fredag 3 februari 2017

Våra politiska makthavare har fått en blåslampa i baken.

Det känns lite märkligt att läsa en firad bokskrivande ekonoms domedagsbeskrivning av svensk landsbygd. En man med det rykte han har och som lovprisar urbanisering, måste ha ett tunnelseende utan like. Att överhuvudtaget tro att övriga landet utanför storstäderna kommer att bli skräpytor i framtiden, visar att det finns en total okunnighet om hur snabbt ett lands förutsättningar för överlevnad kan förändras.

Utan en levande landsbygd kanske inte storstäderna dör, men det skulle bli betydligt mer problematiskt att bo i dem. Storstäder har inte mycket att komma med om man bortser från affärs- och nöjesutbud. Vad ingen politiker eller denna ekonom förstått – eller helt enkelt inte brytt sig om – är vad en forskare kommit fram till, att vi blivit alldeles för många i vårt land. Att hela vår värld redan är överbefolkad.
  
Att se om sitt eget hus är någonting man gör under lång tid, det kan komma tider då vårt land tvingas klara sig på egen hand när det gäller förnödenheter. Vårt land kommer att vara i stort behov av självhushållning redan om några år, det vill säga att det produceras tillräckligt med livsviktiga förnödenheter i vårt land. Tio miljoner människor behöver mat på bordet, vad händer om det av någon anledning blir svårare att importera?

Med Trump vid rodret i Amerika kan vi vänta oss vad som helst, det är mannen som genom ett plötsligt infall kan starta ett världskrig genom några vansinniga åtgärder. Vad han gör är att försöka driva Amerika som om det är hans eget företag, så även om det är lite långsökt, finns risken att Amerika kan gå i konkurs.

Hursomhelst har han väckt frågan om protektionism, ett försök att både äta kakan och ha den kvar. För ett exportberoende land som vårt skulle det vara en katastrof, eftersom vi tvingas importera det mesta. Vi kan inte äta malm, stål och skogsprodukter mm som vi exporterar, alla behöver mat på bordet och bönder börjar det bli ont om.

Vad som kan hända är inte enbart handelshinder, det är bara att titta på priserna på många grönsaker för att se att vad som helst kan hända. Mitt i den globala uppvärmningen snöar det i sydliga länder. Vi skulle kunna vara självförsörjande på många grönsaker med de tekniker som finns, men vårt land är alldeles för krångligt för att det ska kunna vara möjligt. Vår byråkrati och politiska beslut sätter stopp för det mesta och fördyrar svenska varor.

Helt felaktigt kallas storstäder för motorn i vår ekonomi, Huvuddelen av företagen i storstäder är tjänsteföretag, det vill säga beroende av att det finns köpare av deras tjänster. Verkligen ett halmstrå att klamra sig fast vid i den oroliga värld vi nu lever i.

Det troligaste är därför att inom tio- till femton år, kommer många storstäder att ha enorma problem. Antagandet är baserat på den snabba tekniska utvecklingen. Det förutspås att enbart inom handeln kommer företag och tusentals jobb att försvinna tack vare nya tekniker och ökad e-handel. Företagen som driver e-handel är inte beroende av att verka i storstäder, dessutom är det lättare att hitta en både bättre och billigare plats för ett stort lager någonstans ute i landet. .

Utbyggnaden av bredband gör att många företag kan ha anställda som jobbar hemifrån och därmed spara in pengar på stora dyra kontorslokaler. För de anställda innebär det inte bara ett nytt sätt att arbeta utan också fördelar genom att slippa resor till och från jobbet. Dessutom är storstäder ingen bra uppväxtplats för barn, många familjer längtar efter en lugnare miljö.

När väl det nya fungerar smärtfritt, kan vi räkna med att många väljer flytta ifrån storstäder. Det kommer naturligtvis att påverka hela den politiskt skapade urbaniseringsapparaten som byggts upp. Det som glömdes bort i ivern att avfolka landsbygden, var hur den viktiga samhällsapparaten skulle fungera när befolkningen ökade i storstäder och minskade ute i landet. Svaret har vi redan fått, det fungerar inte alls.

Ingen politiker tycks ens anat vart det hela är på väg, de har bara trott att allt skall bli bättre och bättre. Men hur ska de göra om det bara blir sämre och sämre? I storstäder kan det gå så långt, att fastighetsägare tvingas göra om kontors- och affärslokaler till hyreslägenheter. Än så länge har inte Stockholm känt av butiksdöden, men det kommer precis som i småstäder ute i landet. Visserligen kan en del av bostadsproblemet lösas, men samtidigt minskar skatteintäkterna.

Men den största anledningen till att storstäderna får problem, är med all säkerhet den lånebubbla som finns och som till och med Nordea börjat oroa sig för. När en storbank börjar oroa sig, men samtidigt försöker släta över, brinner det i knutarna. Det är ju faktiskt så att en hel värld just nu darrar i väntan på vad Trump ska ta sig till dag för dag. Det han redan gjort är bara början, den mannen är kapabel till vad som helst.

Men våra politiker är inte bättre, trygghetsförsäkringarna ger miljardöverskott varje år som staten använder till annat än det är ämnat för. Stöld är ett alldeles för milt uttryck och det stjäls från utsatta människor. När folk blivit uppmärksammade på bedrägeriet blir de först ledsna, sedan förbannade och bestämmer sig för att nu jävlar får det vara nog. Redskapen för att stjälpa hela det politiska etablissemanget och vårt politiska maktsystem finns, det har inte våra politiker ens kalkylerat med.

Överbefolkning ställer alltid till problem, inte minst känner sig människorna i storstäder  otryggare än de som bor på "landet". De sociala orättvisorna och invandringen är på väg att skapa alternativa "samhällen". De som hamnat i gråzonen lever på det andra människor har och de själva behöver, det vill säga en växande grupp kriminella tar där det finns och lägger där det fattas. Och man kan förstå det, det är fråga om överlevnad i många fall..

Hur vårt land kunnat bli så här är det ingen idé att fundera över, istället måste vi titta närmare på vad som går att göra åt det. Att snålheten bedrar visheten vet vi sedan gammalt, likaså att det kan bli mer än dubbelt så dyrt att reparera en skada som skulle ha åtgärdats för länge sedan. Och det är väl vad allt handlar om i dag, men först nu börjar det gå upp för invånarna vad de politiska makthavarna ställt till med.

Skandalerna som rullas upp har gett våra grävande journalister blodad tand. Alla förstår att det än så länge bara skrapats på ytan, vilken antagligen är anledningen till att ledande politiker säger sig vara chockade. Det är knappast på grund av vad som hänt, utan snarare vad det framöver kan komma att grävas fram. Kan vi vänta oss att de politiska makthavarna försöker sätta munkavle på våra media? Omöjligt är det inte, för nu har de fått en blåslampa i baken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar