fredag 14 mars 2014

Hur kommer världen och vårt land att se ut om tjugo år?

Världens rikaste man, Bill Gates, gjorde ett uttalande som fick många att sätta morgonkaffet i vrångstrupen. Ja, inte i Sverige, men ute i övriga världen. Bill Gates förutspådde nämligen  att massvis med jobb kommer att försvinna inom tjugo år på grund av automatisering och den enorma utvecklingen inom datorområdet. Inte minst regeringar måste vara förberedda inför de förändringar som kommer att ske på arbetsmarknaden.
Svängningarna i vår globala värld har gjort att företagen ser om sina hus. De är också snabba att ta till sig de nya teknikerna, de sparar arbetskraft som är en dyr post i bokslutet. Administrationen ses som någonting nödvändigt ont, de anställda inom den lever farligt om Bill Gates har rätt om de tekniska hjälpmedel  vi kan vänta oss få se framöver.
Lite förvånande ansåg han revisorer var en hotad grupp, men tänker man efter har bokförings- och skatteprogrammen förbättrats i så hög grad redan nu, att en bokslut och en deklaration kan färdigställas med bara några knapptryckningar. Programvara till datorer är färskvara med bäst före datum och uppgraderingar kommer i ständig ström, att de kommer att bli ytterligare avancerade, borde inte förvåna någon.
Visserligen kan datorer inte ersätta de jobb som måste utföras med händerna, det vill säga reparationer, hantverkargrupper som snickare och målare. Inte heller dragning av ledningar för el, vatten och avlopp. Över huvud taget kan inte människan som servicekunnig ersättas, då stannar hela vårt samhälle. Men i övrigt är det ingen omöjlighet att ersätta människan som arbetskraft. När det gäller många industrijobb kan datorerna med avancerade maskiners hjälp, spara in på en betydande del av arbetskraften. Samma sak gäller även de administrativa uppgifterna, ett område som är en stor kostnad, inte bara för företagen utan också vårt samhälle.
De för arbetslöshetssiffrorna i vårt land så viktiga arbetsgivarna, nämligen specialbutiker av alla de slag, är också en grupp som hotas. Räknar man in alla som jobbar i dessa branscher rör det sig om hundratusentals människor. Anledningen till att de jobben hotas är den i snabb takt ökande handeln på "nätet". Redan i dag sker många köp via näthandel och det väntas öka med oförminskad kraft. Den moderna människan tar snabbt till sig nymodigheter och utnyttjar dem till fullo. Att det kan få konsekvenser de inte ens ägnat en tanke ses mest som den dagen, den sorgen.
Om Bill Gates får rätt i sin förutsägelse, har vi nu en tidsram att hålla oss till. Att han lever som han lär, visar inte minst att han sålt ut en stor del av sina aktier i Microsoft. Tydligen tror inte den gode Bill på en framtid för företaget. Han är säkert informerad om att nya tekniker komma att växa fram, som sätter Microsoft på pottkanten.
När fackföreningar och politiker i vårt land talar om att höjda minimilöner, varnar Bill Gates för just detta. Han oroas över hur det då ska kunna skapas jobb och att de unga ska kunna komma in på arbetsmarknaden. Höjda minimilöner orsakar lägre efterfrågan på arbetskraft, det måste finnas en låg plattform att börja på för att kunna ta sig högre upp. Så var det i vårt land för länge sedan när springschas jobben var inkörsporten för många och lärlingar klättrade uppåt via lärlingsjobb inom hantverksyrkena. 
Eftersom våra politiker vitt och brett talar om hur de ska skapa jobb och världens rikaste man säger att massvis med jobb kommer att försvinna, vem ska man tro på? Jag för min del satsar en slant på Bill Gates, som inte bara haft visioner han genomfört, utan också haft förmågan att se långsiktigt. Enbart hans försäljning av Microsoft aktier visar hur osäker han anser framtiden vara.
Anledningen är naturligtvis de smarta telefonerna och "plattorna" som snabbt gjort persondatorer överflödiga i hemmen. Inte bara i hemmen, utan även i skolorna, där "plattor" i snabb takt ersätter datorerna. Det här sprider sig även till företagen, som kanske klarar sig med ett betydligt mindre antal datorer än tidigare. Vem kunde tro på den utvecklingen för bara några år sedan?
Men Bill Gates har tydligen förutsett den utvecklingen. Av de enorma miljardinkomster Bill Gates har, kommer endast en bråkdel från sitt innehav av Microsoft aktier. Han har istället spridit ut sitt risktagande, det går inte att samla alla ägg i samma korg. Det har tyvärr vår nuvarande regering gjort, som satsat allt på jobblinjen. Men svenska folket kan inte leva på en omelett av jätteformat, när hela experimentet står på näsan.
Vad ska då svenska folket leva av, om massvis med jobb försvinner inom tjugo år? Tja, en möjlighet är att svenska folket får dela lika på de skattepengar som kommer in. Det skulle ge det rättvisa samhälle politiker talat om i så många år, men inte haft en susning om hur det ska gå till. Visserligen skulle många av de med pengar fly landet, men det skulle ju ge mera åt de som blir kvar.
Jösses, tänk om Bill Gates får rätt, vilket jag har en känsla av att han kommer att få. Hur kommer då vårt land att se ut om tjugo år?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar