torsdag 27 mars 2014

Det är bara dumt alltihop.

Politik är ett spel där vinnaren tar hand om makten. Numera med hjälp av stödpartier, som trots färre sympatisörer ändå får vara med och leka makthavare. Hur makten används är helt beroende på de personer som finns i bakgrunden, inte frontfigurerna. De verkliga makthavarna ställer sig inte i rampljuset, de finns i kulisserna.
De välrepeterade politiska budskapen som förs fram av frontfigurerna varierar, helt  beroende på hur vindarna blåser, vilket inte är lätt när det ylar och viner från alla håll. Det här valåret är det sannerligen inte lätt för frontfigurerna inom regeringsalliansen, som tvingas stå i snålblåsten och försvara vad de gjort. Att locka väljare är en sak, att behålla dem en annan.
Sättet att locka väljare för att få makten har inte förändrats de senaste sjuttio åren. Redan för runt sjuttio år sedan, skrev nämligen den vid den tiden kände satirikern Storm P följande tänkvärda ord: Om någon ställer sig upp i en talarstol och säger att alla sitter i samma båt, betyder det bara att han vill vara kapten och att vi andra ska ro.
Invånarna ses med andra ord bara som ett redskap, för att kunna genomföra ideologiska reformer, med hjälp av invånarnas pengar. De flesta reformer som genomdrivits i vårt land, har haft baktanken att köpa väljare. Av den anledningen har vårt land fått genomlida de mest idiotiska och dyra samhällsexperiment, som fört oss fram till dagens människofientliga samhälle.
Frågade en beläst och vis man hur det kunnat vara möjligt för de politiska makthavare, att kunna genomföra de idiotiska besluten, utan att invånarna gjort revolt. Svaret lät i mina öron alldeles för enkelt, men det är kanske därför ingen tänkt på det. Han pekade på det vansinniga i, att de som ska företräda sina väljare kan ha detta som yrke fram till ålderns höst.
När någon cementerar en plats i ett parti, blir det allt svårare att föryngra. Istället för nya idéer dammar partierna av gamla som piffas upp. Men det har också blivit vanligt att partierna helt enkelt snor förslag från varandra och gör dem till sina egna.
Det finns två saker som varit skadliga för vårt land, den svenska avundsjukan och Jantelagen. Många politiker har utnyttjat båda dessa saker under alla år och det har alltid fungerat. En sak som finns i Jantelagen är: Du ska inte tro att du är nånting. Det använder ofta politiker till att trycka ner personer som påpekar fel men som inte är politiskt aktiva. Att man kan vända på det hela, tycks aldrig slagit de politiskt aktiva.
Men avundsjukan är ändå det mest effektiva vapnet för att skapa motsättningar bland invånarna. Ett utmärkt exempel är hur lärarna fråntogs sin status. Lärarna var inte för mer än andra, varför var de lediga under sommaren och inte alla andra? Naturligtvis var det bara lärarna som protesterade, men det var bara de som visste, hur mycket obetald arbetstid som lades ner under terminerna.
Oavsett varifrån det kommer, har unga tubbats i att bli avundsjuka på pensionärer. En dumhet utan like, men det är ju också den vink regeringen gav, att sjuka och arbetslösa människor är en belastning för de som jobbar. Det gjorde det möjligt att förändra trygghetssystemen utan stormiga protester. Nu höjer i alla fall pensionärerna rösten och upplyser om att de betalar mera skatt än de som jobbar. I vårt land finns ingen hejd på vansinnigheter.
Eftersom det här pågått i så många år, söker man omedvetet efter orsaken till att det blivit så här. Betyder det att svenska makthavarna och folket varit dumma i alla tider? Ser man på det som hänt med vårt lands utbildning av de unga, men också inom vård och omsorg, är det kanske så. Det betyder i så fall, att de som har mandat att styra vårt land, inte har mycket innanför pannbenet.
Det är mycket allvarligt, eftersom det antagligen är så, att ett land inte blir klokare än dess ledare. Men orsaken kan vara att en dum person med utstrålning, alltid hittar någon dummare som ser upp till och beundrar honom. Växer skaran av dumma som ser upp till honom, kan det göra honom till ledare. Om det verkligen är så, vart kommer då det hela att sluta?
Låter verkligen enkelt, men kan vara förklaringen till det samhälle vi har i dag och som huvuddelen av befolkningen inte vill ha. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar