lördag 9 november 2019

Storm i ett vattenglas.


Har på gott och ont för vana att tänka framåt, även när jag nu kommit upp i åren. Men det är inte för egen del utan för de som kommer efter. Istället för att krångla till det tittar jag närmare på orsak och verkan på några års sikt. Det finns många orsaker till att det ser ut som det gör nu och det kommer att bli kärvt för svenska folket framöver.

Nu varnar IMF för skuldberget som globalt vuxit till ny rekordnivå. Vårt land är inget undantag och en nedgång i konjunkturen påverkar även vårt land. Minusräntan användes i ett läge då många länder oroade sig över den låga inflationen, vår Riksbank kämpar förgäves att få upp den till två procent. Men inflation betyder att prisökningar slagit igenom och det påverkar invånarnas ekonomi. Inflation är inte vad invånarna vill ha.

Nu har vi ytterligare ett problem för invånarna, nämligen den svaga svenska kronan, Det är inte bara dyrare att åka utomlands på semester, det mesta i våra butiker är importerat vilket ger prisökningar. Låg inflation är med andra ord bra för invånarna, inte minst för de grupper i samhället som kompenseras ekonomiskt i efterhand. Kan förstå de ekonomer som nu tittar närmare på vad en statlig basinkomst skulle innebära.

De ökande ekonomiska klyftorna finns egentligen bara på papperet i de flesta fall. Vid en börskrasch blir det många före detta miljonärer och lägre pensioner också för den delen. Det värsta scenariot är att vi hamnar i en lågkonjunktur och vi får en ny finanskris. Det hänger ihop så omöjligt är det inte. Vår globala värld börjar mer och mer likna ett korthus som kan rasa ihop när som helst.

Många vet inte ens vad en lågkonjunktur innebär, ordet passerar tämligen obemärkt och skrämmer inte folk som ordet klimatkatastrof. Det borde det göra eftersom en lågkonjunktur ligger betydligt närmare till i tiden och innebär att många kommer att förlora sina jobb. Många företag ligger i dag på marginalen och kan inte överleva en långvarig lågkonjunktur.

Vill det sig riktigt illa kan en lågkonjunktur bli lika långvarig som den högkonjunktur vi haft. Alla tecken tyder på att det knappast blir som den senaste finanskrisen, nu kommer det att handla om företagen som överlever på att folk har pengar att handla för. Och just det finns med i det ekonomer räknar på när det gäller statlig Basinkomst/Medborgarlön, folk måste ha pengar att handla för. Det kommer knappast att heta varken eller, snarare kallas för en statlig grundlön.

Någon form av ekonomisk plattform kommer länders regeringar att tvingas besluta om, fattigdom skapar oro som kan övergå i våldsamheter. Ekonomiska och sociala orättvisor kan ställa till mycket i ett land, håller inte för otroligt att den svarta marknaden kommer att växa. Pengar måste alla ha så endera tar människor som är utan pengar där de finns, eller om skatterna blir för höga måste det fifflas för att överleva.

Svenska folket har varit alldeles för ärliga i förhållande till många politiker och byråkrater. Eller snarare har vårt land ett kontrollsystem som tvingar invånarna att vara ärliga. Men det förutsätter att myndigheter har resurser att kontrollera, nu kan det bara göras stickprov. Byråkratin har inte en chans när den svarta marknaden växt sig stor.

Skulle inte förvåna om svartarbete är mycket omfattande i nuläget och ju fler de blir desto svårare att kunna kontrollera. Den okontrollerade arbetskraftinvandringen passar inte in i den svenska modellen som våra politiker ofta hänvisar till, den förutsätter att alla är ärliga. Men så är det ju inte, inte ens våra politiker är ärliga när det handlar om pengar.

Det är just det som oroar mest, går det inte att lita på de politiska företrädarna eller offentliga chefer för det med sig följdverkningar som inte kan överblickas. Ju mer journalister gräver kommer ständigt nya saker fram som visar att vårt land är lika korrumperat som många andra länder. Kan förstå varför det finns politiker som vill sätta käppar i hjulet för det fria ordet, det som kommit fram är bara lite skrap på ytan.

Såg en artikel där det stod att SD:s framgång beror på Åkessons folklighet. Jodå, han säger vad folk tycker och tänker, men ger inga svar på hur vårt lands problem skall lösas. I takt med framgångarna och ett kaxigare tonläge måste Åkesson ses som en ulv i fårakläder, SD har ingen lösning på de svaga gruppernas problem, är inte ens intresserade av dem. Det är precis så Socialdemokratin fungerat och som nu straffar sig, gruppen som ligger på fattiggränsen rör sig om enormt med människor.

På något underligt sätt påminner det här om trettiotalet före andra världskriget, missnöjda människor fick till en ändring som tog en ände med förskräckelse. Det är dags att det politiska etablissemanget börja föra en mänskligare politik och se till att de ekonomiska och sociala orättvisorna försvinner. Om inte väntar alldeles säkert för alla obehagliga saker i framtiden. Och det har ingenting med en klimatkatastrof att göra, den är bara som en storm i ett vattenglas. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar