söndag 25 september 2022

Vårt land har gått in i dimman.

 Utanför fönstret ligger dimman tät när jag dricker mitt morgonkaffe. Osökt slår det mig att det är så vårt land blivit i alla hast, vi har gått in i dimman. Vi ser inte vad som ligger framför oss vilket får oron att växa hos landets befolkning.


Fram till bara några veckor sedan spirade fortfarande optimismen bland våra politiker inför valet. Det lovades en hel del som inte kommer att kunna hållas, men det är ju inget ovanligt.

Men egentligen fanns inga nya idéer om framtiden, alla framförde sina lösningar på problem de själva skapat.


Efter valet har det plötsligt blivit betydligt känsligare att inte ta tag i de problem som finns, det är inte lätt att handskas med uppretade invånare. Än så länge är många i chocktillstånd över hur snabbt pengarna försvinner från bankkontot, när det släpper tar det hus i helsike.


Många har inte insett allvaret i det som nu händer. Visst gnälls det över att allt blivit så dyrt, men än har vi inte känt av vad det betyder under en längre tid. Tyvärr kan vi nog räkna med att det kan bli långvarigt, vad vi nu kan se är antagligen bara början på en förändring av hela vår värld. Som vanligt får vi vänta och se vad som händer i USA.


Vi har skrämts upp med en kommande klimatkris som invånarna med hjälp av skatter och avgifter var tänkt att mildra effekterna av. Men hur skall man mildra effekterna av en ekonomisk kris som kan vara lika förödande för människor som en naturkatastrof? Den drabbar alla, inte bara människor i de av naturen drabbade områdena.


Efter valet försöker partierna nu skrapa ihop en majoritet för att få fortsätta driva igenom partiernas ideologier. Utgången av valet blir en fortsättning på den kohandel som förekommit under så många år, småpartierna vill ha igenom vad de lovade i valrörelsen. Ju fler kockar desto sämre soppa sa man förr och det stämmer ganska bra.


För mig visar det här med all tydlighet att det politiska maktsystem vi har sjunger på sista versen. I vår moderna högteknologiska värld krävs rutinerade personer med erfarenhet av hur stora företag drivs. Vad vi nu har är ett land där till och med offentliga verksamheter har lönsamhetskrav, men med politiska ledningar utan personligt ansvar.


Vi måste se sanningen i vitögat att de personer som har makten, inte har den kompetens som krävs i det moderna samhälle som växt fram.Vårt land har inte heller hängt med i att använda de nya högteknologiska hjälpmedlen som Artificiell Intelligens kan erbjuda. 


Vi kan läsa om hur AI förändrat schackvärlden eftersom maskinerna är smartare än människan. Naturligtvis kan dessa smarta maskiner fatta bättre beslut genom att snabbt ge svar på konsekvenserna. De problem vårt land har i dagsläget är felaktiga beslut som tagits utan att inse konsekvenserna av dem. 


Naturkatastrofer eller en ekonomisk kris förvärras genom tidigare felaktiga beslut, vilket betyder att vårt politiska maktsystem är en fara för vårt lands överlevnad. Vad som behövs är att partierna enas om och erkänner att de behöver hjälp av experter och de tekniska hjälpmedel som finns. Om inte ser det mörkt ut för vårt land.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar