onsdag 21 oktober 2020

Väder och dumma politiker rår ingenting på.

Hela den offentliga sektorn, från regeringen, regioner och ner till minsta kommun drivs med en byråkratisk nit som är skrämmande. Hur läkare, sjuksköterskor, lärare med fler yrkesgrupper kunnat få administrativa uppgifter som påverkar deras profession är för mig en gåta. Varken vården eller skolan har blivit bättre, utan tvärtom.

Försäkringskassan som skapades för att vara en trygghet för invånarna är sedan flera år tillbaka en plåga för både läkare och de som blir sjuka. De offentliga verksamheterna är till för att hjälpa invånarna, vilket enkelt förklarat betyder att de är i invånarnas tjänst som också via sina skatter betalar deras löner. 


Ordet brukare som politiker och chefer inom det offentliga använder sig av, kan inte ses som annat än att förminska invånarnas roll som den verkliga arbetsgivaren. Sjukvårdens personal ser fortfarande de som är i behov av hjälp som patienter, för lärarna är de unga elever som behöver kunskaper för framtiden. 


Inom äldrevården och hemtjänsten blir gamla människor hjälpta eftersom de har svårt att klara sig själva, men som trots höga skatter på pensioner får betala för denna hjälp. Om de skall ses som någonting är det betalande kunder och behandlas därefter. Men frågan om varför inte de inbetalade skattepengarna räcker till, står fortfarande obesvarad. 


Bevisligen blir ett land mer svårhanterligt ju mer byråkratiskt det blir, någonting man kan se resultatet av i form av vårdköer, ökande fattigdom och kriminalitet. Vad man kan utläsa är att det inte finns personal där det behövs, men överskott av byråkrater och administratörer som blivit en stor tärande grupp för invånarna.


Ingen saknar en politiker eller rent av flera som av skilda anledningar inte kan ta sig till sina uppdrag. Pandemin visade att det var personalen som organiserade mottagandet och vården av smittade. Under alla månader har den politiska ledningen bara kunnat se på eftersom det som hänt är långt över deras kunnande. De hade inte ens haft en tanke på att en allvarlig kris skulle kunna inträffa.


Nu ropas det på att staten skall ta över både sjukvården och skolan. Egentligen behövs bara att politiska ledningar ersätts av kompetenta chefspersoner som kan organisera och rationalisera bort det som bara kostar pengar till ingen nytta. Dessa chefer kan också avsättas om de visar sig inte klara jobbet. Den möjligheten finns inte med de politiska ledningarna som det visat sig vara svårt att välja bort.


Varför krånglas det till vad som borde vara enkelt. Med användande av sunt förnuft förstås, men det passar inte in i det politiska styrelsesätt vi har. Men missnöjet är stort och det skulle förvåna om inte nästa val kommer att ruska om det tidigare dominerande partiet. Partiet som visat sig inte kunna hantera de problem som vårt nya samhälle fört med sig.


Värre kommer det antagligen att bli eftersom vi ännu inte kan se slutet på pandemin, kanske det blir en andra våg trots Tegnells besked att det inte kommer att hända. Men de unga är trötta på alla restriktioner och anser att ingen skall tala om för dem hur de skall göra. Livet är till för att levas, även om dumhet kan göra det kort.


Det är inte bara hos de unga tålamodet tryter, många äldre känner det som att deras sista år tas ifrån dem. Många nyblivna pensionärer som säkert gjort upp planer på en lång resa till solen och njuta av livet, sitter nu istället hemma och bör inte ens träffa sina barn och barnbarn. Naturligtvis kommer det att letas syndabockar den dag det är över, men det som hänt går inte att ändra på.


De politiska felbeslut som tagits drabbar hela det politiska etablissemanget, det har varit och är fortfarande som en hönsgård där alla irrar runt. Alla försök att retoriskt komma undan ansvar och varför ingenting händer har verkligen lyckats göra folk i gemen rent ut sagt förbannade. Vet inte våra politiker hur de skall göra är det deras skyldighet att öppet erkänna det.


Vår statsminister är urusel på att använda rätt ord vid rätt tillfälle, men också visat sig usel på att verkligen ta tag i saker som måste göras. Ständigt startas utredningar om saker som kräver snabba besked, det är inte så man hanterar problem i verkligheten. Alla utom politiker tvingas dagligen fatta beslut som de sedan får ta konsekvenserna av.


Enligt samstämmiga media står vi nu inför en ny regeringskris, men den kommer säkert att undvikas genom någon kompromisslösning. Innerst inne vill ingen av partiledarna ta över om man bortser från Åkesson och Busch, men inte ens två flugor gör en sommar. Det får rulla på så gott det går fram till nästa val för att göra svenska folket ännu mer förbannade.


Klimatet som det talas om börjar nu visa sig i vårt land och om det vill sig illa kan bli en svinkall och snörik vinter. Då kommer det att visa att vårt land inte är beredd på någonting dylikt. Det är den politiska styrningen svaghet, man utgår från tidigare vintrar och att klimatet skall bli varmare, snö och kyla spräcker spikade budgetar och det måste sparas in på annat. 


Med stillastående vindsnurror på grund av snö och kyla uppstår problem som beslutsfattarna inte heller räknat med. Det är en önskedröm att tro vårt land inte kan drabbas av elbrist, vattenkraft och den kärnkraft vi har kvar räcker inte på långa vägar vid en extremt lång och kall vinter. En test hur elbilar klarar sig i snö och kyla skulle vi i alla fall få.


För en redan hårt pressad sjukvård skulle snö och halka innebära ytterligare belastning och då av akut karaktär. Nästa varning från Löfven kan bli att alla äldre skall hålla sig inne för att undvika bryta armar, ben och höftleder, det kan knappast vara Folkhälsomyndighetens bord. Men antagligen finns någon annan myndighet som kan ta på sig ansvaret, det finns en uppsjö av sådana som kan dras fram i rampljuset.


En sak bör vi vara medvetna om, klimatet rår ingen människa på och har aldrig gjort det. Det kan bli så att forskare som spått en kommande istid har mer rätt än de som talar om global uppvärmning. Men från tidigare erfarenheter vet vi att när människan försöker rädda någonting, uppstår problem för människan. Feltänkande eller helt enkelt dumhet har styrt vår värld alldeles för länge.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar