torsdag 15 januari 2015

Det saknas inte spänning i tillvaron.

Det är svårt att ta våra politiker på allvar. När de med allvarliga miner säger någonting, ser man bara det komiska i hur de tror sig veta precis hur saker och ting ska fungera. Men faktum är att de är precis lika vilsna i den nya värld som smugit sig på som alla vi andra. Det finns inte längre några spelregler att förlita sig till, det är djungelns lag som gäller, äta eller ätas.

Politisk oro sprider ekonomisk oro läste jag för många år sedan. Och visst är det så, de som kan försöker ta saken i egna händer för att överleva. Ja, inte överleva precis, men att få sina pengar att fortsätta föröka sig. Det är därför det finns skattejurister som letar kryphål så snart en ny lag försöker täppa till skatteflykt. Nya vägar finns alltid, även om de kan balansera på lagens gräns. Om alla hål täpps till finns alltid något land som tar emot de rika med öppna armar.

Många av de nytillkomna pensionärerna har ekonomisk möjlighet att flytta till varmare länder. Med ganska hög pension betalar de dessutom betydligt mindre skatt än att bo kvar i Sverige. Än så länge rör det sig bara om några tusen som flyttat till varmare länder, men fortsätter försämringarna i vårt land, kommer det antalet att växa.

Det är inte häftigt att betala skatt som Mona Sahlin sa, speciellt då inte för landets pensionärer som betalar mer i skatt än de som arbetar. Moderaterna håller fortfarande fast vid att jobbskatteavdraget har hjälpt att hålla vårt land flytande, men det är de som sköter länspumparna som är viktigast. Det uppdraget lade alliansregeringen på de arbetslösa, sjuka och pensionärerna.

Att reda ut den härva som skapats är omöjligt, det kommer bara att trassla till sig ännu mer. Med ljus och lykta letar nuvarande regeringen pengar att hålla landet flytande, men tunneln är lång och mörk. Kanske hinner både ljus och lyktor slockna och de får treva sig fram i mörker. Läste en artikel om den oro som finns att Grekland kastar in handduken. Det skulle de gjort redan när landet var konkursmässigt, det är inte lite pengar EU kastat i sjön.

Den som följer med har säkert läst en hel del om vilka vägar som finns att gå i framtiden. De flesta är oframkomliga på grund av politikers ovilja till förändringar. Politik har alltid inneburit att de makthavande styr landet i en viss riktning, nu är vi på väg in i någonting där politiska beslut inte kan påverka de krafter som vill dra åt ett helt annat håll.

Läste på Facebook en kille som ställde frågan varför de som har ett arbete ska försörja de som inte har ett. Alla betalar in pengar varje månad till pension, trygghets- och sjukförsäkringar och har gjort så i alla år, är det inte de pengarna som används? Svaret på hans fråga är att de inbetalade pensionspengarna har spenderats för länge sedan. Det är därför landet belastas med en enorm skuld för varje år som går och skjuter ett berg framför sig.

Visst hade grabben rätt i sin oro, ändras inte vårt nuvarande samhällssystem kommer det att förvärras för varje år som går. Min förstår jag att det verkar konstigt att man egentligen inte betalar in till sin egen pension, utan pengarna används till löpande utgifter i förhoppning om att ett under ska ske. Så länge det kommer in skattepengar rullar det på, men en ny ekonomisk kris kan stjälpa hela systemet.

Att den stora flyktingströmmen lovprisas av våra politiker, beror på att de fortfarande tror att det ska vända och att massvis med nya jobb ska skapas. Men att förlita sig till att flyktingarna ska bli lönsamma, är som att satsa en årslön på Lotto. Man kan vinna, men också förlora allt. Det sorgliga är att utsikterna för att vinsten ska täcka insatsen är obefintlig.

Vad våra politiker i sin okunskap om konsekvenserna gör, är att satsa vårt lands framtid. Ingen vet hur vår värld ser ut om fem år, vi får kanske uppleva en ekonomisk "härdsmälta" som förgör hela världen. Jag tänker då närmast på de rika oljeländerna där oljeshejker måste börja snåla istället för att vräka ut pengar. Putins konfrontationspolitik stjälper Ryssland och det hela blir till fallande Dominobrickor. Det saknas inte spänning i tillvaron i alla fall.

Mitt i allt detta sitter våra politiker och försöker med alla medel att bevara den politiska makten. Om de politiska makthavarna tappar greppet om invånarna, kommer de bara att ha ett helt vanligt jobb i folkets tjänst. Det vill säga utföra det de blivit tillsagda av landets invånare. Det är ju så det borde vara i ett land som kallar sig demokratiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar