fredag 26 maj 2017

Det är invånarna som bestämmer och har sista ordet.



Den globala uppvärmningen blir ingen människa klok på. Man måste se för att kunna tro brukar man säga, men vem kan tro på att det blir varmare och varmare när det är tvärtom. Men det är väl som det alltid varit, när människan ska ge en hjälpande hand till naturen blir det fel.

Jag har varit med om att sälar skulle räddas, det tog död på kustfiskarna istället. Vi ska rädda utrotningshotade rovdjur, så nu matas inte minst vargen med tamdjur. I många fall verkar det som att rovdjuren inte känner någon rädsla för människor och stryker runt i befolkade områden. När sådant händer har vi satt naturens lagar ur spel och konsekvenserna går inte längre att överblicka.

Vad är det för fel på våra politiska makthavare som inte tycks inse att överdrifter tagit överhanden? Den frågan måste man ställa sig eftersom de genom sina förtroendeuppdrag ska arbeta för invånarnas bästa. Man får en känsla av att miljön och rovdjurens överlevnad är viktigare än människorna som lever i landet.

Det verkar som att MP nu får betala ett högt pris för sin medverkan i regeringen, många ser partiet som ett som fördyrat för många, mest kännbart har det blivit för långtidssjuka, arbetslösa och pensionärer. Människor som har svårt att få pengarna att räcka till eftersom priserna på mat och hyror hela tiden stiger. Kan förstå att dessa människor ser MP som ett människofientligt parti, det kan bli så när människornas livssituation glöms bort.

Än så länge skyms framtiden av den högkonjunktur vi befinner oss i, men den kommer inte att vara för evigt. En del har redan insett det och blivit försiktiga, andra fortsätter som de alltid gjort, det får bära eller brista. Det här är mycket allvarligare än en kommande naturkatastrof eller att rovdjuren dör ut, det är fråga om människornas överlevnad.

Förändringens vind kan man med fog kalla utgången av valet i Frankrike. Ett nytt fräscht ansikte med förhoppningsvis nya friska idéer är vad franska folket satsat på. Precis som i de flesta länder har folket tröttnat på det gamla politiska etablissemanget, de försvarar bara sina egna intressen.

I vårt land är den politiska bilden rent ut sagt skrämmande. Det kan bli så att vi får ytterligare ett parti i riksdagen, men det kan också bli så att MP och KD åker ur. Vad Gudrun Schyman kan ställa till med bör inte minst kvinnorna ta sig en funderare över. Att hon kan skapa kaos är en sak, men precis som SD kommer FI inte att få något inflytande.

De båda gamla rivalerna S och M har ställts inför vad de själva knappast kunnat tro skulle kunna hända, att svenska folket kommit underfund med att det är de som bestämmer. All kaos vi kan se beror på politiska misslyckanden på grund av inkompetenta förtroendevalda. I de statliga och kommunala bolagen förekommer även dessa personer, men tack vare våra media börjar nu de mest skrupelfria och inkompetenta rensas bort.

Gatans parlament är inte nådigt, man hör ofta att det gått så långt att våra politiska makthavare förstör landet. Skolan, sjukvärden och polisen är de mest framträdande misslyckandena just nu, men den ökande sjukfrånvaron visar att det samhälle vi har fått, är den största skandalen.

Det finns en mening med allt som händer i en människas liv, läste jag en gång för länge, länge sedan. Och kanske är det så, det är bara det att vi först långt senare i livet kan se tillbaka på de saker som vi upplevt. Det stora misstaget som gjorts av oss äldre var att låta de politiska makthavarna härja fritt. Eftersom ingen sagt ifrån på skarpen, har de trott att de gjort rätt.

Kan därför förstå dagens politiker som helst vill tysta våra media, som börjat gräva fram både det ena och andra. Men det är inte media våra politiker ska oroa sig över, det är hur invånarna har förändrats i takt med ett sönderfallande välfärdssamhälle. Förfallet visar med all tydlighet att politiker inte kan hantera de växande problemen.

Om några år kommer vi att möta helt nya problem i den tekniska utvecklingens kölvatten. Det kommer knappast att handla om fler i arbete, snarare om vad som ska beskattas när lönearbetarna blir färre. Och vår så kallade välfärd, vad blir det av den? Vi kommer knappast att kunna isolera oss från den utveckling som kommer att drabba vår värld.

Naturligtvis blir det en prövningens tid, för alla som tagit på sig ansvaret att fördela invånarnas pengar på bästa sätt. Med allt fler missnöjda kommer knappast att vara nådiga vid nästa val. Efter att ha läst Moderaternas förslag att klyftan skall öka mellan de som jobbar och är pensionär, skulle det inte förvåna om Centern övertar rollen som största borgerliga parti. Ja, om man utgår från att SD inte kan räknas som ett borgerligt parti förstås. I sin vågmästarroll vet man inte om SD är fågel eller fisk. Finns det ingen politiker inom det gamla politiska etablissemanget som fötts med sunt förnuft?

Nåja, det är som det alltid sagts, med tiden jämnar allting ut sig. Men visst är det sorgligt om alla kommer att bli lika fattiga i vårt land. Ja, en majoritet i alla fall, för på den vägen är vi ju. Men vi har ju lingon och blåbär att plocka förstås, bark i brödet kan vi också mätta magarna med. Men hur går det om grundvattnet sinar? Det är mycket som tagits för givet som är på väg att ta slut. Inte är då människan den intelligentaste varelsen på jorden precis.

Tänk hur det kan bli när inte människan sätts i första rummet, det är någonting våra politiker fullständigt förbisett. Vad ingen politiker tänker på är att som de beslutar och försämrar för invånarna, kommer de själva att bli behandlade en dag. Tror knappast att människor kommer att demonstrera på gator och torg, de kommer att göra det vid valurnorna istället. Många äldre kanske inte ens gör sig besväret att rösta, för vilket parti ska de rösta på?

Tyvärr är vi ett land i förfall vilket alla kan se. Effekterna av det skrämmer redan ett mycket stort antal människor. Och visst finns det skäl till oro med den organiserade brottsligheten fritt härjande genom avsaknaden av en fungerande polis som upprätthåller ordningen. Det går aldrig att administrera bort den organiserade brottsligheten som Rikspolischefen tror, det krävs hårda nypor.


Våra politiker bör passa på att njuta av sina uppdrag och höga löner, det kommer en dag då de med vemod kommer att se tillbaka på en tid som aldrig kommer tillbaka. De är amatörer i en värld som blir mer komplicerad för varje dag, det hjälper inte ens med kompetensutveckling för dessa personer. Inom en snar framtid kommer de att ersättas av smarta maskiner, som kan göra konsekvensanalyser som undviker de misstag som gjorts. Vem vet, vi kanske till och med blir en republik inom en snar framtid. Det är invånarna som bestämmer och har sista ordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar