söndag 9 maj 2021

Framtiden får utvisa hur det blir.

Politiska uttalanden ska man ta med en nypa salt, de sägs av människor som tror sig veta vad som måste göras men inte har en aning om hur det praktiskt ska utföras. Det är alltid någon som ska ta tag i det som måste göras och då kommer vår enorma kår av chefer och byråkrater in i bilden. Vem som ska göra vad blir en rundgång mellan olika myndigheter. Inom data kallas detta för en oändlig  loop.

Lägst arbetslöshet i Europa och att få ner sjuktalen kan ses som oändliga loopar eftersom svaret hur det skall göras inte finns med. Nu är M inne på en likadan med löfte om att halvera långtidsarbetslösheten. Algoritmer begriper sig inte våra politiker på. ändå är det vad det mesta handlar om


Det finns många anledningar till att människor blivit långtidsarbetslösa, det första M måste ta reda på är den verkliga orsaken. En mycket stor del av de långtidsarbetslösa kan av skilda anledningar inte utföra produktiva jobb utan bara sysselsättas för syns skull. Till glädje för många obskyra företag men ett slöseri med skattepengar.


Bidrag är som ett rött skynke för M och kallar därför de bidrag de vill införa som skattesänkningar. Om bidragen ges till företag eller enskilda människor är det ändå samma sak. Problemet är att alla invånare måste precis som företag ha  tillräckligt med pengar varje månad för att kunna överleva.


Oavsiktligt leder M:s politik oss in på att alla måste ha en statlig basinkomst eftersom arbetsmarknaden snabbt förändras. Många jobb som finns idag kommer inte att finnas om några år. Det kommer att behövas ett skyddsnät i samband med inte minst omskolning till andra yrken där personal behövs.


Men många kommer att bli över och det problemet måste lösas innan det blir ett faktum. Den form av yrken som kan växa fram hamnar inom kategorin låglöneyrken. Det är ju vad nyliberalister försvarade invandringen med, någon måste utföra skitjobben. 


Mest svårplacerade blir de politiker som måste omskolas till att bli nyttiga medborgare. De tekniska framstegen kommer att gå snabbt och beslutsprocesser kommer att skötas av smarta datorer genom Artificiell Intelligens. Landet och invånarna kommer inte att ha råd med de mänskliga misstag som görs.


För misstag görs på löpande band. Det här med EU har våra politiker och byråkrater aldrig riktigt fattat vilken inskränkning av vad vi kan göra aningslöst accepterats. Det senaste är den fond EU vill ha pengar till, oklart vad det skall rädda.  Tror inte folk i gemen fattat vad det innebär att utöver uppbyggnad av en tidigare underfinansierad vård och skola skall vårt land dela med sig 150 miljarder till EU.


Kan redan se de problem det kommer att orsaka. Någonting vår finansminister inte nämnt med ett ord är hur mycket skatteintäkterna minskat under förra året. Alldeles säkert kommer det att hänga med även det här året vilket betyder att vi kan glömma en förändring av pensionssystemet, 


Vad vi kan förvänta oss är att pengar blir en bristvara för regeringen vilket inte ger utrymme för det obligatoriska valfläsket. En finansminister kan aldrig säga i klartext att det brinner i knutarna utan talar om tomma lador. De ladorna är nu tomma och kommer inte att kunna fyllas på under överskådlig tid utan vilda protester från invånarna. 

 

Trots åratal av ekonomisk tillväxt har de sämst ställda halkat efter ekonomiskt och dessutom blivit fler. En fattigare befolkning betyder inte bara minskning av konsumtionen utan också att staten tvingas ta ett större ekonomiskt ansvar. Hur det ska gå till blir ett huvudbry för vår finansminister.


För regeringen är det minst sagt pinsamt att de orättvisor som fanns när den tillträdde fortfarande finns kvar. Ja, i många fall även förvärrats. När vi får en slutsummering av vad som gjorts och inte gjorts under pandemin är det knappast pluspoäng som kan räknas in. Tvärtom har det blivit uppenbart för alla att så här kan vi inte ha det.


Vad som hänt med invånarna under den långa pandemin är att humöret rinner över och frun, sambon eller flickvänner har fått en omgång stryk. Vad det handlar om är människor som glidit fram på en räkmacka som man säger men som nu mött motgångar.


Man kan säga att svenska folket blivit oberäkneligt och det går inte att förutsägoch lojala a hur de eventuellt kommer att hämnas. Efter Löfvens uttalande att sossarna mer skall ses som ett medelklass parti kan jag förstå, det är många sossar som fått sina välbetalda jobb genom partiet. De gamla en gång trogna och lojala väljarna söker frenetiskt ett parti som värnar om de svaga grupperna i samhället.  


De uppfattar SD som det enda parti som vågar ta i med hårdhandskarna mot kriminaliteten och den ständiga ökningen av hitkommande från andra länder. Vägen dit för SD är lång, de kommer knappast att tillåtas styra politiken. Men det politiska styrelsesättet börjar ifrågasättas eftersom det inte längre fungerar demokratiskt.


Man talar nu om att pandemin förändrat vår värld men vi inte kan säga på vilket sätt. Vad några experter kommit fram till är att människorna förändrats, men det är ingen nyhet precis, så har det alltid varit. Hittade bland det jag skrivit ner för många år sedan och sett som kloka ord något Jacques Ducharme skrivit.


“ Historien kan lära oss att det inte finns något fast i denna värld, att allt är flytande och att följaktligen människan till sin natur också är i ett tillstånd av förändring.”


Hur vi har förändrats kommer att visa sig. Ett första tecken på en helt ny syn på arbete visar inte minst alla de sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal genom att säga upp sig. Det är en helt ny situation för de politiska ledningarna inom vården. Passar inte galoscherna kliver folk ur dem.


Vårdens problem har ju inte varit personalen utan den politiska styrningen av verksamheterna. Enda möjligheten att få rätsida på vårdens problem är att de på golvet kan styra hur det skall vara för att fungera. Av den anledningen kan man se fram emot att många politiska uppdrag tas bort, de är ett hinder istället för en resurs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar