fredag 9 maj 2014

Att utöva politik är svårt, om man inte lyssnar på sina väljares och medmänniskors behov.

Våra så kallade folkvalda politiker är betydligt mer anonyma än vad de själva tror. Det gäller inte minst inom kommuner och landsting. De skulle utan problem kunna röra sig ute bland folk och skapa sig en bild av hur folk tycker och tänker nu för tiden, utan att bli igenkända. Det skulle också ge dem en bättre bild av, hur människorna vill att vårt samhälle ska se ut, vilket skulle rasera den bild de själva varit med om att skapa.
Den moderna människan kräver att få valuta för sina skattepengar, de har de senaste åtta åren lärt sig att var och en måste stå för sina kostnader. Allt fler anser med andra ord att de inte är villiga att betala för andra än för sig själva. Inte ens de politiskt aktiva som pratar om solidaritet, har den blekaste aning om vad det innebär för dem själva. De har inte insett att det politiskt styrda samhället inte passar in i vår nya globala värld.
Man märker det tydligt genom att det gamla politiska etablissemanget, har börjat känna av att det tidigare fogliga svenska folket inte längre är det. De sociala umgängesformerna har ändrats, budskap måste skickas via olika media, den personliga kontakten har nästan helt försvunnit.
Partistrateger gör som de blivit lärda, men deras budskap når inte fram. De gamla partiet har ansett kvinnorna vara lojalare väljare än männen, men nu har även det ställts på huvudet. Med Gudrun Schyman i spetsen, stormar nu FI fram mot en plats i Riksdagen, det ska bli intressant att följa vad det innebär för de övriga partierna.
Naturligtvis plockar FI väljare någorlunda jämnt fördelat från andra partier, vilket kommer att få följdverkningar för dessa partier. Bland annat kommer politiker att bli över i sina nuvarande partier, vilket kan betyda problem. När den egna födkroken försvinner, måste de leta efter en ny inom politiken, eftersom det är det enda de kan.
Det kan ju faktiskt hända att både KD och C blir utanför riksdagen efter valet, och om FI istället kommer in, blir Gudrun Schyman en svår nöt att knäcka för de övriga. Gudrun är intelligent, kunnig om det som rör sig i maktens korridorer och dessutom gatusmart. Hon rör sig ute bland folk och tar till sig hur människorna vill att vårt samhälle ska fungera.
Spydigheter från S och M biter inte på Gudrun, slänger de skit i fläkten kommer de själva att bli nerstänkta. De partier som domineras av lite för konservativa representanter, kommer att hamna rejält i skottgluggen och många betongrövar kommer att få lämna det dukade bordet. Gamla ideologier passar inte in i vårt nuvarande moderna samhälle. För den som tänker efter lite, är det här någonting som ligger i tiden, men det har de som levt ett skyddat liv inom politiken i många år inte ens ägnat en tanke.
Om det inte var för att en massa gamlingar inte orkar med att vara företrädare för pensionärerna på toppnivå, skulle ett gemensamt pensionärsparti få samma framgång som SD och FI nu är på väg att få. Det går inte längre att dra svenska folket över en kam eftersom invånarna splittrats i grupper genom de senaste årens förda politik. De partier som är lyhörda för hur invånarna vill ha det, är också de som kommer att överleva.
Ett parti som totalt tappat bort sina rötter som det en gång hade ute i landsbygden, har också fått känna av det. Centerpartiet försökte förnya sig eftersom kärnkraftsfrågan för länge sedan är utnött. Nu är det rykande kolkraftverk som blir nästa stora miljöfråga. En konsekvens av motståndet mot kärnkraft som inte gjort det hela bättre.
Men det är inte det som fått de gamla trogna väljarna att vända partiet ryggen, de känner inte igen sig. Med en partiledning som lyssnar på en inre krets istället för de gamla trogna väljarna, kan det inte bli annat än det nu är. Den skada partiledningen orsakat partiet kommer inte att kunna repareras inom överskådlig tid.
Att utöva politik är svårt, om man inte lyssnar på sina väljares och medmänniskors behov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar