tisdag 3 februari 2015

Vi kommer att tvingas prata pengar under lång tid framöver.

För den som varit med länge och inte bara sett, utan också tvingats uppleva resultatet av de senaste femtio årens felaktiga politiska beslut, känns det rent ut sagt bedrövligt. Politiker som ständigt talar om hur vårt samhälle utvecklats, när det enda de lyckats med är förändringar, som dessvärre påverkat invånarna i negativ riktning.

Om man börjar titta närmare på orsak och verkan, förstår man varför vårt samhälle blivit som det nu är. Någon räknade en gång ut att om alla stöptes i samma form, skulle de politiska makthavarna lättare kunna styra befolkningen. Det fungerade i många år, men sedan hände någonting som politikerna inte hade räknat med, smarta personer kunde med lätthet utnyttja det politikerna skapat.

Sämre har det gått för andra. De skyddsnät som byggdes upp för de lojala invånarna fick allt grövre maskor och av skilda orsaker började allt fler falla igenom. De senaste tjugo åren har det blivit allt mer märkbart och från att ha varit ett föregångsland, kan vi nu ses som ett varnande exempel på hur felaktiga politiska beslut, kan skapa ett sönderfallande samhälle.

Att det kunnat bli så beror på att invånarna inte höjt sin röst och sagt ifrån på skarpen. Uteblivna protester har gjort att de politiska makthavarna trott sig göra rätt, att de haft folkets förtroende att fortsätta på den utstakade vägen. När nu de politiska vägarna som tagits i vårt land visat sig inte nå ända fram, börjar det bli oro i leden.

Våra politiska makthavarna blev ordentligt tagna på sängen när det visade sig att skolsystemet inte höll måttet. Alla partier började plötsligt försöka hitta en förklaring till, vad som gjort att det blivit så fel. Förslagen om förbättringar visar att ingen politiker ens är i närheten att förstå vad som orsakat det hela. Att föreslå tidiga betyg visar att de börjat i alldeles fel ända. Felet är ju att de politiska makthavarna fortfarande försöker stöpa barnen i samma form.

Det är naturligtvis omöjligt. Hur gör man med alla dessa ungdomar i vårt land, som ärv gener efter generationer av föräldrar som en gång för länge sedan kallades för ordblinda? Samma sak med de barn som föräldrarna en gång sa hade kvicksilver i kroppen, de barnen får i dag diagnoser med bokstavsbenämningar. Skaran av  dessa barn växer för varje år och fördärvar många ungdomars liv.

Naturligtvis är det ett enormt politiskt misslyckande att inte ha fångat upp det växande problemet i ett tidigt skede. Istället har det slätats över, ja, till och låtsats om att det inte funnits några problem. Som om det var någonting att skämmas över i ett högt stående land som vårt. Vad våra makthavande försökt göra under åren är ju att måla upp en helt annan bild av vårt land.

Någonting våra politiker inte heller räknat med, var den snabbt framväxande  högteknologiska kunskapsvärld, som satte allt större krav på både de politiska makthavarna och invånarna. Det krävs i dag utbildning för snart sagt alla yrken. Det har skapat ett kaotiskt samhälle där många hamnat på alldeles fel plats i arbetslivet. Alldeles för många har slagits ut och blivit socialfall.

Problemet är att redan från tidig ålder får barnen lära sig hur viktigt det är att ha ett jobb och tjäna pengar. Om inte har de ingen chans att skaffa de grejer de "behöver". Det här följer naturligtvis med i vuxen ålder. Politiska beslut har därför ställt till att även de offentliga verksamheterna måste drivas efter företagsmässiga principer. Det gör att politiker numera ser allt i pengar, vilket gjort att invånarna ser våra politiker som en kostnadsfråga.

Man kan säga att våra politiska makthavare ägnat sig åt att sila mygg och svälja kameler och värre ser det ut att bli. Beslut har fattats som lett oss in i ett samhälle där konkurrens ska sålla agnarna från vetet, resultatet blir mycket "spill". Men även de som klarar den första sållningen får utstå en fruktansvärd press som påtvingats av myndigheterna. Om inte en massa folk är i arbete och ser till att det finns pengar till både det ena och andra, så ...

Ja, vad då? Det kan inte bli värre än den dåliga sits vårt land befinner sig i. Landets folkmängd har ökat betydligt senaste åren, det blir hela tiden allt fler som måste försörjas av en minskande grupp, det vill säga de som har ett arbete. Även här finns ett cyniskt tänkande, om några tusental personer slås ut på grund av förslitningsskador eller psykiskt ohälsa, finns andra som kan ta över. Att den som tar över får en ännu tyngre börda att bära, verkar ingen tänka på.

Vad är det som säger att invånarna måste ta ansvar för vårt samhälles överlevnad? Skattepengarna är en betalning för tjänster som staten, kommunerna och landstingen ska utföra, men de pengarna används av politiker till helt andra saker. Bland annat till att föda de politiker som säger sig företräda sina väljare. I den nya värld vi nu trätt in i behövs de inte, de har inte den utbildning som krävs för att hantera de komplexa problem vi kommer att stå inför.

Det politiskt uppbyggda kontrollsystemet har visat att nästan vem som helst kan använda det i syfte att tjäna pengar. Lagstiftarna har inte en chans att hänga med i svängarna och det är lite som när brandkåren kommer fram när huset brunnit ner. Att det kunnat bli så, visar att vårt politiskt uppbyggda samhälle inte fungerar i den moderna värld vi tvingas leva i.

Det är alltså inte invånarna som ska ta sitt ansvar, det är de politiska makthavarna. Att helt enkelt erkänna att de inte klarar av att förvalta invånarnas pengar på bästa sätt. Om allting i vårt land ska administreras, måste det ledas och organiseras av personer som har kunskap om hur det måste skötas, inte av amatörer..

Om inga tecken slår fel kommer Greklands problem att påverka de Europeiska länderna. Missnöjet med EU finns i alla länder, det är bara en fråga om hur lång tid Tyskland orkar hålla ihop det hela. Skulle Grekerna få igenom en skuldavskrivning, väntar fler som tvingats dra åt svångremmen att kräva samma sak. Vi kommer att tvingas prata pengar under lång tid framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar