fredag 10 mars 2017

Smarta maskiner kan återinför demokratin i vårt land.

Varje dag kan man läsa eller höra om det ökade våldet, det är svårt att fatta förändringen av det samhälle vi en gång hade. Och vad har hänt på arbetsplatserna? Många inom de offentliga verksamheterna drabbas av utmattning, eller psykisk ohälsa som våra politiska makthavare vill kalla det. Bland vanligt folk säger man att någon gått in i väggen, både kropp och huvud har sagt ifrån att nu får det vara nog. Ett sjukt samhälle skapar sjuka människor, det är ett som är säkert.

Anledningen till denna nya folksjukdom inom inte minst vården, beror på underbemanning. Inom Landstingen och de nyskapade regionerna, finns ett överflöd av människor inom den politiska ledningen, chefer och administratörer. Det har fått till följd att en mycket kostsam politisk ledning och administration urholkar de skatter som betalas in. De politiska ledningarna oförmåga att styra verksamheterna samt inbesparingar, leder oss mot en hotande katastrof.

Det låga löneläget för sjuksköterskor och undersköterskor samt svårigheten för dem att påverka sin arbetssituation, har fått många erfarna att hoppa av och söka sig till privata vårdgivare. Även kommunerna är med och konkurrerar om dessa duktiga  yrkesmänniskor, som redan i dag får många landsting att skaka i sina grundvalar. Frågan om landstingen verkligen behövs är mer aktuell än någonsin. De har blivit kolosser på lerfötter med en alldeles för stor administration och byråkratisk organisation som skapat kaos istället fört ordning och reda.

Personalbrist på golvet väcker frågan hur en skattefinansierad verksamhet kunde börja göra besparingar på personal. Skulden får naturligtvis de privatiseringar som genomförts. Men utan dessa privata vårdgivare, hur skulle det då se ut? Med långa vårdköer inom landstingen söker sig de vårdbehövande till de privata vårdföretagen, var och en sig själv närmast.

Misstron mot att våra politiska makthavare ska kunna få ordning på det hela, har gjort att nya pensionärer med god ekonomi flyttar utomlands. Läste att i Portugal betalar en svensk pensionär ingen skatt, vilket fått vår finansminister att reagera. Fortsätter trenden blir det bara fattigpensionärer kvar som ska bära upp det hela. Med bara en gnutta ekonomiska kunskaper inser var och en att det hela på sikt är ohållbart.

Under Göran Perssons sanering av landet och bankernas ekonomier, exporterades många sjuksköterskor med hjälp av både Arbetsförmedlingen och landstingen. Det kalkylerades med att svenska folket skulle bli friskare och psykiatrin behövdes inte alls eller i väldigt liten omfattning. Det tar tid innan effekterna visar sig, det är med andra ord inte förvånande att många människor går in i väggen eller tar sina liv i förtvivlan över den omänskliga behandling de utsätts för av Försäkringskassan.

De mänskliga misstagen av våra politiska makthavare har varit förödande, men i den högteknologiska värld som vuxit fram finns i alla fall hopp om framtiden. Vi står inför en enorm omvandling av hela vårt samhälle. Den tekniska utvecklingen kommer att innebära den största omvandlingen, övergången från ett samhälle som styrts av i demokratisk ordning fattade beslut, till beslutsunderlag framarbetade genom Artificiell Intelligens.

Enkelt uttryckt är det datorprogram som bearbetar alla kända fakta men även tar hänsyn till konsekvenserna och presenterar det beslutsunderlag som är bäst för alla. Det betyder att det inte kommer att behövas förtroendevalda som på grund av bristande kompetens tvingas anlita konsulter. Istället kommer ett fåtal förtroendevalda att utses till en form av kontrollanter, det vill säga bevakar invånarnas intressen. Visst låter det som en saga, men det är faktiskt så framtiden kommer att se ut enligt de rapporter som publicerats.

Redan för många år sedan visade det sig att en dator kunde minnas de drag som mästarna i schack gjorde och den (eller snarare programmet) blev bara bättre och bättre. I dagens läge vågar ingen schackmästare utmana en dator i ett parti, de skulle inte ha en chans.

Och det är vad Artificiell intelligens går ut på, de fakta programmet inte har, lär det sig undan för undan. Man kan säga att detta fantastiska hjälpmedel kan sålla ut alla misstag som gjorts och kan även påvisa varför misstagen gjorts. Med andra ord ett hjälpmedel vi skulle ha haft stor nytta av i vårt land. Vi hade definitivt inte hamnat i den situation vi nu befinner oss i.

Hur man än vänder och vrider på de samhällsproblem vi nu har, är det politiska misstag som orsakat dem. Den mänskliga faktorn har ställt till det. Politisk styrning fungerar aldrig, eftersom det är människor som inte är utbildade till att få allting att fungera som är beslutsfattare. På grund av sin okunnighet är de dessutom lätta att manipulera och de har därför inte en aning om vad konsekvenserna blir av deras beslut.

Naturligtvis är det smarta maskiner som behövs istället för utsedda revisorer som genom vänskapskorruption inte brytt sig om vad som försiggått. En smart dator är obeveklig och slår ner på alla felaktigheter, oavsett vem eller vilka som gjort dem. Det vill säga även regeringen hamnar i skottgluggen för beslut som inte är för alla invånares bästa. Märkligt att det ska behövas smarta maskiner för att återinföra den demokrati vi en gång hade, de kommer nämligen att ta hänsyn till folkviljan och följa lagen. Det gör inte våra politiska makthavare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar