fredag 4 september 2020

Snart smäller det ... kanske.

Löfven kan tänka sig skattesänkningar för att öka invånarnas köpkraft, efter pandemin gäller det att folk konsumerar för att få fart på hjulen. Det snabba lappkastet beror på att han alltid haft en pragmatisk syn på skatter, men sanningen är att han kapitulerat för att inte förlora makten. Förslaget med skattesänkningar för att få fart på konsumtionen är nämligen vad de hjälpande partierna krävt, annars ... 


Kan inte vara lätt att säga sig regera när det hela tiden är en fråga om att förhandla fram en kompromiss inför de beslut som måste fattas. Redan från början gav Löfven löften som många ansåg orealistiska, inte minst lägst arbetslöshet i Europa. Många var till och med tveksamma om löftet att skatten på pensioner skulle tas bort 2020, det är nu det men än har det inte hänt. 


Förslag som innebär förbättringar för en stor del av invånarna tror jag inte något av partierna skulle vågat gå emot det, ändå har inte regeringen vågat lägga fram sådana förslag för beslut. Det går inte att skylla på pandemin, pengar finns för att stötta företag och till det används invånarnas skattepengar. Våra politiker är inte valda av företagen att företräda dem, man kan fråga sig vilket är viktigast, företagen eller invånarna.


Pandemin har orsakat någonting som kan liknas korsdrag i maktens korridorer, den tid som kommer efter går det inte att gömma sig bakom den politiskt skapade byråkratin. Inget parti har kunnat dra nytta av det som pågår, tvärtom misstror allt fler vad politiker egentligen kan göra. 


När det gäller den ökande ungdomsbrottsligheten visar det sig nu att hårdhandskar måste ersätta silkesvantar, där har vi mycket att lära av andra länder, inte minst då Danmark. Att det kunnat gå så långt är ett enormt politiskt misslyckande, på samma sätt som med bevarande av blodtörstiga rovdjur som sprider sig över landet. Skulle inte förvåna om makthavande politiker resonerat att så farligt är det väl inte.


Jodå, nu brinner det i knutarna och båda dessa saker hotar människor genom att skapa otrygghet. Tror ingen politiker insett vad som kan hända när misstroendet mot vad de kan göra sprids. Troligtvis griper många första bästa halmstrå att klamra sig fast vid och i nuläget ser de inget annat parti än SD som vågar ta i de heta potatisarna.


Moderaterna faller tidigt bort på grund av Kristersson och vad moderat politik kan ställa till med minns de äldre som var med i början på nittiotalet och alliansregeringens tid vid makten. De övriga små partierna har som valresultat sedan årtionden tillbaka visat inte har något förtroende hos den stora allmänheten. Två av dessa ser ut att få respass ur riksdagen.


Det är svårt att se annat än att vårt politiska maktsystem överlevt sig självt, det passar inte  in i vår moderna värld som kräver snabba beslut. Vi är egentligen ett land som styrs av amatörer och det i en tid då till och med experter är osäkra om hur framtiden kommer att se ut. Vad de ekonomiska experterna i alla fall kommit fram till är att det måste till en omfördelning av tillgängliga pengar.


Naturligtvis kommer de enormt rika att spjärna emot, men de har redan grävt sin egen grav. Eller börjat i alla fall eftersom de satsat enormt med pengar på den högteknologiska utvecklingen. Ersätts människorna med smarta maskiner minskas också presumtiva köpare av de produkter som tillverkas, vi kommer tydligt att se det efter pandemin.


Den stora arbetslösheten både här hemma och i många andra länder har skapat det hack i den konsumtion som fick regeringar att stirra sig blinda på den ekonomiska tillväxten. Det enda de svagaste grupperna har sett av den ekonomiska tillväxten är att allt blivit dyrare. För politiker som ser på sina egna lönekonton är det svårt att förstå hur människor kan överleva på pensioner som ligger långt under EU:s fattigdomsgräns.


Vi får se vad som händer när det hela är över, men många experter är övertygade om att vi som nation kommer att bli fattigare. Det är för få som jobbar inom det privata näringslivet för att kunna försörja alla de som avlönas och lever på skattepengar. Är därför minst sagt förvånad över att skattesänkningar över huvud taget diskuteras.


Många har sett MP som världsfrånvända men nu har även C och L sällat sig till skaran. Tror inte de här små partierna har tillräckliga kunskaper att lägga fram förslag som kan bli förödande för många invånare. Men det kanske blir annat ljud i skällan när pandemin är över och verkligheten grinar dem i ansiktet. Verkligheten kan vara grym, inte minst för de som tror på sagor, eller som i de bådas fall nyliberalism.


I är ett land som säger sig vara demokratiskt men beslut fattas över huvudet på invånarna står vi på gränsen till diktatur. I vårt fall inte en enda person, utan hela det politiska etablissemanget. De försvarar med näbbar och klor den makt vårt politiska maktsystem innebär för dem. Av den anledningen ser vi hur det kämpas för att skrapa ihop partier för att uppnå majoritet, den dagen är verkligen vår demokrati helt satt ur spel.


Det enda svenska folket skulle vinna på är att SD blir största parti av den anledningen att de inte skulle få stöd i frågor som inte medförde förbättringar. Att vara största parti har vi sett att inte vara någon fördel, tvärtom framstår nu Löfven och partiet som nickedockor till stöttande småpartier. Men vad är vitsen med det?


Ett extraval skulle sluta i samma kaos som det förra valet, men tvivlar på att Löfven kommer att tillåtas fortsätta som statsminister. Opinionssiffror skall man ta med en nypa salt, men den som lyssnar på gatans parlament inser att den nedåtgående trenden kan vara större än de som framkommit i mätningarna. Det är när valsedlarna räknats vi vet resultatet och blir det inget extraval, blir valet 2022 en verklig rysare.


Visserligen går tiden fort men snabbare sker de förändringar som ställer allt på huvudet. Håller inte för otroligt att vi även kommer att få uppleva en ny finanskris, svallvågor från det som händer i Amerika sköljer över hela världen. Finansgeniet Trump har lyckats skapa ett budgetunderskott som ingen kan säga vad det kommer att betyda för de närmaste åren. Blir han omvald kan vad som helst hända, det börjar till och med det amerikanska folket insett.

Första tecknet på att de smarta datorerna reagerat är raset på börserna i natt, hur kommer de närmaste dagarna och veckorna se ut? 


Ett byråkratiskt tandlöst EU kommer att bli en belastning för medlemsländerna, var och en kommer att ha nog med sitt. Det går inte att skylla på engelsmännens brexit, Ungern och Polen utmanar öppet EU som inte vågar göra någonting. England var en av grundpelarna därför finns risk att hela den europeiska unionen faller ihop som ett korthus. Tyskland och Frankrike kan knappast fortsätta hålla EU under armarna, att få bidrag är en sak att betala en helt annan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar