fredag 23 oktober 2020

Vad kan rädda ett sjukt samhälle?

Vi är på väg mot en helt ny typ av samhälle, där människors värderingar hamnar i kollisionskurs med det politiska tänkandet. Att psykisk ohälsa ökar är inte förvånande, det finns en gräns för vad människans kropp och psyke klarar av. Anledningen är att människan som ett redskap för att nå politiska mål, det glöms bort att det handlar om individer med egna drömmar att förverkliga. Men vad är det som kan rädda ett sjukt samhälle?


Försök att hålla konsumtionen under armarna var att förse vissa grupper med mera pengar genom jobbskatteavdraget, orsakade stor skada genom att splittra invånarna. De som hade behövt pengarna fick mindre, de som av skilda anledningar saknade möjligheten att kunna arbeta straffades. Det som politiker trodde skulle uppmuntra till fler i arbete och därmed ökad konsumtion skapade istället ett sjukt samhälle.


Pandemin har fått många friställda att inse att det politiskt skapade samhället grundlurat dem. Den som inte arbetar skall inte heller kunna leva som andra, ett idiotiskt tänkande som nu kommer att visa hur feltänkt det var. 


Redan före pandemin hade sjukvården stora problem att hinna med de vårdsökande, vi hade vårdköer före den enorma flyktingmottagningen. Det politiskt styrda samhället var helt enkelt inte anpassat för det invånarantal vi hade före flyktingströmmen. 


Det är inte de stora inkomster för staten som skapar rikedom, det är att inte låta utgifterna skena iväg. De svarta hålen där pengar rinner ut i strid ström har blivit fler vilket gör att det invånarna fyller på med genom sina skatter inte kommer att räcka om några år.


Man talar nu om en politisk kris, men den har funnits i många år, det är nämligen det politiska maktsystemet som skapar de problem som landet nu tvingas hantera. Alla besut som tagits utan invånarnas medgivande är det som slår tillbaka med kraft. Man kan redan ana en revolt mot sättet vårt land styrs utan möjlighet för invånarna att kunna påverka.


Många av de som drabbats av viruset kan få men för resten av livet. De kommer att bli tärande istället för närande som ett cyniskt politiskt tänkande gör dem till. Men för ett högt (nåja en överdrift) stående land bör alla människor vara en tillgång. Även de som av skilda anledningar slås ut bidrar till att spendera sina pengar. En stor del av dessa pengar kommer tillbaka till staten i form av skatter och avgifter.


Tänker man i ett längre perspektiv är det lätt att se hur viktigt det är att invånarna har pengar att handla för. Om inte pengar försvinner som betalningsmedel förstås, men det kommer knappast att hända inom överskådlig tid. De myter som skapats att rikedom föder rikedom har blivit avklädd i samband med pandemin. Det faller ingenting från den rikes bord.


Nyliberalismen har fått sig en känga, vad det handlar om är inte bara att köra på utan skyddsnät, utan att marknaden skall ta hand om allt. De nyliberala idéerna hade naturligtvis inte räknat med att vi skulle drabbas av en pandemi utan ha ständig tillväxt i ekonomin. Det som nu visar sig är intressant, det är nämligen mänskligheten som är marknaden.


Allt vilar på att människor har pengar till att handla varor och tjänster, av den anledningen är det skrämmande att se vad som händer när någonting drabbar både rika och fattiga. Det är vad som nu hänt i de turistländer som lamslagits av pandemin där inte bara personal vid hotellen ställts utan inkomst, utan även hotellägarna.  

Affärer beroende av turism gapar tomma och personalen uppsagda. Det hela kan liknas vid uppställda dominobrickor, faller en faller alla. Vad det handlar om är i själva verket att ett samhälle är helt beroende av att alla har pengar att handla för. Det räcker inte med att ett fåtal har det för att kunna driva rörelser och anställa folk, det måste finns en ekonomisk bas som ser till allas trygghet att ha tak över huvudet, mat på bordet och kläder på kroppen.


Medborgarlön är någonting som förts fram som enda lösningen på en värld i ständig förändring på grund av den tekniska utvecklingen. Nästa stora steg i utvecklingen är smarta maskinerna som kommer att göra många yrken överflödiga. Även om det inte kan ses som ett yrke, kan dessa maskiner även ersätta huvuddelen av de politiskt aktiva.


Vad utredningar och remissinstanser ödslar månader på, klarar de smarta datorerna av att ge ett svar på bara några minuter. Dessutom utan några som helst kompromisser, svaret innehåller en konsekvensanalys där för och nackdelar anges. Det säger sig självt att det får politiker världen över att slå bakut och om möjligt försöka stoppa användandet.


För att rädda sitt skinn har politiker i flera länder nu börjat tala om en statlig basinkomst, det vill säga att alla får en viss summa som skall täcka boende, mat och annan nödvändig konsumtion. Det är inte bara i de nu drabbade turistländerna man ser på en sådan lösning, andra länder har insett att det behövs om landet drabbas av klimatförändring eller en ny pandemi.


Den stora förändringen ligger en helt annan orsak bakom, pandemin har gett människorna helt nya värderingar. Många har jobb de vantrivs med och skulle vilja göra någonting helt annat. Ett växande antal kommer antagligen att jobba hemifrån och även där handlar det om nya levnadsförhållanden.


Läste att allt fler i storstäder drömmer om att bosätta sig på landet, till och med små städer är landet för Stockholmare. Stora amerikanska bolag placerar sina enorma serverhallar på landsbygden, på sikt flyttar även de stora svenska bolagen sina huvudkontor. En utflyttning från storstäder ger utrymme för förslumning och ännu fler som kan flyr storstäderna. 


Det är varför medborgarlön eller basinkomst om man så vill, även i vårt land kommer att bli så viktig i den förändring som kommer att ske. De politiska misstag som gjorts har skapat ett samhälle som inte bara skapat ökande fattigdom utan även att ett ekonomiskt skydd för invånarna saknas. 

 

Istället för politiska företrädare som talar om hur det skall vara kommer en tid då människan tar kommandot och talar om hur de vill ha det. Felet med att vårt land kunnat hamna i det bekymmersamma läge landet nu befinner sig, är att invånarna inte sagt ifrån och fört fram hur de vill ha det. Men dit är vi nu på väg och förhoppningsvis visar det sig redan före nästa val.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar