det hade myndighetsbeslut sett till.


Det handlade inte bara om jordbruksfastigheterna på de små orterna som de flesta växt upp i utan även de övriga boende på orten påverkades av förändringen. Orsaken till det vi ser idag med usel service beror på de storkommuner som någon nitisk tjänsteman kom på skulle samla alla små kommuner under samma tak. Någon så kallad förtroendevald kanske besökt eller passerat genom något av de små samhällena, men knappast haft förståelse för att de skulle få leva på samma villkor som i stadskärnan. I många fall med högre skatt än de boende i centrum"


Men städernas befolkning har också sett förändringar till det sämre. När det blev populärt med gågator var det många kommunledningar som blev alldeles till sig. De hade inte räknat med att ICA Maxi, Willys, Rusta, Jysk med flera skulle etablera sig utanför stadskärnan och därmed förflytta städernas centrum. De som trodde sig bo centralt kan idag blicka ut över folktomma gågator och se skyltfönster täckta med brun papp istället för skyltade med varor.


Redan för flera år sedan började det talas om butiksdöden på grund av en ökande näthandel. Nu kommer nätjätten Amazon med regeringens hjälp etablera sig i vårt land, kan förstå om ägare av specialbutiker lägger ner innan de blivit skuldsatta upp över öronen. Om det kan vara någon tröst för alla människor ute i landet, kommer det även att drabba storstäderna, viruset gjorde bara att butiksdöden kommer att bli omfattande tidigare än våra politiker kunnat ana. 


De stora städerna har genom ett virus visat de nackdelar som finns vid urbanisering, tränger man ihop människor på en liten yta är det bäddat för problem. Det är i storstäder man kan hitta huvudkontoren för de stora företagen, men vad kommer egentligen dessa storstäders inkomster från? Nöjesutbudet är enormt och billiga matställen blandas med lyxkrogar där de stora företagen har representationer för sina kunder.


Men så stod plötsligt gapade lyxkrogarna öde i en handvändning. De anställda jobbade hemifrån vilket är betydligt lättare när det handlar om administrativa arbetsuppgifter. Det påverkade naturligtvis också affärer av alla de slag, men mest lunchrestauranger. 


Turismen har också uteblivit. De stora turistattraktionerna öde, Gröna Lund, Liseberg med flera har nu förlorat en hel säsongs intäkter. Det har även drabbat artister, musiker men också den säsongsanställda personalen, mestadels ungdomar. Vad det inneburit i minskad konsumtion kan inte ens uppskattas, inte heller den långsiktiga skadan.


Det skadade förtroendet för vad våra politiker verkligen kan göra blir svår att reparera, det räcker inte med fagra ord och löften som lätt kan genomskådas. Så var fallet med den ilska Löfven riktade mot Aftonbladet som han ansåg var lögn och förbannad dikt. Så reagerar bara en som skolats inom det fackliga, tomma tunnor bullrar mest.


Alla ser det Löfven inte vill se, att de kriminella gängen är ett hot mot hela vårt samhälle. Under Löfvens tid som regeringschef har administrationen ökat och det har nog aldrig funnits så många chefer på olika nivåer  inom de offentliga verksamheterna som idag. HR, det vill säga personalansvariga tycks det drälla av. Antalet utredningar är svårt att hålla reda på, men alla inser att dessa utredningar bara är försök att vinna tid.


Beslutsångesten lyser igenom hos ministrarna samtidigt som MP gör allt för att försöka försvara sin existens. Regeringen är ytterst ansvarig för allting, vilket betyder att den också måste låta proffsen ta över på samma sätt som Folkhälsomyndigheten. Det måste skäras ner på administrationen och se till att det finns folk där saker händer, det vill säga på gator, sjukhus och skolor där vi ser att de så kallade politiska företrädarna helt tappat greppet.


Coronan blottade inte bara vårt lands urusla framförhållning, det blottade också att politisk styrning i krissituationer är samma som kaos. Löfven låter ena dagen som en frikyrklig pastor, den andra är han en förhandlandlande fackpamp. Om man ser till vad MP lyckats få igenom är han en usel förhandlare. Att “sno” de idiotiska idéerna från de små stödpartierna och säga sig vara pragmatisk gynnar inte vårt land, tvärtom bär det utför i rasande fart  Skulle inte förvåna om Löfven en dag säger siga vara pragmatisk när det gäller invandring och flyktingmottagning och kopierar vad SD föreslagit.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar