söndag 7 augusti 2016

Det är bättre att visa sig liten än att gömma sig och låtsas vara stor.

Det låter stort när katten fiser, men det kommer inte så mycket, var någonting många äldre sa när jag var ung. Kommentaren fälldes i samband med att någon lovade mer än vad de ansåg lät förnuftigt. Utan de hjälpmedel som finns i dag genom att leta på nätet, använde sig folk vid den tiden av sunt förnuft. Politiker har alltid sagt det de tror folk vill höra. Alla politiker ägnar sig åt att försöka "ragga" väljare, deras jobb står ju faktiskt på spel om väljarna sviker.

Kan inte påminna mig i vilket sammanhang, men någon såg på våra politiker som drömtomtar och naturligtvis fastnade det i bakhuvudet. Våra politiker har fungerat och fungerar fortfarande som om de är tomtar och delar ut klappar i form av reformer. Ja, de kallas reformer men är själva verket politiskt färgade ideologiska önskedrömmar utan folklig förankring.

När nya reformer sjösätts läggs de fram som att pengarna kommer ur de makthavandes egna fickor. Det ger ju inga politiska poäng att säga, att alla får vara med och betala kalaset. Under många år betalade sossarna sina bidragsreformer efter principen betala in en hundring och få en tjuga tillbaka. Men det skulle se ändå värre ut i folks ögon om de makthavande öppet talade om, att till och med de sämst ställda tvingas vara med och betala "reformerna".

Förhoppningen från de politiska makthavarnas sida (eller de som vill komma till makten) är att de som får ta del av "reformerna" ska lägga sin röst på de bästa löftena. Om det sedan blir någonting av de löften som ges är en annan femma. Förr kallades de här löftena för valfläsk, nu används rätta namnet, nämligen mutor.

För visst är det mutor det handlar om när politiker försöker köpa väljare. Men det som gör det hela ruttet är att dessa mutor betalas med invånarnas skattepengar, som behövs till så mycket annat. Det finns flera hundra tusen fattigpensionärer i vårt land enligt den norm EU angett och värre kommer det att bli enligt sakliga bedömare. Välfärdsstat, i helsike heller!

Det nya i vårt land är att invånarna numera helt öppet visar sitt missnöje, till och med de äldre som tidigare bara muttrat i skägget. Säkerhetslåset för att inte våra politiska makthavare ska göra som i Turkiet med flera länder nämligen Riksrevisionsverket, har visat sig vara rena lekstugan för vänner och bekanta till Riksrevisorerna. På arbetsmarknaden gäller att ha papper på kunskaperna, men så är det ju inte inom politiken.

Riksbanken kör sitt eget race för att få upp inflationen, vilket fått till följd att den svenska kronan anses vara undervärderad. Bra för exportföretagen, men vad det egentligen handlar om är en medveten devalvering av vår valuta. Vad  det nu handlar om är att Riksbanken på eget bevåg leker med invånarnas pengar. Varför vi ska ha inflation på 2 procent för att göra det dyrare att leva har jag svårt att förstå. Men det finns folk som sitter fast i gamla ekonomiska teorier och de allra flesta av dessa teorier har visat sig vara helt värdelösa i den globala ekonomi som nu råder.

Anders Borg fick bittert erfara att de teorier han lutade sig emot var kortsiktiga, men det har ju vår nuvarande finansminister fått ta hand om, förstås. Vad som så här i efterhand är märkligt, är varför inga ekonomer ifrågasatte den borgerliga regeringens experiment med att ta där pengar fanns och lade dem där de fattades.

Hursomhelst blir det svårt för våra politiker att hantera framtiden. Den nuvarande regeringens brasklapp att skatterna måste höjas kommer knappast att passera utan protester. Många människor lever i dag under pressade förhållanden med lån på både bostad och övriga "nödvändigheter". Så här efter semestrarna är det många som tvingas hålla hårt i pengarna, om inte solresan tagits på kredit, förstås. Tyvärr är det många som inte tänker längre än näsan räcker.

Men hur länge ska människorna klara av att leva under ständig press, både inom privatlivet och på jobbet? Vantrivsel på arbetsplatser och bråk om pengar inom familjen gör att många går omkring som levande tryckkokare. När locket flyger av blir det som det man kan läsa om i tidningarna eller se på teve.

Hur det gått till blir jag inte klok på, men allt våld och laglösheten börjar bli oroande. Människor rånas och våldtas mitt bland en massa människor, men ingen tycks ha sett någonting. Informationen om vad det är för galningar som utför dessa dåd är svår att hitta. Hotbilden finns ju även mot journalister som skriver sanningen, budbärarna riskerar att bli skjuten.

Det krävs i dag politiska ledare som vågar ta tag i och försöka rätta till allt som blivit fel. Inget avundsvärt jobb precis, det blir lite som Palme sa en gång: Det gäller att ta ett helvete i taget. Men det finns så många helveten att ta tag i att det hela framstår som tröstlöst. Det är väl därför politiker gömmer sig bakom tjänstemän, vilket tyvärr blivit allt vanligare.

Osökt letade det sig fram någonting jag läst en gång och som stämmer in på dagens politiker.
Tyvärr har jag inget minne om vem som sagt det, men det lyder så här: Det är bättre att visa sig liten än att gömma sig och låtsas vara stor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar