fredag 24 mars 2017

Det kommer att gå åt helvete.


Att skapade myter klätts av på löpande band, betyder att det som inte skulle kunna hända har hänt.  Det var ju ett så idiotsäkert skyddsnät för det politiska etablissemanget som skapats, ingen med förtroendeuppdrag eller hög befattning skulle behöva ta ansvar för sina misstag. Men så började det uppdagas saker och en tidigare hyllad politiker och höga chefer har ställts vid skampålen. Rent ekonomiskt kommer de inte att lida någon skada, än så länge får de bara skämmas.

De flesta generaldirektörer, landshövdingar mm har lång lojal tjänst inom politiken att tacka för sina välavlönade jobb. Genom det politiska styrelsesätt vårt land har, var det meningen att vad de politiska makthavarna och utsedda förtroendevalda gör, har inte övriga svenska folket med att göra. Det hade fungerat, om inte det börjat sparas in på trygghetsförsäkringar och allt annat som invånarna betalar skatt för att få utfört.

Pengarna går ju inte upp i rök, därför börjar det letas anledningar till att pengarna försvinner. Enligt våra politiker utnyttjas vårt fantastiska välfärdssystem, alldeles för många behöver assistenter, blir långtidssjuka och arbetslösa. Ingenting om de ständigt ökade kostnader för den politiskt skapade kontrollapparaten. Och just den stora kontrollapparaten är vårt lands akilleshäl, kostnaderna har ökat i betydligt snabbare takt än vad någon räknat med.

Det är allvarligt när invånarna genom grävande journalister informeras om hur skattepengar inte bara slösas, utan också försnillas. Man förstår hur allvarligt, när politiker skyller på att skandalerna uppförstoras. Men det är inte engångsföreteelser det handlar om, det som hänt är att ett antal personer blivit för giriga och omdömeslösa. Hur många kan vi bara gissa oss till. Senast i raden är ordföranden i Transport och det han gjort har hänt förr. Makt berusar.

Det här visar att det finns två vitt skilda uppfattningar om vårt land, den politiska och den övriga befolkningens.  När politiker talar om vårt fantastiska välfärdssamhälle som måste bevaras, ser alla övriga de enorma problemen som finns inom skolan, vården, Försäkringskassan och Polisen. Att det blivit så här beror på att hela det politiska etablissemanget avskärmat sig från de problem de själva genom politiska beslut, varit med om att skapa.

Vårt land och de offentliga verksamheterna ska drivas enligt företagsmässiga principer, detta trots att endast ett fåtal med förtroendeuppdrag har kännedom om vad det innebär. Men en sak har i alla fall landstings- och kommunpolitiker lärt sig, räcker inte skatterna till går det att höja avgifter i de av svenska folket ägda verksamheterna och bolagen. 

Grunden för vårt skattesystem har raserats eftersom invånarna betalar skatt för någonting de inte längre får valuta för. Med andra ord är det någonting som kostar pengar som det inte är tänkt att göra. Av den anledningen hamnar de så kallade förtroendevalda i fokus, behövs de verkligen?

Svaret blir generande för hela det politiska etablissemanget, de har blivit en börda för svenska folket. De utför ingenting produktivt, dessutom har de inget ansvar för de felaktiga beslut som tas. För att inte misstron ska öka ytterligare, måste tjänstemannaansvar införas på nytt i vårt land. Det skulle rensa upp en hel del i det träsk våra skattefinansierade verksamheter skapat.

De politiker som förfasar sig över vinster i välfärden, nämner inte med ett ord det kostnadskrävande överhänget de offentliga verksamheterna har i form av politiker, byråkrater och administratörer. Det är vårt lands stora problem och som hela tiden växer och gröper ur det invånarna betalar in för de tjänster de offentliga verksamheterna ska utföra. Det är dags att städa uppifrån.

Som ett brev på Posten, det vill säga med försening har regeringen fått nästa problem i knät, det kostar miljarder att få fason på Post Nord. Receptet som Post Nord tänker använda är att göra sig av med personal. Läste till och med att det kunde bli aktuellt med brevutdelning en gång i veckan. Om det är så illa, varför inte omedelbart lägga ner verksamheten och låta någon som kan driva den viktiga verksamheten ta över?

Det pratas mycket om logistik vilket är ett finare ord för att förflytta någonting från en punkt till en annan. Det har Post Nord misslyckats med i alldeles för många fall, vilket betyder att de inte varit vuxna uppgiften. En organiserad verksamhet skapas inte genom en stor administration och en massa chefer, det är människorna som gör "jobbet" som är viktiga. Ses de som ett medel istället för en resurs, faller allt platt till marken. Glömmer man bort och försöker spara in på de som är sist och viktigast i kedjan, att det som skickats kommer fram till adressaten i ur och skur, kan det inte bli annat resultat än det vi kan se.

Egentligen är det vårt lands problem i ett nötskal, de som vet hur jobbet ska skötas för att det ska fungera har ingen talan. De tvingas istället följa givna instruktioner de vet är alldeles åt helsike. Tydligast ser vi tidigare sett det inom vården, skolan och polisen, vilket är ett bevis på att politiska ledningar och beslut förvärrar problemen istället för att lösa dem.

Vet inte hur många gånger jag hört Stefan Löfven säga att det är förfärligt, det är mycket som händer i vårt land som är förfärligt. Men den handlingsförlamning som finns inom regeringen (om man bortser från införandet av flygskatt), dras det mesta i långbäck. Jag fattade först inte anledningen till att en Miljöpartist fick presentera det vansinniga förslaget och inte vår finansminister.

Nu förstår jag bättre, efter att det nu talas om att kraftigt höja bilskatter med för höga koldioxidutsläpp. Ingen har tänkt på hur det kommer att drabba både gamla och unga som inte har råd att åka i bilar för flera hundratusen kronor. Vågar man verkligen utmana nästan fem miljoner bilägare? Om så är fallet kommer det med all sannolikhet att bli ännu förfärligare.

Men så slog det mig att det kan vara sista spiken i MP:s kista, en konkurrent mindre om väljarna och riksdagsplatserna. Genom samarbetet har MP tvingats följa den socialdemokratiska ideologin, det vill säga minsta motståndets lag. Att genomföra någonting som trotsar alla vettiga bedömningar får naturligtvis konsekvenser, för Miljöpartiet. Till och med Löfven kan vara förfärlig, och det  mot ett parti som lojalt ställt sig bakom andra vansinniga påhitt den största regeringspartnern kommit med.

Men hur kommer alla som vänder MP ryggen att rösta på vid nästa val?  Och kommer Socialdemokraterna att gå skadelös när massvis med bilägare, bland dem många gamla trogna väljare retats upp? Knappast troligt och just nu verkar det bli Centern som plockar väljarna, men det partiet har lagt alla ägg i samma korg och det kan bli pannkakssmet av allting. Man kan säga och tycka vad man vill om politik, men tråkig blir den aldrig, det finns många uttalanden att skratta åt, men mest vill man gråta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar