söndag 6 juli 2014

Vet någon hur illa ställt det är med vårt lands ekonomi?

Det enda positiva just nu är att värmen tycks ha kommit. Om den blir kvar resten av sommaren är vi lyckligt ovetande om, det gäller att ta dagarna som de kommer. Planerar man för långt framåt, blir det sällan som man tänkt sig, det borde våra politiker tänka på.

Att sätta sprätt på pengar man inte vet finns inom ett år, måste anses som minst korkat. Tre månader kvar till valet och partierna bjuder över varandra, hur de ska sätta sprätt på invånarnas skattepengar. För mig är det skrämmande att höra vad de olika partierna har att säga, hur ska det då inte vara för de unga. Osäkerheten vad som kommer att hända de närmaste åren skapar oro.

Att politiker lovar pengar till ditt och datt är folk vana vid. Men de politiska partiernas största misstag är att de förslag som läggs fram, inte har någon förankring hos den breda massan av invånarna. Det är bara en liten klick som jublar, resten känner sig överkörda. Det som i nuläget ser ut att bli största parti, har bara runt trettio procent av sympatisörer. Hur en stabil regering ska kunna bildas ser i nuläget hopplöst ut.

Man kan förstå invånarnas tveksamhet vilket parti de ska rösta på, de har ju sett att politiker egentligen inte kan uträtta så mycket. De politiska partierna känns på något sätt som grupperingar som idkar inbördes beundran. Duktiga debattörer och retoriker hyllas och beundras, men när det kommer till kritan visar det sig bara vara ett välsmort munläder.

Att utföra det som lovas fordrar en otroligt vältrimmad stab som vet exakt vad och hur det ska göras. Det krävs inte bara en lång planering samt konsekvensanalyser, utan också skickliga organisatörer, någonting som ofta förbises av partierna. Det finns ingen återväxt av unga välutbildade, de som provat på politiken har snabbt hoppat av.

En fråga som dyker upp i huvudet när man hör vad partierna tänker göra,  är varifrån pengarna ska tas. En satsning på utbyggnad av tunnelbanan kanske kan locka väljare i Fjollträsk, men knappast ute i landet. Ett av de dummaste jag hört hittills under veckan, var att alla bönder längs ostkusten ska gå över till ekologisk odling för att rädda Östersjön.

För att rädda Östersjön krävs att även de länder som ligger på andra sidan gör samma sak. Att vi löser ett lokalt problem, är inte samma sa som att hela problemet är löst. Den som tror det är minst sagt naiv. Om så MP får igenom alla sina krav, är det som att torka bort en flugskit från ett panoramafönster.

Socialdemokraterna fortsätter trampa på i ullstrumporna, det partiet skulle behöva en rejäl utrensning av gamla stofiler som drömmer om hur det en gång var. Man vinner inga val på att säga: Det var en gång ... Jodå, partiet gjorde många bra saker en gång i tiden, men det var länge sedan.

I många kommuner styrda av Socialdemokraterna finns det inpräntat att företagare är skurkar som försöker lura staten och kommunerna på skattepengar. Det är i dessa kommuner man kan hitta den högsta arbetslösheten och nyföretagande enbart i form av enmans- eller fåmansföretag.

Det är också på de platserna det forna stora partiet anser sig vara det enda som kan ha hand om makten. På de platserna ser man också dyrbara monument uppförda med skattebetalarnas pengar. Det är på de platserna de makthavande är livrädda att andra ska ta över makten och gräva i alla misstag som gjorts. Det är dags att Socialdemokraterna blir ett modernt parti i takt med verkligheten.

Under tiden jag har suttit och skrivit, stod det klart för mig varför jag inte lägger någon röst på något parti. Det finns helt enkelt inget parti som ser till invånarnas bästa. Vad det handlar om är bara vilken som ska få vara Herre på täppan och bestämma.

Allt tal om att soffliggare ger fördelar för den ena eller andra sidan är rent skitprat. Röstskolk ska ses för vad det är, en misstro mot vårt politiskt styrda samhälle. De som vägrar rösta har tagit ställning mot alla partier. Valet avgörs av de som röstar, ingen annan. Hur de röstar beror helt och hållet på vad de förväntar sig att få ut av det hela. Var och en sig själv närmast.

Nåja, det enda vi behöver oroa oss för, är hur snabbt den tekniska utvecklingen kommer att förändra vår värld. Under många år har de styrande montera ner det som en gång byggdes upp, men hur kommer det nya att se ut och fungera? Och vad ska alla människor göra, om de flesta yrken försvinner och en elit ska sköta det som behöver göras av mänsklig hand? Enligt många experter är det vad vi kan vänta oss.

Nu erkänner till och med Borg att han varit lite för optimistisk, det kan ta ytterligare några år innan det börjar röra på sig. Lite väl sent att komma med det budskapet, inte minst för partierna som nu tvingas titta på hur mycket skatter kan höjas utan att det blir ett ramaskri. Men det är klart, det är ju faktiskt bara en önskelista de presenterat väljarna, något löfte har inte givits. Först måste de få en chans att titta i kassakistan vad den innehåller, vilket skapar ett stort frågetecken. Vet någon hur illa ställt det är med vårt lands ekonomi?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar