onsdag 1 januari 2014

Det gäller att ta ett helvete i taget.

Ett nytt år har börjat och för en del känns det säkert, som att det inte kan bli sämre än det gamla. Varför de känner så, finns det flera orsaker till. Bland annat att många har svårt att förstå, hur vårt land kunnat bli som det blivit. Det borde ha blivit helt annorlunda, eftersom vår regeringen gång på gång talat om, hur skickligt de skött landets ekonomi. På grund av det är vi ett rikt land.
Men alltför många saker har talat emot, det saknas pengar till det mesta invånarna betalar skatt för att få. I och för sig märkligt, eftersom de som tidigare haft tillräckligt för att leva, fått det lite bättre. Det har gjort att omfördelningen av skattepengarna, orsakat att de redan fattiga inte bara blivit fler, utan också fattigare.
Många begrep inte vad det var fråga om när regeringen sa att alla skulle få det bättre, men först måste det rensas upp i vårt trygghetssystem. Ja, de ansågs nämligen fungera som bidrag. Varför, var det säkert många som frågade sig, det var ju inte statens bord, så att säga. Dessutom måste det ses som diktaturfasoner, att skrämma till lydnad. Det handlade ju om försäkringar som invånarna betalade för att ha om olyckan var framme.
Det fanns till och med de som sa att någon jävla ordning borde det väl ändå vara i vårt land. Men nej då, någon annan ordning behövs inte i vårt land, än att störst bestämmer och därmed basta. Vad invånarna behövde var ett jobb, inte bidrag, så var det beslutat.
Genom att försämra det som invånarna betalade pengar för att försäkra sig emot, det vill säga sjukdom och arbetslöshet var helt onödigt. Jobb skulle det finnas åt alla, både sjuka och arbetslösa. Antagligen kom den idén från någon gammal ideologi som var gångbar för runt hundra år sedan, men alla sätt är bra utom de tråkiga. Men tråkigt blev det för alla som oförskyllt råkat bli långtidssjuka eller arbetslösa.
När det inte gick att skaka fram nya jobb, ändrades förklaringen till varför ändringarna gjorts i trygghetssystemen. Försämringarna hade gjorts för att alla skulle få en chans att komma ut i arbete. Inte för att staten, kommunerna och landstingen skulle få mera pengar att röra sig med, utan av rent humanitära skäl. Genom socialt umgänge på arbetsplatserna skulle de arbetslösa, cancersjuka, de som gått in i väggen, eller jobbat på sig förslitningsskador bli mycket friskare. Det är inte bra när arbetslösa och sjuka sitter hemma och glor på teve eller videofilmer. Ja, så var jobblinjen tänkt att fungera i teorin, men i praktiken fungerade det inte alls.
Vad var det som gick snett egentligen? Jo, ingen hade tagit med i beräkningarna att de långtidssjuka skulle bli ännu sjukare. En tröst i eländet var att många av de svårt sjuka många försvann ur statistiken. Att ett stort antal av dessa efter en utförsäkring hamnade som bidragstagare hos socialen, visade ju inte att beslutet varit fel. Inte heller att många av de drabbade råkade bli utblottade och i en del fall självmordsbelägna. Sådana saker kunde bara ses som någonting beklagligt och oförutsett, men så är det ju här i livet.
Precis som de sjuka, sysselsätts de arbetslösa numera med att söka jobb för brinnande livet, eller snarare för att få pengar att leva för. Varför ingen delat upp de arbetssökande i grupperna chans till jobb och totalt utan chans är svårt att säga. Det skulle ju minska arbetsbördan vid AF. För tänker man efter lite, visst är det minst sagt idiotiskt att den som kan en sak, tvingas söka på jobb de inte kan eller har utbildning för. Att företagen själva numera rekryterar den personal de behöver, har tydligen ingen tänkt på. AF är inte första stället de anlitar. Och tänk allt extrajobb företagen tvingats till!
Nåja, det vansinniga beslutet är ju grunden för att de arbetssökande ska kunna få pengar att leva för. Visserligen måste man se understödet som betalas ut som ett bidrag, men det är ju jobbskatteavdraget också på sätt och vis. Det har gjort det hela komplicerat för regeringen, de hade inte räknat med att hamna i den sitsen. Att de dessutom glömt bort att ta reda på hur många ungdomar som inte fått lära sig läsa och skriva i skolan, måste ha kommit som en chock. Nåja, för alla de som inte klarar av att picka på Arbetsförmedlingens datorer och söka jobb, finns ju socialkontoren ute i landet. Ett högt stående land har fortfarande den livlinan kvar för de sämst ställda.  
Shit happens, var det säkert någon ansvarig i regeringen som tänkte. Sjukdomar gick tydligen inte att bota med utförsäkringar och tvångssökande av jobb. Att dessutom många inte klarar av att läsa och skriva, var ju inte någonting regeringen kunde lastas för, skolan hade ju varit ett stort problem under många år. Trodde de! Plötsligt var krisen inom skolan det som debatterades, inte jobben. Vändningen slog omkull en väl planerad strategi inför valet, det var bara att börja om på ny kula. Men skolministern hade ju kommit med förslag hela tiden, så kanske ...
Det började bli för många problem att försöka lösa. Visserligen var skolan kommunernas problem, men allt fler började tjata om att staten måste ta över. Samma sak med landstingen, som trots skattehöjningar inte fungerar. De ytterst ansvariga inom regeringen kanske har ägnat Olof Palme en tanke ibland, ha sa ju, att det gällde att ta ett helvete i taget.
Mitt i alltihop har svenska folket tappat förtroendet för regeringen och visar öppet sitt missnöje. Otack är världens lön, tänkte säkert de tidigare hyllade parhästarna. Kanske hade styrkan suttit i håret eller snarare sagt den lilla hästrumpan på finansministern i alla fall ...
Visst går det att spekulera om orsaken till att de båda inte längre är populära, men svaret är kanske ganska enkelt. Det kan ju råka vara så, att det finns en gräns för vad människan tål, när den är passerad vet man inte vad som händer. Jo, det gör man faktiskt, det märks inte minst i de länder där folket fått nog. Så våldsamma är vi inte i vårt land, men det finns många sätt att visa sitt missnöje med de politiska makthavarna.
 Vad jag kan förstå är det orsaken till inte minst Moderaternas kräftgång. Men efter alla  ogenomtänkta och förödande misstag, har hela regeringen fått folket emot sig. I valet mellan att veta vad de har och vad de kan få, tänker sig folk för mer än en gång. Att en majoritet av folket tydligen inte vill ha, det samhälle vi nu har, kan man utläsa av opinionsundersökningarna.
För personer som fått sola sig i glansen bland gräddan av Europas galjonsfigurer och andra länders potentater, kan det inte vara trevligt att här hemma hamna vid skampålen. Det har inte hjälpt att tala om hur de kunnat skrapa ihop en massa pengar till statens kassakista, det är sättet som pengarna kommit dit som är plumpen i protokollet.
Någon god fortsättning kan jag inte önska regeringens medlemmar, däremot alla andra som jobbar för att vårt land inte bara ska bli bättre, utan också människovänligare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar