lördag 21 maj 2016

Det finns underlag för att starta en politikernas a-kassa.

Vad är det som får folk att hänga med huvudet, när Löfven försöker ingjuta framtidshopp hos landets invånare? Antagligen för att han själv tvivlar på det han säger, eftersom samma brasklapp alltid följer budskapen, om vi bara får fler i arbete ordnar sig allting. Men för vem eller vilka ordnar det sig?

Lägst arbetslöshet i Europa kan vi glömma, frågan är om Socialdemokraterna själva trodde på det löftet. Inte ens före flyktingströmmen var det realistiskt. Inför framtiden är den stora frågan hur många jobb som kommer att försvinna, när företag och till och med de offentliga verksamheterna, börjar använda de intelligenta maskinerna och robotarna.

Alla borde vara medvetna om att vi står inför en omvälvande tid, men de nya förutsättningarna  kommer säkert som en blixt från klar himmel för de styrande. Det kaos som råder visar att våra politiker har häcken full med akuta problem. Om de överhuvud taget tänker på vad som komma skall, resonerar de antagligen som så, att den dagen, den sorgen.

Med de fasta kostnader staten och de offentliga verksamheterna har och som ständigt växer, gäller det verkligen att hålla reda på vart pengarna används till. Slösande av skattemedel finns inte utrymme för, allt utom kärnverksamheterna måste drastiskt skäras ner inom de närmaste tio åren.

De skatter som betalas in av invånarna är en betalning för att de offentliga verksamheterna ska utföra viktiga saker i gengäld. Eftersom invånarna räknas som kunder av de offentliga verksamheterna, ska skattepengar ses som betalning av fakturor för skola, vård och omsorg. Det ska med andra ord inte kunna fattas pengar inom sjukvården och skolan. Att det ändå gör det är allvarligt, eftersom det betyder att pengarna inte förvaltas på bästa sätt.

Förvaltningen av invånarnas skattepengar vilar på politiskt så kallade förtroendevalda, människor som till huvuddelen inte har den utbildning som krävs för att ha detta viktiga uppdrag. Även de med högre ekonomisk utbildning, har svårigheter att hänga med i hur den globala ekonomin påverkar våra liv. Finanskrisen för åtta år sedan var ingen tillfällighet, det hade bäddats för den under en längre tid, nu står vårt land i ett betydligt sämre ekonomiskt läge än vid den tiden.

Invånarna i landet räddade våra banker i början på nittiotalet då många av dem var i det närmaste bankrutt. Regeringen ansåg att bankerna måste räddas, de fungerar som en av stöttepelarna i ett land. Till viss del var de så förr, men från att ge service till kunderna och förvalta deras pengar, har nu bankerna blivit vinstdrivande företag med miljardinkomster där bankledningar och aktieägare skär guld med täljkniv.

Nu varnar en del ekonomer för att bankernas roll som förvaltare och långivare av pengar är på väg att försvinna. Storbankerna har glömt bort sina rötter och vad de är till för, nu gäller att visa upp en så stor vinst som möjligt. Det har skett på bekostnad av att snåla in på personal och att inte investerat i ny teknik. Bankernas datasystem har på kort tid blivit omoderna, vilket gjort att de hamnat i den situation ekonomer varnat för.

Men det är inte bara de stora bankerna som bortsett från den snabba tekniska utvecklingen, hela vår politiskt uppbyggda byråkrati kommer att få enorma problem. De investeringar som måste göras rör sig om så mycket pengar, att annat tvingas stryka på foten. Politiker begriper sig inte på hur viktig fungerande datasystem är för att hålla hjulen igång.

Det går inte att dra ner mera på det invånarna betalar skatt för att få utfört, det måste till ett stålbad inom vår omfattande byråkrati. Konsulter som flitigt anlitas inom de offentliga verksamheterna kommer att kunna ersättas av intelligenta maskiner fullproppade med all tillgänglig information. Det fantastiska med dessa maskiner är att de är självlärande och uppdateras med senaste information så snart den finns tillgänglig.

På sätt och vis går vi en skrämmande framtid till mötes, men samtidigt kan människorna ges en möjlighet att själva bestämma över sina liv. Människan anses vara den smartaste varelsen på jorden, men sättet vi lever bevisar motsatsen. Genom lönearbete försörjer människorna inte bara sig själva och arbetsgivarna, utan också hela den skattefinansierade offentliga sektorn.

Det är knappast oviljan att göra rätt för sig, utan snarare oförmågan hos alldeles för många att kunna göra det, som kommer att fälla det gammalmodiga politiskt styrda samhället. Skaran av människor som lever under fattiggränsen ökar varje år, det underfinansierade pensionssystemet gör att det blir värre bortom hörnet. Vi kan inte se att det blir bättre, men det kan bli mycket sämre.

Det oroande är att många unga högutbildade söker lyckan i andra länder. De som skulle vara landets framtid har inte sett någon egen framtid i vårt land. Jag har full förståelse för det, vi har bara ett liv och vill ha ut så mycket som möjligt av det. Om jag var ung i dag, skulle jag göra samma sak. Alla gamla som varit med om att bygga upp landet, har knappast fått något tack för det. Snarare tvärtom..

Med alla hjälpmedel som finns i dagens högteknologisk samhälle, varför ska det finnas politiska företrädare? De är bara människor som blivit en stor tärande grupp, som genom politiska beslut gjort att de behandlas annorlunda än alla övriga invånare. Att vara politiker är inget yrke, det är bara ett uppdrag som ska vara tidsbegränsat. När politiker säger sig fått rutin, betyder det att det politiska uppdraget blivit slentrianmässigt. Sådana personer är inte längre till någon nytta för invånarna.

De politiker som inte har ett yrke att falla tillbaka på får därför skylla sig själv. Många förtroendeuppdrag upphör, när det inte längre finns något förtroende för varken partiet eller politikern. När de får "kicken" från sina uppdrag ska de inte heller avlönas av invånarna. Eftersom det blivit allt fler som har politiken som levebröd, finns underlag för en politikernas a-kassa.

Det är dags att politiker behandlas som alla övriga invånare, det ska inte finnas några fördelar med att ha tagit på sig ett politiskt uppdrag, annat än den lön de är garanterad under en viss tid. Den är så det fungerar i arbetslivet och är den verklighet alla andra tvingas leva i. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar