fredag 31 mars 2017

Dags att utreda vilka som är närande och tärande.


Den av våra politiska makthavare fantasifullt målade vackra bilden av vårt land, har börjat rämna efter det senaste årets händelser. Även om mycket som sägs och skrivs kan ses som desinformation, har vårt samhälle blivit mer våldsamt och till och med människofientligt. Man skulle kunna tro att det vi nu kan se, är resultatet av att den tidigare alliansregeringen, började dela upp in invånarna i närande och tärande. men det började långt tidigare.

Vårt lands styrelsesätt och den politiska styrningen av de offentliga verksamheterna, har visat sig vara vårt lands akilleshäl. Rutiner som skapats för att passa det gamla industrisamhället har hängt kvar och orsakat problem. Det fanns ingen beredskap för en övergång till ett högteknologiskt kunskapssamhälle, där skolan skulle ha varit en viktig kugge i det nya maskineriet.

De offentliga verksamheterna med chefer som gått den långa vägen och som suttit kvar i det gamla arbetsledartänkandet att leda och fördela, har på grund av sina bristande kunskaper orsakat landets invånare stor skada. Fixeringen vid arbetslinjen gör att det finns ett motstånd mot att använda de nya teknikerna. Anledningen är naturligtvis att intelligenta datorprogram kommer att avslöja deras okunnighet på ett minst sagt generande sätt.

Ingen trodde för bara några år sedan att det svenska spelmonopolet skulle kunna utsättas för konkurrens, men nu är vi där. Antagligen kommer samma sak att hända med Systembolaget och andra statliga och kommunala monopolbolag. Vi kan se den första rejäla sprickan i det som av politiker kallas den svenska modellen, det kan bli många heliga kor som slaktas.
 
Vårt krackelerade samhällssystem har sin grund i politiska beslut som visat sig tagna utan att inse konsekvenserna. Vårt skattefinansierade samhällssystem, där de offentliga verksamheterna skall utföra uppdrag i invånarnas tjänst, finns inte längre. De har blivit affärsdrivande verksamheter och invånarna ses som kunder, trots att de genom sina inbetalda skatter är de offentliganställdas arbetsgivare. En arbetsgivare som styrs av sina anställda visar hur fel allting blivit.

Tydligen är det politiska etablissemanget så fixerade av vem eller vilka som ska ha makten, att de glömt bort att det är deras väljare som är de egentliga makthavarna. Vad en PK-elit tycker och tänker är totalt ointressant för de människor som ser och utsätts för alla försämringar. De har insett att inflationsmål, nya skatter och ständiga fördyringar innebär, att många tvingas försaka till och med mediciner, för att klara de fasta utgifterna varje månad.

De politiska makthavarna kan inte ha varit ovetande om de missförhållanden som finns, eftersom det pågått under flera år. Det har säkert varit utredningar som fått börja om från början med jämna mellanrum, eftersom förutsättningarna förändrats i snabb takt. Det i sin tur har inneburit administrationen växt och blivit så stor, att den blivit en tärande del av vad vi kallar vår gemensamma kassa. Det är ju ur den alla kostnader betalas.

När inte pengarna räcker till det invånarna betalar skatt för att få utfört, betyder det att administrationen tar en alldeles för stor del av den gemensamma kakan. De ökande kostnaderna för det folk betalar skatt för att få utfört, måste mötas med minskade administrativa kostnader. Det är vad lagen att förvalta skattepengarna på bästa sätt innebär.

Alla de problem som nu tycks ha hamnat i knät på nuvarande regering, är därför både egna och gamla synder som inte längre kan skylas över. Det är inte de stora inkomsterna som gör ett land rikt, det är de små utgifterna. De skatter som betalas in rör sig om enormt med pengar, det är lätt att förtroendevalda tappar greppet om hur pengarna ska användas och fördelas på bästa sätt för invånarna. På grund av detta har de inte insett, vad de själva kostar skattebetalarna.

Den fråga många ställer sig är de förtroendevalda verkligen är värda sina höga löner och förmåner. Lyssnar man på vad folk har att säga, är de det inte. Man kan därför ana slutet på det politiska styrelsesätt vi har, eftersom klyftan mellan det politiska etablissemanget och invånarna växt sig alldeles för stor. Att domen kommer att falla vid nästa val kan vi vara tämligen säkra på, alldeles för många har av skilda anledningar fått det betydligt sämre ekonomiskt.

Det är av den anledningen lättare att förstå det som hände i Amerika och den politiska oron i Europa. Folkets vrede vände sig mot etablissemanget och det "fina" folket och där rörde sig Clinton hemtamt. Vi har samma problem i vårt land, men här kallas i folkmun denna ganska stora grupp för Stureplansmaffian. Mitt uppe i denna av allt fler avskydda grupp finns även de som ironiskt nog kallar sig arbetarklassens företrädare. 

Englands utträde ur EU blir en utdragen "skilsmässa" som även kommer att beröra vårt land. Ingen tycks i nuläget veta på vilket sätt, men alla är överens om att vi kommer att påverkas. Vad man redan kan säga med säkerhet är att avgiften till EU kommer att bli större, vilket ger bränsle åt rörelser som vill att vi går samma väg som England.

För vårt exportberoende land är det knappast möjligt, de stora företagen försvinna någon annanstans och definitivt inte bli kvar i vårt land. Men även utan ett utträde ur EU, ser det allt mer oroande ut. Vårt samhällssystem är inte dimensionerat efter en så stor folkmängd vi nu har. De viktiga samhällsfunktionerna skolan, vården, försvaret, polisen mm, har under många år slimmats av kostnadsskäl. Hörde någon säga att det kommer att ta minst tio år, innan de mest akuta problem är lösta. Frågan är viket problem som är mest akut, vården, skolan, polisen, försvaret ...?


Än har vi inte sjunkit tillräckligt djupt i dyn, för att få fäste med fötterna att kunna sparka oss uppåt. men vi är på god väg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar