måndag 12 maj 2014

Förbjud politisk inblandning i människors sätt att leva.

Det är ingen idé att gråta över spilld mjölk, hörde man ofta på den tiden man var ung. Vad som menades var ju att det som hänt inte går att ändra på. Faktum är ju att det som hände för en sekund sedan inte går att ändra på.
Det är alltså ytterst viktigt att tänka sig för innan man gör någonting. Blir det fel kan det vara svårt att ändra på. Det är antagligen en av anledningarna till att vårt samhälle förändrats till oigenkännlighet för många, det som var meningen att bli rätt har blivit åt helsike fel.
Notiser glimmar förbi som visar att våra så kallade folkvalda, inte alls är några underdjur, utan bara vanliga människor. Ja, egentligen inte när man kan läsa om ministrar som inte sjukanmäler sig trots sjukdom. Det är medvetet fusk, precis som det regering anklagade svenska folket att göra och därför försämrades reglerna vid sjukdom. Det hela vittnar om dubbelmoral och sådana människor bör inte heller föra folkets talan.
Men om något visar det att vårt land är i utförsbacken på flera sätt. Den stabila ekonomin tycks ha tappat fotfästet och nu måste saker och ting rättas till. Bankerna ska klämmas åt, vilket naturligtvis kunderna kommer att drabbas av. Nu är det inte längre bara Riksbanken som talar om att svenska folket är alldeles för skuldsatt för att det ska gå att förklara bort, utan även de politiska makthavarna. Massvis med svenskar lever med en orosknut i magen att de ska tvingas gå från hus och hem.
Naturligtvis blir det den borgerliga regeringen som kommer att få stå där med hundhuvudet om bostadsbubblan spricker. Regeringen har ju faktiskt uppmuntrat invånarna att konsumera. Men den ekonomiska politik som förts, passar illa när konjunkturen går ner. Det fanns en alldeles för stor optimism om att det snabbt skulle vända uppåt, men verkligheten blev en annan. Redan nu kan man säga att den förda ekonomiska politiken fungerade på kort sikt, men sett i ett längre perspektiv har det gjort landet och dess invånare en björntjänst.
Kanske kommer det att gå så illa att vi får ett ekonomiskt förfall, beslutsfattarna har helt enkelt inte brytt sig om konsekvenserna. Men samma sak tycks även drabbat en stor del av svenska folket och då handlar det inte bara om ekonomi. Förfallet kan man tydligt se på all nedskräpning och hundskit där människor ska gå. Börjar man fundera över varför allt fler helt enkelt struntar i vad det innebär för andra, är det svårt att hitta svaret. Antagligen får vi skylla oss själva att det gått så långt.
För någon dag sedan hörde jag en hundägare som aldrig brukar ha en påse med sig när han går ut med hunden beklaga sig. Hunden hade skurit sig i ena tassen på en trasig flaska som legat gömd i gräset. Lite försynt påpekade jag då att visserligen blir det ingen sårskada av en hundskit, men det är inte trevligt att göra ren skon.
Han brusade upp och menade att hundskit var någonting harmlöst, men sönderslagna flaskor var en annan femma. Visst hade han rätt i det fallet, men nedskräpning som nedskräpning. Lite försynt påpekade jag att som de gamla sjunga, kvittra de unga. Ser ungdomarna att äldre inte bryr sig, så varför ska de göra det. På det svarade han inte utan drog iväg med sin hund.
Efteråt slog det mig att många äldre knappast är ett bra föredöme för våra ungdomar. Till och med gamla människor bär sig drumligt åt och fnyser att ungdomar inte längre har någon respekt för äldre. Jag har sett fall där äldre med bister uppsyn trängt sig in i köer, ja till och med försökt tränga in sig längst fram i kön. På något underligt sätt ser jag det som ett samhälle i förfall.
Naturligtvis är det bara ett fåtal som utmärker sig, eftersom jag inte vet vem eller vilka de är, kanske de gjort så hela livet. Men de sticker ut och det spiller över på alla övriga gamla. De ungdomar som drabbats av dessa drumliga äldre, kan knappast känna någon respekt för andra äldre människor än sina anhöriga.
Till och med i sydliga länder har äldre personer sett hur det moderna samhället förändrat både barn och barnbarn. De i dag gamla växte upp i ett samhälle där det ansågs som en självklarhet att ta hand om de äldre, på samma sätt som de som unga tagits om hand av de äldre inom familjen. Det är beklagligt, men familjebanden håller på att försvinna, var och en har sina egna liv att leva.
Ytterst ansvarig för att det blivit så här, är de politiska makthavarna. När de inför varje val talar om solidaritet, talar de bara i egen sak. Utan folkets stöd är de ingenting annat än en onödig kostnad för invånarna. För att det politiskt skapade samhällssystemet ska fungera, krävs fullständig kontroll över invånarna. Den dag de tappar kontrollen, faller allt ihop som ett korthus.
En första vink om hur invånarna förändras enbart under de senaste fyra åren, kommer valet till EU att visa. Har inte hört någon som tänkt rösta, däremot att de slängt röstsedlarna som ramlat ner i brevinkastet eller brevlådan. En kommentar om EU som fastnade var från en gammal man som stödd mot sin rollator sa: EU bara jävlas med folk. Men det gör ju vår regering också, så alla politiker kan fara åt helvete.
Det kan bli så när den enda glädje han har är en pris snus och den har blivit betydligt dyrare och dyrare ska det bli. EU vill ju helst förbjuda snuset, bara det kan reta gallfeber på oss som snusar. Vår regering tror  egentligen inte att en rejäl prishöjning ska få folk att sluta snusa, dom bara ute efter mer pengar. Nä, förbjud politiker istället, det kan spara pengar åt alla länder, sa han och stapplade stödd på rollatorn iväg med korta hasande steg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar