måndag 28 juli 2014

Det är ett genomruttet samhälle vi lever i.

Tiden avslöjar alltid påståenden som saknar verklighetsgrund, läste jag en gång. Sammanhanget har jag glömt, men det stämmer ju faktiskt in på det mesta. Den senaste tiden har vi lärt oss hur brännande och farlig solen kan vara, tidigare har det bara talats om luftföroreningar och kommande miljökatastrofer. Det borde vara dags att titta närmare på solens inverkan på vårt klimat, det har helt glömts bort i miljödebatterna.

Solen är alltså inte bara livgivande, den är livsfarlig också. Det är knappast luftförorening som orsakat att hudcancer ökat lavinartat. Att det kan drabba människor i vårt land är i och för sig inte så konstigt, vår bleka hud är känslig. Men att hudcancer blivit allt vanligare i sydliga länder borde tas på största allvar. Och någonting som ofta hörs människor emellan är, hur het solstrålarna blivit.

Kanske är det så att för att rädda vår miljö, har ett skydd tunnats ut, som skyddade människorna. Antagligen bara en förflugen tanke, men visst har klimatet förändrats sedan bilarnas avgaser började renas? Och förändringen har märkts tydligt i takt med att våra fordon släppt ut mindre föroreningar.

Enligt en färsk rapport körs landets bilar betydligt mindre än för några år sedan. Snabbt dök det upp en teori om att familjerna har flera bilar som användes. Men eftersom resultatet visade den genomsnittliga körsträckan för varje bil, skulle det betyda att totalt sett, körs familjens två bilar lika långt. Det betyder att bensinbolagens statistik är tillförlitligast, den visar att försäljningen av bensin har minskat.

För att mörklägga det verkliga problemet, har hotet om en kommande miljökatastrof fungerat under många år. Nu är det ett befarat världskrig som ses som betydligt allvarligare än den krassliga miljön. När människan försöker rädda någonting, är det någonting helt annat som drabbas. Det fordras en enorm kunskap att kunna förutse konsekvenserna av förändringar.

Tidigare var det de stora industrierna som orsakade miljöproblemen, nu är det människans påverkan som orsakar försämringen. Vad jag kan förstå betyder det att vi lever på fel sätt. Men eftersom människan styrs av beslut som tvingar dem att ta den stora utstakade vägen, måste det vara de makthavande som är skurkarna. De tvingar helt enkelt invånarna att leva på fel sätt.

Ser man tillbaka på historien, kan man se hur riken och länder haft en storhetstid, men sedan fallit sönder och samman. Så sent som för runt åttio år sedan rasade en fruktansvärd depression som skapade en enorm fattigdom, orsakad av människors girighet. Samma tendens ser vi i dag, de giriga är på väg att skapa en katastrof, som även kommer att drabba dem själva.

Med hjälp av avancerad teknisk utrustning, är vi numera betydligt bättre rustade. Ekonomer kan nu simulera vad som händer, om vi fortsätter att leva på det sätt vi gör. Många av dessa ekonomer har insett att inkomstklyftor inte skapar nya jobb, bara att allt fler blir fattigare. Det kostar enorma summor för staten varje år, när en stor del av befolkningen går från att kunna föda sig själva till att bli fattiga och inte kan göra det.

När alldeles för många blivit fattiga, påverkar det även de som samlat på sig alla pengar. Konsumtionen och därmed också produktionen av varor minskar. Det i sin tur leder till att fler blir av med sina jobb och den nedåtgående spiralen snurrar allt snabbare. Att allt fler ekonomer börjar förespråka Basinkomst är därför inte förvånande, de inser att en fördelning av pengarna, är bättre än att allt faller ihop som ett korthus.

Motargumentet är spydigheter från inte minst politiker som kallar det arbetsfri inkomst. Snarare fungerar det som en form av socialbidrag eller aktivitetsstöd, utan den administration som utförs av FK och AF. För ungefär samma pengar skulle det ge utsatta människor en ekonomisk grundtrygghet, som inte finns i vårt land numera. Vad det skulle betyda enbart i minskade administrativa kostnader, kan man bara gissa sig till. Men en massa pengar rör det sig om.

Men det är ju så att det som skulle vara bra för de sämst ställda, inte är det för alla som måste lägga om livsstil. En stor del av vårt lands befolkning är inte förberedda på, att det kan komma sämre tider. De har ju till och med det senaste året hört från regeringshåll, att det bara kommer att bli bättre. Många av dessa som trott på vad som sagts, sitter i dag med skulder upp över öronen. Det är alla dessa stackars människor, som kommer att få ta den största smällen.

De som nyligen köpt eller är på väg att köpa ett hus eller bostadsrätt, har inte den blekaste aning om att värdet på det de köper i ett nafs kan halveras. Det har hänt tidigare i vårt land. Bostadsmarknaden har fungerat som ett Pyramidspel, de som gjort vinster har redan dragit sig ur och kvar är förlorarna. Det är ett genomruttet samhälle vi lever i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar