söndag 21 februari 2021

Fattigdomen och misären sprider sig i vårt land.

Fattigdomen och misären sprider sig i vårt land. Bakom den svenska välfärdens fasad fasad ser det ut som en soptipp. Fattiga avfolkningskommuner har blivit storstäders sociala myndigheters soptipp. På många av dessa orter var invånarna röda in i själen och en del av den plattform socialdemokratin stått på så många år 


Socialdemokratin är tack vare det stora bortfallet av äldre ett tynande parti. Nu måste partiet söka stöd hos den mellanklass som finns, men även den är på är utdöende. Tiderna förändras brukar man säga och den förändring vi kan se fram emot är inte trevlig. Vad som blir kvar är en luttrad befolkning som får allt svårare att överleva ekonomiskt.


Hoten mot människan är många och blivit fler i samband med pandemin. Automatisering, smarta maskiner som kan arbeta dygnet runt trots dödliga pandemier är vad som står för dörren. Men det lämnar frågan öppen om vem eller vilka skall ha råd att köpa de varor som erbjuds.


Det här med att någonting skulle kunna ändra den fortsatta utvecklingen togs av någon anledning inte med i beräkningarna. Maskiner istället för människor handlar om pengar, det är dyrt att avlöna människor, som dessutom är sköra i förhållande till maskiner. Men eftersom det är människorna som köper slutprodukterna, var skall företagen hitta köpare?


Nu öser Amerika ut ett enormt stödpaket för att invånarna skall kunna överleva, för att göra det behövs pengar till konsumtionen. Naturligtvis kommer inte det att vara tillräckligt, de kommer att ropas efter mer inom bara en månad. Det är då det stora landet Amerika måste titta på hur invånarna skall kunna försörjas med de pengar staten får in.


Det jäser i Amerika och får inte invånarna pengar kan det ta hus i helsike. Samma sak kan naturligtvis även hända i vårt land, märkligt nog når inte larmrapporter om ökande fattigdom fram till makthavande politiker. Här talas inte om det akuta behovet, det handlar om år innan det kan ske en förbättring.


Naturligtvis är alla de som kämpar med otillräckligt med pengar månad ut och månad in de ständiga förhalande av förbättringar som ett slag i ansiktet. Finns det miljarder att hjälpa företag med, finns det pengar att hjälpa de svaga grupperna. Det är bara det att dessa personer aldrig finns med i opinionssiffrorna som presenteras, de blir inte ens tillfrågade.


Framgången för SD är inte slut än kan man höra många säga. Faktum är att många ligger lågt och låter det komma som en överraskning för partierna. För ge igen för gammal ost är det många som vill göra. Inte minst Löfven ligger verkligen illa till.


Just nu ligger de kvinnliga partiledarna risigt till, den uppgång Centern kan glädja sig åt är antagligen besvikna på L och KD. Men när det blir dags för val kan man räkna med att många verkligen vill få slut på den politiska kohandeln. Kampen att stå mellan S och M om inte läget försämrats så att SD ses som enda kortsiktiga lösningen. 


Vad händer om SD blir största parti? Den tanken vill nog inte många ens tänka, men är faktiskt realistiskt. Det går inte att knuffa undan ett så stort parti och låtsas att det inte finns. Löfven är SD:s bästa rekryterare, men samtidigt sitt eget partis utkastare av gamla trogna väljare.


Tanken slog mig hur partiet sett ut under Håkan Juholts ledning. Politiskt skicklig och dessutom en som verkligen trodde på den ideologi han företrädde. Att jaga bort honom visar hur långt de fula fiskar som verkligen styr partiet kan gå. Men att ersätta med Löfven är det största misstag partiet gjort, vilket  kommer att visa sig framöver.


Men politiker över huvud taget verkar ha svårt att anpassa sig till den samhällsförändring vi sett början på. Mycket beror naturligtvis på att många nu jobbar hemifrån och inte bor inne i städerna. Plötsligt visar en helt ny grupp sitt missnöje över politiska misstag.


Stad och landsbygd är på kollisionskurs, till och med små kommuner har nu problem med ytterområden som anser sig förfördelade. De betalar ju samma kommunalskatt, till och med högre i en del kommuner. Skolan, servicen skall vara samma hur du än bor inom en kommun, om inte hamnar kommunledningens partier i skamvrån.


Tiden fram till nästa val blir därför intressant, det hinner växa fram ett nytt parti till dess. Ser man på reformisterna inom socialdemokratin, är de för en gammaldags ideologi som lockade både storstads- och landsbygdsbor. Trygghet och social rättvisa räcker långt för många som tillhör de svaga grupperna. 


En utbrytning och ett nytt parti skall därför inte ses som en omöjlighet. Någon trygghet med att tillhöra det en gång stora partiet finns inte längre, för många gäller den försörjning politiken ger. Mister det stora partiet en massa mandat i både riksdagsval, kommuner och regioner blir det många som får uppleva vad AF kan erbjuda. 

 

Men det är så verkligheten ser ut när den visar sina sämsta sidor, den som så många tvingats leva med under alldeles för många år. Vårt lands medelklass består inte längre av högutbildade, utan till största delen personer med politiska uppdrag. Det lönar sig bättre ekonomiskt att satsa på en politisk karriär än att utbilda sig till läkare.


När ett land hamnat i en sådan situation förvånar det ingen att vårt land är på väg mot en katastrof. Med politisk ledning går vårt land mot anarki och ett samhälle som terroriseras av kriminella. Det har ju redan börjat så framtiden ser verkligen skrämmande ut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar