söndag 28 januari 2018

Dags att de smarta maskinerna används vid politiska beslut.


Rubriker som drar blickarna till sig är guld värda, de blir lästa. Jag fastnade direkt för rubriken till Johan Hakelius krönika i Expressen, som var en fet dagsedel till alla självutnämnda auktoriteter och insnöade fanatiker av alla de slag. Den löd: Folk har gått långt över gränsen till det korkade.

Annika Strandhäll borde ha häcken full med det orättvisor som de hårdare reglerna Försäkringskassan måste följa har skapat, istället ställer hon sig inför tevekameror och pratar om införande av rökförbud på vissa platser. Det är minst sagt korkat, eftersom det är inte vad folk genom sina skatter betalar henne för att göra. Som minister i en regering är hon anställd av folket att efterbästa förmåga utföra folkets önskningar.

Nåja, till saken. De som fortfarande röker är till största delen ungdomar, som pekpinnar från "överheten" redan retat gallfebern på. Man kan förstå varför Socialdemokraterna har så svårt att locka till sig unga väljare, de som företräder partiet visar med all tydlighet att de inte är i takt med tiden. Det är inte acceptabelt som Löfven ofta säger.

De som slutat röka har knappast lyssnat till de budskap som skickats ut om vad rökning kan orsaka, de har gjort det av kostnadsskäl. Enklaste sättet att sluta har varit att övergå till snus, som dessutom är ett billigare och hälsosammare alternativ, än så länge.

För att förtydliga budskapet talas om hur många miljarder rökningen kostar samhället, ingen har varnat för hur mycket vårt politiskt skapade kontrollsamhälle kostar. Svårt för invånarna att få reda på, men troligtvis kostar det lika mycket, men det kan vara , mycket, mycket mer.

Det mest korkade i det hela är att de som tagit på sig rollen som en form av överförmyndare, är utsedda av sina partier att företräda sina väljare. Enkelt uttryckt ska de föra fram sina väljares önskemål och i möjligaste mån se till att de följs.

De unga har växt upp med digitala hjälpmedel, det är de som skulle behövas inom politiken. Det är en helt ny värld vi kommer att få inom några år, med hjälp av högteknologiska hjälpmedel. Det gäller att ha människor som kan hantera allt det nya som behövs, inga retoriker och skickliga debattörer. Verkligheten är på väg att klä av hela det politiska etablissemanget.

Vi äldre är trötta på ständiga förmaningar från personer som i brist på kompetens att lösa de stora problemen, försöker hitta de enklaste lösningarna. Det politiska styrelsesätt vi har uppmuntrar så kallade förtroendevalda att försöka styra invånarna, det gäller att försvåra för invånarna att utöva sin makt. Vad det lett fram till är vad vi nu kan se början på, att invånarna börjat inse att det verkligen är de som har makten att förändra.

Våra politiker tycks inte ha fattat vad uppropet #metoo har betytt för många, nämligen en möjlighet att säga ifrån att nu får det vara nog. De politiska besluten som fattats i vårt land enbart de senaste tio åren, måste ses som ett maktmissbruk. Man kan säga att de politiska företrädarna överskridit sina befogenheter. Besluten har fattats av regeringar utan mandat att göra det.

Jag har lekt med tanken vad det skulle innebära om Socialdemokraterna och Moderaterna  skulle bilda regering. Deras ideologier ligger till stora delar nära varandras och båda vill framstå som arbetarpartier. Så är det ju inte i verkligheten, de politiska besluten har gynnat de rika och straffat de svagaste grupperna av lågavlönade, pensionärer och de som drabbats av allvarliga sjukdomar.

Ett samarbete skulle tvinga båda partierna att omvärdera sina ideologier och se över vad som är bäst för invånarna. Det utbyggda kontrollsystemet som finns kan överlåtas på smarta maskiner, som bara följer givna instruktioner till punkt och pricka. Maskinerna skall naturligtvis programmeras att strikt följa de lagar som finns och därmed begränsa de orättvisor många beslut har skapat.

Den värld vi står inför bli verklighet om några år med robotar och smarta maskiner, kommer att frigöra många människor från deras arbeten. Det handlar inte om det kommer att hända, utan hur snart det blir verklighet. Anledningen till det är att den mänskliga intelligensen kan inte ens jämföras med vad de smarta maskinerna kan uträtta, med maskinernas hjälp kan räknas ut en överlevnadsplan för invånarna. Och det är verkligen en nödvändighet.

Har med intresse följt det ökande utbudet av artiklar som handlar om Medborgarlön/Basinkomst. Debattörer för och emot talar om pengar, vilket enkelt skulle kunna få ett svar om smarta maskiner skulle matas med olika alternativ. De flesta med lite ekonomiskt sunt förnuft inser att den enorma administration vårt land har är ohållbar. En mycket stor del av denna administration skulle kunna tas bort vid införandet av en statlig grundinkomst.

Eftersom kostnaden med dagens sätt att redovisa kostnader inom staten, kommunerna och landstingen kan undanhålla invånarna den verkliga kostnaden, finns ingen möjlighet att kunna se vilka enorma summor det handlar om. De smarta maskinerna skulle kunna göra både en kostnads och konsekvensanalys på kort tid, den skulle också om inmatningen är rätt, göra en korrekt bedömning.

För mig är det av största vikt att när det här blir verklighet, att ingen politisk eller lobbyistisk inblandning får förekomma. Vårt land har helt enkelt inte råd med en massa åsikter, det är fakta som är avgörande för landet och invånarnas överlevnad. Maskinerna finns redan, så det är dags för ett upprop om att de tas i bruk, att övervaka de inkompetenta makthavare vi tvingas ha.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar