onsdag 12 mars 2014

Titeln politiker ger ingen status, men lönen gör det i många fall.

Jag brukar sällan titta på teve, men eftersom min fru gör det, råkade jag en söndagsmorgon se vad hon tittade på. Det visade sig vara Minnenas Television och det slog mig hur snabbt inte bara tiden går, utan också hur snabbt allting förändras. Jämför man med dagens högteknologiska värld, ser man i ett trettio år gammalt teveprogram, att skillnaden är enorm.
När jag tänkte efter slog det mig att det fortfarande finns politiker aktiva som var unga och optimistiska vid den tiden då programmet sändes. Av den anledningen skulle det kännas bättre att se dem i ett minnesprogram, än se dem sitta kvar på sina uppdrag. När utvecklingen har gått så snabbt, har de verkligen kunnat hänga med i det som händer, eller har de bara följt med i sin skyddade värld? För min del upplever jag det så, att trots de usla resultaten i skolan, kan våra ungdomar betydligt mer om hur vårt moderna högteknologiska samhälle fungerar.
Det är ett heltidsjobb att hålla sig uppdaterad, som man säger nuförtiden. Det är av den anledningen många gamla auktoriteter ifrågasätts. Inte minst ser man hur svårt det är att få grepp om den globala ekonomin och de snabba förflyttningarna av pengar, men också företag, som vill spara in på produktionskostnader. Vi har fått en värld då alla måste leverera, det vill säga dra sitt strå tillstacken. Många gånger hänger det på snabba beslut, vilket inte är det lättaste, för de som vant sig vid att dra saker och ting i långbänk.
Det räcker inte längre med erfarenhet, de nya teknikerna kräver rätt utbildning, något som förbisetts i vårt land. Det var ju inte tänkt att världen skulle förändras så snabbt, men visst hade utredningar satts igång. Ja, det är ju så våra politiker försvarar sig. När någon påpekar saker som det inte gjorts någonting åt, slår de bara in öppna dörrar. Men det är ju vad som finns bakom dessa dörrar som är intressant. Är det fullt av liv eller är rummet helt tomt?
I takt med att allting utvecklas i rasande fart, måste det ställas krav på de så kallade folkvalda. De måste för att kunna företräda sina väljare vara både välutbildade och i takt med tiden. Att livnära sig på politik ska inte vara en form av livslång skyddad anställning, uppdraget ska därför inte kunna innehas mer än högst två mandatperioder.
Naturligtvis finns motargument mot detta, men bara från politiskt håll. Innevånarna håller säkert med om att nya friska krafter måste ta vid. Det känns därför fel att politiker som var med redan för trettio år sedan, fortfarande befinner sig i maktställning. Många av dessa är i dag trötta och desillusionerade och ser bara fram emot sin tryggade ålderdom.
Visst brann de en gång för länge sedan för att förändra vårt samhälle. Ett samhälle som förändrats under åren, så till den milda grad att allt fler inte känner igen sig. Jag tror inte ens politikerna själva ens kunde ana, att de skulle medverka till att det som tidigare generation byggt upp, nu ligger som rykande ruiner.  
Genom sina partiers ideologier, drabbas redan i unga år de politiskt aktiva av tunnelseende. De har ingen förmåga att se vad som händer vid sidan av de utstakade politiska vägarna. För politiker fungerar det inte som för alla andra, nämligen att uppfatta vad som händer runtomkring i den verkliga världen.
Politik ska bedrivas ideellt, inte som ett avlönat arbete. Genom sina arbeten kommer de som jobbar ideellt i kontakt med inte bara arbetskamrater, utan också de vardagsproblem de flesta har. Ur det perspektivet ser dessa personer också konsekvenserna av de underlag som läggs fram för beslut. På det sättet skulle många förslag om förändringar i vårt samhälle, hamna i papperskorgen. Ingen skam i det, de förslag som läggs fram har ju ändå bara förslag från tjänstemän, inte de politiskt utsedda och ansvariga.
Med en växande rörelse med krav på en form av statlig lön till alla, växer det också fram ett hot mot det politiska etablissemanget. I grunden skulle alla bli jämlika och politikernas roll som fördelare av invånarnas pengar skulle inte behövas. Politik skulle då innebära att människor skulle använda helt andra metoder för att förbättra vårt land. Som det nu är försöker de så kallade folkvalda bara förbättra för sig själva, det straffar sig på sikt.
Nåja, titeln politiker ger ingen status, det ger däremot höga löner, förmåner och pensionsvillkor. Det har politiker insett för länge sedan och utnyttjat partikamrater att ställa sig bakom detta. Varför har vi aldrig haft en folkomröstning om hur mycket våra politiker ska ha betalt, svenska folket är ju deras arbetsgivare?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar