tisdag 23 juni 2020

Är det dumhet som styr det som nu händer?

Märker tydligt att läget i vår lilla stad blivit allt mer irriterad, den äldre befolkningen har fått nog. Med det vackra vädret märks de hitkommande på ett sätt som väcker irritation, de tycks finnas överallt sa en person som ringde till mig. Han överraskades av att en hel familj satt på hans brygga vid sommarstugan. Mannen fiskade och barnen badade. Den enda personen som kunde lite svenska sade att de hade rätt att vara där enligt allemansrätten.. 


Det som hindrar människor från att leva tillsammans handlar inte om olikheter utan dumhet. Man ser det tydligt i det naiva sättet att hantera invandring och flyktingmottagning, att tro det hela löser sig självt, är ingenting annat än dumhet. Det förutsätter att även de som kommit till vårt land inte bara lyssnat på vad de har för rättigheter, de skall också vara medvetna om sina skyldigheter. 


Dumheter begicks redan från början. Minns Ylva Johanssons kommentar att om kommunerna inte hade bostäder att inhysa de som skickades ut till dem  var det bara att bygga nytt. Detta “geni” skickade partiet till EU, där det visade sig att hon hade svårt att klara “inträdesprovet”.


För svenska folket har det varit för många påfrestningar och ständigt dubbla budskap när MP försöker försvara sin existens. Nu är de fem partier som skall forma en politik som för vårt land framåt, två av dem verkar inte värda att vara kvar i riksdagen. Det är bäddat för både buskis och tragedi.


I svåra tider behövs skådebröd för folket vilket är ett gammalt recept, det användes under krigsåren då krigets fasor lättades upp med det som kom att kallas pilsnerfilmer. Folk behövde annat att tänka på än eländes elände. Det tycks ha glömts bort och då inte minst av utgivarna av papperstidningar och teve. Tidningarna blir tunnare och innehållet vattvälling, de program som visas på teve framhäver den bedrövliga situation vårt land befinner sig i.


Okunnigheten om att varje felsteg eller dumhet som sägs finns att läsa bara några minuter efter de gjorts eller sagts drabbar ofta Löfven. Nu har även vår utrikesminister fått erfara det. Omedvetet skapar de en bild av en regering som inte passar in i den moderna digitala världen. Det är dumheterna människor minns bäst, det gör också att många känner sig klokare än de som skall leda landet.


Man märker det tydligt hos våra politiker som uppmuntrat till en utveckling de knappast tänkt sig. I det gamla industrisamhället var det betydligt lättare att kunna försvara sin existens än i ett högteknologiskt kunskapssamhälle.Man märker det också hos de auktoriteter som blivit det på gamla kunskaper, att de nu är helt vilse i den nya värld som växt fram.


De hjälpmedel som numera finns i form av smarta telefoner, klösplattor och datorer har inneburit att de flesta tar till sig rubriker och den knapphändiga texten, Varför fördjupa sig i någonting som ersätts av nytt inom loppet av bara några timmar? All information borde göra invånarna allmänbildade, istället blir de förvirrade på grund av vilseledande eller dubbla budskap.


Någonting man ofta hör folk säga är varför allting måste vara lönsamt. Bra fråga eftersom våra viktiga samhällsfunktioner skall vara skattefinansierade. Men frågan borde istället vara: Vad är orsaken till att allting måste vara lönsamt? När pandemin nu pågår hörs ingenting om lönsamhetskrav utan pengar skall ösas ut för att rädda våra företag. Mig påminner det om alla pengar som kastades bort på att rädda en varvsindustri som redan var utkonkurrerad. Men att det nu finns pengar att rädda företag men inte till att de fattiga skall kunna leva drägligare, kommer säkert efter som Arboga öl.


Har svårt för att saker måste vara lönsamma eller nyttiga. Varför måste det vara nyttigt eller lönsamt att göra någonting? För min del, skiter jag i om jag får nytta eller inte av det jag läser, eller om det är lönsamt att offra alla timmar det tar att skriva ner en berättelse. Det handlar om att kunna göra det man tycker om, det är enda belöningen.  


Många gånger upplever vi att de politiska makthavarna inte lever i den riktiga världen, att de inte har en aning om vad livet innebär, den ständiga kampen att under knappa förhållanden överleva. Man bör inte kunna leva i två världar samtidigt, men våra så kallade politiska företrädare klarar det med glans genom att titta på sina egna bankkonton. Ofta händer det att de anser alla har råd med en fördyring med några hundralappar i månaden, det gäller inte minst världsfrånvända MP:s företrädare. 


Naturligtvis är det sant med utgångspunkt från deras egen situation, men även de fattiga är med och betalar deras svindlande löner. Tänker de någon gång på hur fattigpensionärer och de med usla permanenta sjukbidrag tvingas leva? Eller de redan före pandemin långtidsarbetslösa som ständig förnedras för att erhålla det aktivitetsstöd som håller dem vid liv? 


Partistrateger letar anledningar till att SD växt och kanske snart är en maktfaktor. Det är inte hos invånarna de skall leta efter anledningen, det är hos sig själva. Skapar man ett samhälle som inte tillgodoser invånarnas behov uppstår ett missnöje där enda möjligheten att visa det är genom att ta ställning. För de mest utsatta och desperata har det ingen betydelse om de hoppar ur askan i elden, för deras del kan det inte bli sämre.


Jag växte upp med efterkrigstidens socialdemokrati, var en del av den gemenskap den skapade. Var med och såg hur vårt bondesamhälle förändrades och dog ut efter hand. Blev utskälld när jag ivrigt protesterade mot skolreformen i slutet på sextiotalet, men hade ingenting för att jag var rätt ute, men skolan blev en förvaringsplats istället för en läroanstalt. Sjuttiotalet blev en tid då allt handlade om politik och som tog död på bokläsande och teaterintresse. Nu tar politiskt “ledarskap” död på de äldre, men annat var inte att vänta.


Vårt land har förändrats med åren, men det som kallas utveckling är bara kosmetiska förbättringar, det har talats om att vårt land skall ligga i framkant men ingen har fått grepp om på vilket sätt. Att vi nu hamnat där beror på vårt sätt att hantera en pandemi, men ses som gossen Ruda istället för att ligga i framkant. Av historien vet vi att det inte är så klokt att gå i främsta ledet och bli kanonmat, men så långt tycks ingen tänkt.


Förhoppningsvis går de människor som uttrycker sina åsikter på sociala medier från ord till handling. Vårt land måste förändras efter invånarnas behov, inte att invånarna skall vara nyttiga för staten, kommunerna och regionerna. En förändring är en nödvändighet eftersom det nu är lättare att hitta dumheter som görs än kloka saker, men det ligger antagligen i tiden att det är så det skall vara.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar