söndag 4 februari 2018

Det är dags att visa vem som verkligen bestämmer.

Hur många som kommit upp i åren och upptäckt att det de trodde sig veta som ung, har visat sig vara alldeles åt helsike. Läste om en tolvåring som skrivit till Löfven att det borde införas en bilfri dag, men varifrån har han fått den idén? Miljöfanatisk lärare kanske, det är knappast vad en tolvåring kommer på alldeles själv utan vidare. Den här tolvåringen bor knappast så att föräldrarna är tvungna att skjutsa till skolan, det finns många sådana ställen i vårt land.

Om tolvåringen i det här fallet matats med lärdomar som resulterat i brevet, har det gått alldeles för långt. Men det har ju allting annat också gjort. Men var och en med lite förstånd inser säkert hur mycket en bilfri dag skulle kosta samhället och hur många arbetsplatser som skulle gapa tomma ute i landet. Att norr om Dalälven åka kommunalt till jobbet är ingen självklarhet, det fungerar inte så ute på "landet".

Nåja, framtiden handlar om en teknisk utveckling vi har svårt att föreställa oss i dag. Först blir det nu elbilar, det har regeringar bestämt. Kan förstå att elbolagen gnuggar händerna, de ligger hela tiden steget före vår regering. Ser ut att vara samma feltänk som med etanolen som nu är på väg att försvinna, vad har det kostat i form av miljörabatt? Läste att bilindustrin hellre sett regeringar satsa på vätgas vars enda utsläpp är vattenånga.

Teknisk utveckling var jag inne på och visst har vi redan fått en försmak i form av smarta telefoner och möjligheten att skaffa information från nätet var vi än befinner oss. Men nästa steg blir att smarta maskiner och robotar tar över inte bara kontorsjobb, utan också en hel radda av andra jobb. Till och med advokater kan ersättas tack vare att de smarta maskinernas intelligens gör att lagar kan bli vattentäta. Även hackare på nätet kan känna sig blåsta, det kommer inte att bli några "hål" att utnyttja i framtidens datorprogram.

Enligt Bill Gates kommer det att bli bra för människan, mer ledighet och möjlighet att syssla med det som annars bara gjorts som en hobby. Massvis med idéer som kunnat förenkla för människorna har gått förlorad, genom att innovatörerna haft fullt upp med att försörja sig och sina familjer. Alla de som säger sig företräda väljarna också, för den delen.

Många av de sjukdomar som drabbar människorna är en följd av att vi lever fel och stressar alldeles för mycket, det är omänskligt att vara i farten från morgon till kväll med få möjligheter att koppla av och ladda batterierna. Det som kallas psykisk ohälsa kan liknas vid att fläktremmen gått av på en bil, följden blir att batteriet laddas ur. I värsta fall kan batteriet ta slut och ett nytt måste inhandlas. Men hur gör man när en människas "batteri" tagit slut?

Vi hör ofta att vi måste spara på vår miljö, men människan tycks helt ha glömts bort. Om det sparas på människorna kommer vår miljö på köpet att må bättre. För att dagen och livets pussel ska gå ihop, tvingas människor använda bilen till att skjutsa barnen till dagis, åka till jobbet, hämta på dagis och sedan till affären för att handla. Den moderna människan har sannerligen fullt upp och stressen nöter på både kropp och psyke.

Den utveckling som obönhörligt kryper närmare vänder upp och ner på vårt politiskt skapade samhällssystem, där lönearbete och skatteintäkter ska finansiera det hela. Med ständigt stigande kostnader för det politiskt skapade samhället, har regeringars enda lösning varit att få fler i arbete, men också att människorna måste jobba längre. En kortsiktig lösning som knappast löser de kommande problemen, bara skjuter dem framför sig så länge det går.

Vem vet, två mandatperioder framåt kanske vi redan är inne i det nya högteknologiska samhället där robotar och smarta maskiner gör jobben, men vad ska då de friställda leva av? Det blir nästa delikata problem för vår regering, oavsett vem eller vilka de är som då kommer att sitta vid makten. Som politiker skulle jag verkligen oroa mig för det som kommer, det kommer att bli minst sagt omvälvande.

Visionärer har det alltid funnits, men det som ligger framför oss är okänd mark. Vi vet vad de nya maskinerna kan och kommer att kunna göra, men hur kommer det att påverka människorna? Redan nu pressas människorna att producera mera, men den mänsklig arbetskraften är alldeles för skör för att pressas ännu mer. De som insett det håller redan på att förbereda för införandet av robotar och smarta maskiner.  

Nästa steg blir alldeles säkert att sätta press på regeringar att invånarna måste ha pengar att handla för när jobben försvinner, annars får de inte sälja sina produkter. Frågan är hur vår regering tänkt, en maskin kostar betydligt mindre vid stillestånd än mänsklig arbetskraft, utvecklingen kanske sker därför att företagen kan se en ryckigare eller till och med minskad konsumtion framöver. Idealet för företagen är att nästan personaltomma industrier blir Produce on Demand istället, det vill säga tillverkning sker i takt med efterfrågan.

Naturligtvis kommer omställningen från att gå på högvarv hela dagarna till att plötsligt ha tid för det som det inte funnits tid till tidigare att kännas ovant. Att låta barnen sova ut på morgonen istället för att slitas upp ur sängen i ottan, kan betyda sovmorgon även för föräldrarna. Visst låter det som en önskedröm, men det är så det kan se ut i framtiden.

Alla regeringar är medvetna om att den här förändringen kommer och den kan komma betydligt tidigare än vad experter sagt. Det är alltså regeringars ansvar att se till att de som blir utan jobb, inte ställs på bar backe. Vår regering har inte ens kommit i startgroparna, när andra redan kommit ur dem. Det verkar som om våra politiker inte fattat, att vad de än beslutar om för att undvika att de högteknologiska maskinerna tar över deras jobb , kommer utvecklingen att köra över deras beslut.

Redan nu kan man se och höra partiernas ledare komma med förslag som för tankarna till flydda tider. Jodå, det var bättre förr, men de tiderna får vi aldrig tillbaka. Framtiden däremot kommer rusande emot oss och går inte att stoppa. Den fråga som oroar mig mest är att dessa personer har vårt lands framtid i sina händer. Det verkar vara sista chansen att invånarna inser att det är de som har de politiska företrädarnas framtid i sina händer. Sägs det inte ifrån nu är det kört som man brukar säga.

Det är alltså dags att invånarna säger och visar att nu får det vara nog. De politiska företrädarna har av sina partier utsetts att företräda väljarna, därför är det dags att de också sköter sitt jobb. Det har de bevisligen inte gjort när man ser till det som hänt inom skolan, vården och polisen, de har inte tagit sitt sociala ansvar att sätta invånarna i första rummet. Det är dags att skrota vårt politiska maktsystem som bara fört elände med sig de senaste trettio åren genom att gömma sig bakom i demokratisk ordning fattade beslut.

Det gäller med andra ord att vända upp och ner på den politik som förts och ta från de rika och ge till de fattiga. Om de politiska företrädarna inte ser till invånarnas bästa och skapar ett rättvisare samhälle med rejält krympta inkomstklyftor, har de ingen funktion att fylla. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar