tisdag 10 februari 2015

Det finns mer spänning i verkligheten, än i en deckarbok.

En god vän som dog för drygt tio år sedan, lade under flera år ner tid på att konstruera ett nytt lönesystem som skulle rätta till det gamla orättvisa som han såg det. Som en av de första som jobbade med MTM studier, fick han under åren inblick i hur orättvist vårt lönesystem är. Vilken normalt funtad människa som helst borde begripa att det inte finns någon rättvisa i att generellt höja löner i procent, sa han.

Han matade mig med massvis med argument för ett nytt lönesystem, men också hur metoder och tid kan utnyttjas på bästa sätt. Det mest kostnadsbesparande som finns är organisation, någonting inte minst våra politiker, aldrig fått lära sig. En sak han ständigt kom in på var, att det inte finns någon förtjänst i att avskeda folk. Det spelar ingen roll hur man beter sig, det blir alltid kostnader i någon form eftersom inbesparingar aldrig resulterar i noll.

Antagligen är det felet med det som gjordes på nittiotalet, när staten och bankernas dåliga affärer skulle saneras. Landstingen (eller regionerna som de nu heter) gjorde sig av med personal, men det skapade nya kostnader istället. Staten sparade pengar genom att kostnader lastades över på kommunerna för bland annat skolan. Han ansåg att inbesparingar har en kortvarig effekt, det kommer alltid surt efter i någon form.

Nåja, det var vårt fruktansvärt orättvisa lönesystem jag skulle skriva om. En procentuell ökning gör att den som har högst lön, också får den största löneökningen. Det kan inte ens en klurig matematiker, fackföreningar eller politiker ändra på. Man ser det tydligt i de löneskillnader som finns mellan män och kvinnor. Med nuvarande system med höjningar i procent, kommer kvinnorna aldrig ikapp utan istället halka efter ytterligare.

Av någon underlig anledning omfattas inte politikers löner av procentpåslag, där höjs löner med tusenlappar åt gången, utan tillåtelse från landets skattebetalare. Ganska märkligt eftersom invånarna är politikernas arbetsgivare, men som sådan, totalt saknar möjlighet att få stopp på de skenande lönerna.

Vi är alltså ett märkligt land där vårt styrelsesätt framhålls vara demokratiskt, men i själva verket har inte invånarna någon möjlighet att påverka. Först nu har det börjat gå upp för en massa människor hur grundlurade de blev av den borgerliga alliansregeringen. Konceptet för den ekonomiska politiken var i det närmaste en kopia av den som Republikanerna i Amerika använde sig av och resultatet överträffade säkert Borgs förväntningar.

Att vår så omtalade demokrati har satts ur spel, visar inte minst försämringarna av trygghetsförsäkringarna. Försäkringar som staten inte har med att göra, eller kan bestämma över på annat sätt än en lagändring. Någon lagändring gjordes inte, därför ska försämringarna ses som en brottslig handling och de skyldiga straffas.

Det finns i dag många utsatta grupper och många av dessa har insett att enda sättet att protestera är vid valurnorna. Av den anledningen fick vårt land ett tredje största parti. Men även i det fallet visade det sig att det går att blunda för väljarnas åsikt, om den anses vara felaktig. Att våra politiker på detta sätt omyndigförklarar de som röstat på SD, har retat upp ännu fler, som vid nästa val kommer att lägga sin röst på SD.

Nu kommer SD att få om inte konkurrens så i alla fall stöd från Pegidas anhängare, den antimuslimska proteströrelsen som grundades i Tyskland. Vid en demonstration i början av januari samlades runt tjugofemtusen människor i Dresden. Rörelsen har spridits till flera städer och nu även nått vårt land.

Terrordåden och de avskyvärda avrättningarna som utförts av islamistiska fanatiker har upprört många och är dålig reklam för Islam. Tydligen kan Koranen tolkas på olika sätt, eftersom det hela tiden växer fram nya terrorgrupper som tolkar Koranen på sitt sätt.

Ungdomar från vårt land som anslutit sig till IS visar att det finns invandrare och flyktingar som utgör en risk även för vårt land. Det är naturligtvis fruktansvärt att en liten grupp av fanatiker förstör för de som verkligen kommer hit av humanitära skäl. Visst är det märkligt att dessa fanatiker aldrig hört talas om, att man inte biter den hand som föder en. Det är ju faktiskt vad det handlar om.

Det senaste barbariska morden tycks varit droppen, nu talas det om att utplåna IS från jordens yta från inte minst arabländerna sida. Förhoppningsvis kommer det att skrämma många anhängare, var och en är ju sig själv närmast. 

Det finns mer spänning i verkligheten, än i en deckarbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar