fredag 4 december 2015

Undrar hur sagan om välfärdslandet Sverige ska sluta?



Jag har ingenting mot politiker som personer, det är deras roll som företrädare för sina väljare som är svår att acceptera. Många har säkert grannar som har höga politiska uppdrag och kan inte förstå, hur dessa personer kan vara med och fatta viktiga beslut. Våra politiker är ett tvärsnitt av folket, vilket betyder att endast ett fåtal är kvalificerade för så viktiga uppdrag.

De politiska uppdragen är tänkt att värna om vår demokrati, men har i takt med ökat antal förtroendevalda istället försvagat den. Att ingen reagerat över att de politiska uppdragen blivit allt fler och därmed en fördyring för invånarna är svår att fatta. Inom kommuner och landsting vimlar det numera av kommun- och landstingsråd. Det beror på de konstellationer som inte minst det största partiet känt sig tvingade till för att få majoritet.

Lite förvirrande är att det inte tycks finnas någon högsta ansvarig, det hänvisas till beslut i demokratisk ordning, vilket betyder att alla närvarande är ansvariga för beslutet. Men eftersom beslut i demokratisk ordning betyder att en majoritet (om än så liten) kan köra över oppositionen, är det ett maktbeslut. Med andra ord borde det aldrig hänvisas till i demokratisk ordning fattade beslut. Det politiska läget i vårt land med en minoritetsregering som inte har stöd av en majoritet av svenska folket är egentligen pinsamt.

Det finns en lag som säger att i våra politikers uppdrag, skall de förtroendevalda på bästa sätt förvalta invånarnas pengar. Jag tror inte våra makthavande politiker insett vad det betyder. Används pengar till annat än vad skatterna är avsedda för, bryter de mot denna gällande lag.

Många regeringar, kommun- och landstingsledningar har brutit mot denna lag, utan att ställas till svars för sina handlingar. Det mest horribla är att löner och förmåner för politiker sätts av en sammansvuren grupp, utan att invånarna kan påverka. Man kan se det som att det skapats en gräddfil för de som valt den politiska banan, vilket också det går stick i stäv med den lag som finns gällande politiska uppdrag.

Tvärt emot vad våra politiker tror, har invånarna blivit medvetna om, att alla politiska uppdrag samt politiskt skapade jobb, dränerar den gemensamma kassan. Att löner och förmåner till det politiskt skapade systemet blivit en tung utgiftspost för invånarna. Hur lång tid det kommer att ta för att få till en ändring är i nuläget svårt att säga, men processen är redan igång, även om det kommer att ta tid innan någonting händer.

Det är inte så konstigt att invånarna blivit ekonomiskt medvetna, de har sett hur den service de betalar för har försämrats. Ett gäng rationaliseringsexperter skulle gnugga händerna om de fick uppdraget att rationalisera bort det som invånarna inte behöver inom de offentliga verksamheterna. Av någon anledning känns det inte långt borta innan detta blir verklighet, invånarna har inte råd att betala för någonting de inte har någon nytta av och därför inte heller kommer att sakna.

Har haft kontakt med en person som tidigare jobbat politiskt men hoppade av. Precis som jag har han ifrågasatt varför inte invånarnas skattepengar öronmärks, det vill säga att de viktiga sakerna skola, vård, omsorg, sociala verksamheter, bidrag till de behövande och vår infrastruktur, tilldelas de pengar som behövs. Blir det någonting över är det vad administration och politiska uppdrag får kosta. Det är alltså våra så kallade politiskt förtroendevalda som ska rätta mun efter matsäcken, vilket betydligt skulle reducera antalet politiker och politiskt skapade jobb.

Vår riksdag skulle inte fungera sämre om antalet riksdagsledamöter halverades, troligtvis skulle det fungera bättre. Det finns alldeles för många i riksdagen som sitter av sin mandatperiod utan att tillföra invånarna någonting annat än en kostnad. Visar det sig att det bara blir en mandatperiod, tas de ändå om hand av det skapade systemet. Vansinnigt är bara förnamnet.

Jag har gått så långt i mina funderingar att försöka förstå vad en kollaps av vårt så kallade välfärdssamhälle kan innebära för de med politiska uppdrag. Eller vad som skulle hända om trycket från den växande rörelsen för införandet av basinkomst, tvingar regeringen att införa någonting sådant. Kanske rent av den tekniska utvecklingen tvingar regeringen att fatta ett sådant beslut. Det skulle innebära att pengar i första hand fördelas bland invånarna och därmed ger dem frihet att välja hur de vill leva.

Läser man på lite om vad det kan innebära, ser det betydligt ljusare ut för de gamla, sjuka och arbetslösa. Det skulle också innebära att ett stort antal människor, skulle kunna tänka sig att jobba halvtid istället för heltid. Att plötsligt ha möjlighet att själv bestämma hur mycket pengar som behövs för att leva drägligt. Egentligen är det ju inte människorna själva som bestämt att de måste jobba livet ur sig eller så länge som möjligt, det är för att det är så vårt så kallade välfärdssamhälle bestämts att det ska vara. I själva verket är det inte fråga om invånarnas skyddsnät eller behov, utan det politiskt skapade systemets överlevnad det handlar om.

Att fler måste i arbete är för att kunna bevara det styrelsesätt vi har, eftersom det kostar enormt med pengar varje år. Det är därför den ökande sjukfrånvaron tas på så stort allvar, det innebär nämligen betydligt minskade skatteintäkter på grund av den försämrade sjukförsäkringen. Skulle runt tio procent av invånarna bli långvarigt sjuka, börjar grunden till vårt samhällsbygge vittra sönder. Man kan förstå finansministerns nervositet när sjuktalen hela tiden stiger, på grund av människor som gått in i väggen. För de flesta blir rehabiliteringstiden lång och därmed drabbas både de sjuka och staten.

Den som väntat sig ett annat resultat av den så kallade jobblinjen, måste ha levt i en annan värld. Det är möjligt att det rent teoretiskt skulle ha fungerat, men den okända faktorn har hela tiden varit människan. Några garantier för att människor håller sig friska finns inte, det är vad våra politiker inte räknat med när det gäller inte minst skolan, vården och omsorgen. De hade definitivt inte heller räknat med att så många inom de verksamheterna skulle tappa sugen och byta jobb. Inte heller att den kvarvarande personalen därigenom skulle pressas för hårt.

Det är bara att lyssna på de människor som jobbar inom vården, som tvingas hoppa över matraster för att hinna med. Lärarna hinner inte förbereda sig på grund av all administration och deras egentliga jobb blir lidande, det sliter på psyket. Det verkar som att allt har blivit krångligare och mer tidsödande, vilket gjort att arbetsmiljön är bedrövlig på många ställen. När inte de anställda kan påverka och själva lägga upp sina arbeten efter rutiner de vet fungerar, kommer oändligt många fler att drabbas av den svenska ”farsoten” psykisk ohälsa.  

Naturligtvis måste man ställa sig frågan hur vårt fantastiska välfärdssamhälle kunnat övergå till att bli ett helvete för många. Välfärd betyder lycka, välmåga, medborgarnas välstånd, sociala trygghet och det allmännas bästa. Lyckliga är det inte många som är, men välmåga är det en ganska stor grupp som lever i, inte minst många politiker.

De övriga medborgarnas välstånd är det lite si och så med, den sociala tryggheten är inte längre mycket värd och man kan inte se att makthavarna ser till de allmännas bästa. Kan någon förklara med vilken rätt, våra politiker använder ordet välfärdssamhälle när det gäller vårt land? Den gäller ju inte alla.

Undrar hur sagan om välfärdslandet Sverige ska sluta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar