fredag 30 september 2016

Klokhet får vi genom erfarenhet, erfarenhet får vi genom att göra dumheter.

Det är ett fantastiskt land vi lever i, enligt våra politiker. Men verkligheten är en annan, en ständigt växande grupp anser att vi gått från ett tämligen mänskligt samhälle till ett människofientligt. Det finns många bevis på att människan numera ses som ett medel att suga ut så länge det går, men naturligtvis finns en gräns för hur länge det kan pågå.

I debattartiklar kritiseras den nuvarande regeringen av Moderater, det parti som har störst skuld till att skyddsnäten för de sämst ställda trasats sönder. Moderaternas vill tillbaka till makten men folk på gatan är inte dumma, de kan med egna ögon se hur vårt samhälle förändrats till oigenkännlighet, på grund av den politik som fördes av den borgerliga Alliansen med Moderaterna i spetsen.

Försäkringskassan, en del av de trygghetsförsäkringar invånarna betalar för fungerar inte längre som ett stöd, utan kontrollapparatens förlängda arm. Drabbade är alla som "råkar" bli sjuka och värst drabbade blir de långtidssjuka. Istället för att söka efter orsaken till att så många blir utbrända, gör Försäkringskassan genom sina handläggare allt för att de ska bli ännu sjukare.

Jag tror inte våra politiker fattat hur förtroendet urholkats genom att handläggare kan köra över läkares diagnoser och bedömningar om arbetsförmåga. Man kan inte annat än kalla den nuvarande regeringen för en samling fegisar, som inte vågar rätta till en så uppenbar orättvisa. Försäkringskassan till och med betalar för en reklamsnutt på teve, att även halta och lytta kan göra en insats för landet.

Det får mig att fundera över hur landet skulle se ut, utan politisk styrning och beslut som påverkar invånarna negativt. De mest tärande är inte sjuka, arbetslösa eller personer som tvingas leva på bidrag, det är fullt friska politiker, byråkrater och övriga administratörer, som har sin lön från invånarnas skattepengar.

Det märkliga med vårt land är hur allting kunnat bli dyrare, när det dras in på den service som istället borde ge lägre priser. Bankerna som bantat sin servicepersonal skär i dag guld med täljkniv, den utförsäljning av statliga bolag som inte minst Moderaterna var ivriga påhejare av har skapat fördyringar för invånarna. Elbolagen är inte längre beroende av den el som förbrukas, de tjänar grova pengar på avgifter av alla de slag.

Men faktum är att den flirt som Moderaterna nu börjar med SD för att återta makten, får den växande skaran av människor som fått nog redan nu, att ansluta sig till kravet på en Basinkomst för alla. Efter allt jag läst skrivet av erkänt skickliga ekonomer, är detta oundvikligt. Anledningen är att utan en fördelning av befintliga medel, kommer konsumtionen att falla drastiskt inom bara några år.

Tiden går fort så ganska snart blir det robotiseringen och användandet av smarta datorer som kommer att påverka hela vår värld. Det finns enormt med pengar att spara in på administration, de datorprogram som redan finns och testas har visat sig kunna spara in på miljontals "kontorister". En enda maskin klarar av att hantera både leverantörs- och kundreskontra, det vill säga hålla reda på inkommande fakturor och fakturering för ett medelstort företag. Det finns många medelstora företag, men den största inbesparingen kommer att göras inom de offentliga verksamheterna.

Man kan alltså skrota den manuella hanteringen av inkommande fakturor och fakturering. Utöver detta kommer inte "lönekontor" att behövas, allt kan tas om hand av en smart maskin. Våra politiker har svårt att se vad enkla jobb egentligen är för någonting, det är helt enkelt jobb som inte smarta maskiner och robotar kan ta över. Jobb som inte inte kräver en högre utbildning men som förutsätter att de som utför dessa arbeten inte har tummen mitt i handen .

Det är alltså inte bara "kontorsslavarna" som riskerar att mista sina jobb, utan även många högutbildade,Genom en förfinad AI, det vill säga Artificiell Intelligens, kommer det inte att behövas konsulter av alla de slag. Inte heller tjänstemän som tar fram beslutsunderlag för politiska beslutsfattare. Trots att det låter skrämmande, är det bara att se sanningen i vitögat, det kommer att hända inom en snar framtid.

Med de söndertrasade trygghetsförsäkringar vi fått, förstår var och en konsekvenserna av det hela. Vad vi också förstår är att det inte går att vänta till dess vi står inför fullbordat faktum, att det enbart i vårt land försvinner flera hundratusen arbeten. Politiska makthavare har uppmuntrat och trott att det som kallas tjänstesamhället, skulle bli lösningen på fler i arbete. Vad det handlar om är företag som sysslar med att ta betalt för tjänster. Det är alltså en sårbar satsning eftersom det står och faller med att folk har råd med de tjänster som bjuds, för ingenting tillverkas och kan exporteras.

Ericssons nedläggning av tillverkningen i vårt land är antagligen bara början, det utländska ägandet är i dag så stort att en regering inte kan påverka att ytterligare tillverkning försvinner. Vad värre är att dessa inte längre "svenska" företag betalar betydligt mindre i skatt än vad våra en gång så stolta exportföretag gjorde.

Med ständigt ökande offentliga kostnader betalda med skattemedel, ökar trycket på att lönearbete måste beskattas hårdare. Det kan inte ens Moderaterna ändra på, om de inte kan hitta på någonting som drastiskt skär ner de offentliga utgifterna. Den nuvarande regeringen hade chansen efter de skandaler som uppdagats och skattepengar slösats och tittat närmare på vad som kan sparas in på, istället för att försöka få in så mycket skatter som möjligt.

Det är inte de stora inkomsterna som gör någon rik, det är de små utgifterna läste jag för många år sedan. Många rika beskylls för att vara snåla, men det är ju det som gjort dem rika. Våra regeringar under de senaste tjugo åren har uppmuntrat invånarna att konsumera och bankerna har sett till att det inte varit lönsamt för "vanligt" folk att spara i bank. Det måste till några miljoner för att kunna få avkastning på pengarna.

Förr sa man att allting handlar om politik, men numera handlar allt om pengar. Pengar måste alla ha för att kunna ha tak över huvudet, mat på bordet och kläder på kroppen. Men i vårt fantastiska land är det inte alla förunnat. Ensamstående föräldrar har det kämpigt och barnfattigdomen ökar för varje år. Många pensionärer lever långt under den fattigdomsgräns som angivits av EU, vilket även gäller de som fått "sjukpension". Att använda ordet välfärdssamhälle till dessa människor är som att de får en spottloska i ansiktet av våra politiker.

Såg en artikel om hur många i vårt land som vantrivs med sitt arbete, men tvingas ändå gå till jobbet varje dag, även om de känner av en sjukdom. Levnadsomkostnaderna har ökat drastiskt bara de senaste tio åren, varje krona är värdefull för en stor del av befolkningen. Att psyket påverkas är lätt att förstå, även att det för med sig andra hälsoproblem.

Människan  är ingen maskin som klarar sig med lite smörjning då och då, jobbskatteavdraget lät kanske som musik för en del, men priset som måste betalas är alldeles för högt. Våra politiker är på väg att skapa ett sjukt land där det måste hittas en lösning som skapar ett friskt folk.

När det gäller att få rätsida på alla orättvisor som skapats tycks inte våra politiker fattat att det är de själva som drabbas i slutändan. Istället för statens bästa måste ett samhälle skapas för invånarnas bästa, annars väntar det man kan se embryot till som kan leda till anarki. Svenskarna är ett tåligt folk, men när de fått nog kan vikingablodet svalla. Redan kan man se tendenser att vårt samhälle är på väg att gå över styr och det är ungdomarna som tar saken i egna händer.

Jag är medveten om att jag ser alltmer pessimistiskt på vårt lands framtid, men det går inte att vara optimistisk när man ser alla försämringar. I vår komplicerade värld kan inte landets framtid ligga i amatörers händer, trots de rådgivare våra så kallade folkvalda har. De tjänstemän som utarbetar beslutsunderlagen är inte valda av folket (vilket inte heller de förtroendevalda är), det handlar därför bara om krasst ekonomiska ställningstaganden som inte ser till invånarnas bästa.

Om någon ska kunna ta oss ur de problem som inte är precis nya utan funnits i många år, så inte är det de så kallade förtroendevalda. De sitter fast i gammalt tänkande och försvarar envist ett system som inte fungerar. Våra politiker gör i dagsläget större skada än att vara till nytta för invånarna. Det är dags att den politiska makten urholkas och experter tar över ansvaret för landets och invånarnas överlevnad. Vår omtalade demokrati fungerar inte, det har blivit en politisk maktkamp som inte har invånarnas bästa för ögonen.

Läste en gång att klokheten får vi genom våra erfarenheter, men erfarenhet kommer från dumheter vi gjort. Den som har ett sunt bondförnuft passar sig för att göra om samma dumhet. Tyvärr gäller det inte våra politiker, som ständigt gör om samma dumheter. Hur stort förtroende kan man ha för dessa människor?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar