söndag 20 december 2015

Hur har allt kunnat bli så bakvänt i vårt land?



Sista möjligheten att skriva det här året, nu väntar långa och bråda dagar. Kanske borde jag ge nyårslöftet att sluta bry mig om, det våra politiker säger och håller på med. Det kanske bara är jag som hänger upp mig på deras uttalanden, om hur de ska lösa vårt lands problem. Oavsett om det är regeringsmedlemmar eller politiker på lägre nivå, har de alltid en lösning. Om de har en som fungerar vet de inte själva, men ett lugnande besked har de då i alla fall gett till invånarna. Vi fixar det. 

Råkade höra hur Annika Strandhäll (vår civilförsäkringsminister), ska lösa problemet med psykiskt ohälsa, det vill säga människor som gått in i väggen. Nu ska rehabiliteringarna bli individanpassade för att snabbare få tillbaka de drabbade i arbete igen. Det kanske är lättare att skruva tillbaka tiden runt åtta år, då grunden för dagens situation med stadigt ökande antal människor med psykisk ohälsa sjösattes av dåvarande Alliansregeringen.

Tyvärr är Strandhälls förslag som att hälla vatten på ett hus som redan brunnit ner. Med sjukdomen följer ett problem som förvärrar de sjukas situation, nämligen den försämrade sjukförsäkringen, som drabbar de sjuka ekonomiskt. Alliansregeringen utgick från utbrändhet var en svårdiagnostiserad sjukdom som kunde utnyttjas av simulanter. Moderaten Kristensson ansåg att de sjuka måste jobba och ha ett socialt umgänge, det skulle göra dem friska. Han frågade sig aldrig vad som orsakat att de blivit sjuka. 

Men börjar man titta på vad det beror på att människor bryter ihop, är det en pressande arbetssituation kombinerad med privatlivets vardagsproblem. Hälsan bryts ner när människor på grund av för lite personal tvingas jobba, trots känningar av skador och för lite återhämtning. Lägger man dessutom till oro för privatekonomin och att för de flesta tar inte arbetsdagen slut när de stämplat ut från jobbet, är det en tung börda att bära. Vårt samhälle fungerar numera på samma sätt som när en maratonlöpare, tvingas springa ett lopp drygt fyra mil långt varje dag.

Har börjat rensa upp i min skrivhörna inför julen. Hittade i pappershögarna någonting jag skrev för runt ett par år sedan, men som fortfarande är aktuellt. För mig bevisar det att politiker fullständigt struntar i konsekvenserna av sina beslut, eller helt enkelt inte förstår vad de beslutar om. Med den uppfattningen att invånarna måste vara närande för staten och samhället, annars faller vårt välfärdssystem ihop, kan man utgå från att de inte förstår. Inte heller förstår de att de själva inte är närande, utan hör till den tärande gruppen i vårt samhälle.

Nåja, vad som startade det hela är lätt att se, nämligen jobblinjen som infördes och som skapade ett som många anser omänskligt samhälle. Beslutsfattarna utgick från att förbättra den ekonomiska tillväxten, men glömde bort (omedvetet eller medvetet) att det kunde skapa orättvisor. Ingen tänkte på att de grupper som inte skulle omfattas av ett jobbskatteavdrag, var de som skattade mest i förhållande till sin inkomst.

Det känns verkligen beklämmande, att den borgerliga alliansens företrädare fortfarande lovprisar jobbskatteavdraget de beslutade om. För det första är det inte ett avdrag, utan ett bidrag till de med ett arbete, för det andra är det orättvist mot alla övriga. En skattesänkning som inte alla får ta del av, kan någonting sådant kallas för en reform?

Nackdelarna har det talats tyst om, men de är många och har visat sig kunna få förödande konsekvenser för många av landets invånare. En god vän som råkade ut för de stränga reglerna vid sjukdom efter strålbehandling av elakartad cancer, gjorde jämförelsen mellan sig själv och en travhäst. Båda sågs av den dåvarande ekonomiskt tänkande alliansregeringen som en inkomstkälla för staten så länge de var friska. Men vid sjukdom upphörde jämförelsen.

Eftersom hästen är viktig för både travtränare och hästägare skulle det aldrig falla dem in att starta en sjuk eller skadad häst. Det skulle äventyra framtida intäkter. Med de djurskyddslagar som finns, skulle det dessutom inte vara möjligt ens för en regering, att få ut hästen på banan igen, innan den friskförklarats av veterinär. Men enligt de regler Försäkringskassan tillämpar, har det ansetts att till och med allvarligt cancersjuka människor ska kunna arbeta. Förklara det den som kan!

För att rätta till de grövsta snedeffekterna, måste det därför till minst sagt oortodoxa lösningar. De politiska besluten har kostat och kommer att kosta miljarder, eftersom grundfelet med psykisk ohälsa inte har åtgärdats. Alltså måste man rätta till grundfelet och hitta en lösning på det orättvisa sjukförsäkringssystemet, men naturligtvis även den ekonomiska biten. Och en lösning finns tack vare konstruktörerna bakom jobblinjen. Rättare sagt de som skapade de strängare reglerna vid sjukdom. Beslutsfattarna vände helt enkelt upp och ner på alla begrepp, utan att vara medvetna om det.

Oavsett vilka krav de politiska makthavarna har på landets invånare, blir människor förr eller senare sjuka. För en läkare tar det för det mesta inte många minuter, att ställa en diagnos och inse vad som behöver göras. Tyvärr tar det minst lika lång tid om inte längre, att skriva sjukintyget. Är inte intyget enligt Försäkringskassans regelbok och handläggarens bedömning, blir det bakläxa.

Var och en förstår säkert, hur mycket dyrbar tid och pengar som går till spillo. Ser man till dagens stigande sjuktal, kommer förlorarna att bli både de sjuka och staten. Pengarna som togs från trygghetsförsäkringarna är borta, nu måste staten skjuta till miljarder för att Försäkringskassan ska kunna göra sina utbetalningar. Nuvarande regering kan bara anslå mer pengar till Försäkringskassan, de sjuka måste ju ha pengar. Det beslut alliansregeringen fattade, ska därför mest ses som att de silade mygg och svalde kameler.

Den som inte inser det vansinniga i experimentet som drabbat och fortsätter drabba både människor och läkare, måste befinna sig i sin egen lilla bubbla och inte i den verkliga världen. Alla har sett att det blivit helt galet, men hur ska det kunna rättas till? Varför ingen kommit på att man kan vända på kuttingen, så att läkarna får en chans att utföra sina jobb och kan kapa vårdköerna, övergår mitt förstånd. Vad som behövs är ju bara mera tid till det läkarna utbildat sig till och är bäst på, att bota sjuka människor.

Egentligen är lösningen hur enkelt som helst, eftersom vi nu har ett system där handläggarna vid Försäkringskassan, är de som avgör om folk är sjuka och berättigade att vara sjukskrivna eller inte. För att följa de regler som beslutats om, förenklar man det hela genom att den sjuke, i stället för att uppsöka läkare, gå direkt till Försäkringskassans handläggare. Denne kan då med egna ögon se, om den sökande behöver vård eller inte. Efter bedömning skickas den uppsökande endera tillbaka till jobbet, hem för att lägga sig i sängen med rådet att ta Alvedon, eller vid tveksamma fall, skickas vidare till läkare för en professionell diagnos och behandling.

Många kanske tycker att det låter bakvänt, men det är konsekvenserna av det politiska beslutet att förändra sjukförsäkringssystemet. Eftersom handläggaren har sista ordet och inte läkaren, finns det ingen annan lösning som kan fungera. På det sätt jag beskrivit, skulle också läkarnas status återupprättas, det är de som kan bota människor, vilket inte Försäkringskassans handläggare klarar av. Försäkringskassans handläggare skulle dessutom inte kunna bortförklara sina egna ”diagnoser” och skulle dessutom vara ansvariga vid en missbedömning.

Visst låter det minst sagt oortodoxt, men det är faktiskt det fattade politiska beslutet om strängare regler som möjliggör den här lösningen. Vad som sparas in på det här är inte bara papper och arbetstid vid landets sjukvårdsinrättningar, allting skulle fungera så mycket smidigare för alla sjuka. Inget onödigt spring till våra sjukvårdsinrättningar och inga bakläxor på sjukintyg. Det skulle korta vårdköer och spara oerhört mycket pengar, om man ser till den tid läkarna i dagsläget tvingas lägga ner på att komplettera sjukintyg.

Vad man lärt sig av införandet av de hårdare reglerna för sjukförsäkringen är, att politiska beslut som ändrar förutsättningarna för invånarna, måste ses som experiment. Vid experiment utgår man från teorier, ibland fungerar de, oftast inte. Men att experimentera med människor, är det verkligen tillåtet? Det finns djurrättsaktivister som demonstrerar mot djurförsök och släpper ut minkar eftersom de har djurens bästa för ögonen. Men var finns människorättsaktivisterna, som har människornas bästa för ögonen?
 
Med det önskar jag alla en God Jul och ett Gott Nytt År!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar