onsdag 23 oktober 2013

Med huvudet bland molnen, ser inte våra politiker vad de ställt till med.

När man ser på hur inte bara vårt samhälle, utan också människorna förändrats, börjar man fundera över hur det kunnat bli så här. Den moderna människan beskylls för att vara egoistisk och visst är det så i många fall. Men lyssnar man på hur människor upplever vår moderna tid, är det definitivt inte så här de vill leva.
Jag har full förståelse för att många människor ifrågasätter vårt moderna sätt att leva. Är det ett liv överhuvudtaget? Jobba, äta sova, med fem veckors semester som enda avbrott, det kallar inte jag ett liv. Lägger man dessutom till att för de flesta går lönen åt till boende, mat, kläder och de "nödvändiga" lyxartiklarna. Den buffert ekonomer säger att man måste ha om någonting oförutsett händer, är knappast att tänka på för en vanlig löntagare.
Glömmer aldrig Göran Perssons visdomsord till svenska folket: Den som sätter sig i skuld är inte fri. Klokt sagt, men själv gjorde han inte som han sa. Inte en stor del av svenska folket heller, för den delen. De insåg precis som Persson, att den som inte sätter sig i skuld, inte heller kan köpa det de vill ha. Men efter att ha fått det, har det visat sig inte vara lika roligt längre. Livet är inte en lek, det är blodigt allvar.
Som unga har de allra flesta drömmar om hur livet ska bli, och det är väl vad som orsakar kollisionen mellan dröm och verklighet. Visst försöker en del förverkliga sina drömmar, men för de flesta går dessa drömmar i kras. Det är få förunnat att kunna få syssla med vad de drömt om att göra, den möjligheten har av någon underlig anledning fråntagits invånarna.
I skolan tillsattes studievägledare, som skickligt lirkade de unga att satsa på de yrken som skulle behöva fyllas på med nytt blod. Men arbetsmarknaden ändrades snabbare än avgångarna inom många yrken och utbildningarna var bortkastade. De politiska misstag som gjordes, lade grunden till den enorma ungdomsarbetslöshet vi har haft och fortfarande har. Varför inte företagen blivit tillfrågade om inriktningen på utbildningen, var ett politiskt misstag utan like.
De unga som gått fel utbildning, har hamnat i samma sits som de med urusla betyg. Men enligt de styrande, ska de vara glada om det får ett jobb, även om det är dåligt betalt. Ingen ska vara glad över att ha ett jobb, den glädjen ska bara den känna, som får göra det de verkligen vill hålla på med. Att sjuka och arbetslösa tvingas jobba för samma pengar de var berättiga till tidigare är svårt att förstå. Det är samma pengar, men det bryter ner människorna.
Det säger sig självt att den som varje dag går till ett jobb som bara ses som ett måste för att överleva, påverkar det naturligtvis psyket.  Man kan förstå om dessa människor inte lägger ner sin själ i arbetet och resultatet blir lidande. Det är ytterst få som känner yrkesstolthet, den vanligaste kommentaren brukar vara, skit samma vad man gör, bara det ger en hyfsad lön. Nu behöver AF mera pengar till FAS3, samtidigt som Moderaterna spytt galla över det gamla AMS. Var finns skillnaden?
De försämringar av vårt trygghetssystem som gjorts av regeringen har skapat otrygghet. De sjuka och arbetslösa upplever sig själva som otillräckliga. Kraven på den moderna människan sätts inte av dem själva, det är andra som bestämmer hur det ska vara. Ett stort antal människor lever i dag i tron att de själva rår för att livet blivit till ett helvete. Men så är det ju inte.
Vem har skapat de värderingar som numera styr invånarnas liv? Boven i det hela är den politiska styrningen av vårt land, som gjort att det varit lätt för smarta politiker att manipulera invånarna. Inte alla, men efter hand har styrande politiker dragit åt snaran genom att med alla medel, bit för bit inskränka på yttrandefriheten. Om våra politikerna sköter sitt "jobb", det vill säga förvaltar invånarnas skattepengar på bästa sätt, har de ingenting att dölja.
Den förändring som skett de senaste åren, att människorna måste ta mera ansvar för sina liv, har samtidigt försvagat politikernas roll i samhället. Det behövs inte en massa politiska företrädare, den moderna människan kan tala för egen del. Till och med de gamla har börjat anpassa sig, de har helt enkelt blivit tvingade till det.
Politikern däremot sitter fast i sin roll att fördela invånarnas skatter som de anser vara bäst. Om det beror på att de fastnat i visioner och ideologiska drömmar, och med huvudet bland molnen inte sett alla förändringar i det verkliga livet är svårt att säga. Men om de varit jordnära, hade de sett effekterna av de framtvingade förändringarna. Det är ingen vacker syn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar