söndag 17 november 2013

Politiker saknar kunnighet och engagemang.

Sitter och smälter maten och går i huvudet igenom det man kunnat läsa, om hur staten och kommunerna gör allt för att spara in på utgifter. Men vem har gett dem befogenhet att dra in på det som är livsviktigt för många? I ett land där invånarna vant sig vid att det ska finnas en trygghet, kan otryggheten väcka känslor som tar sig många uttryck. Det är inte bara regeringsmakten som står på spel nästa år, snarare om hur många som kommer att strunta i att rösta. Det finns ju inget parti som bryr sig om majoriteten av invånarna, de som blivit fattigare de senaste sju åren.
Alla försämringar i vårt land, beror på okunnighet och avsaknaden av engagemang hos våra politiker, hörde jag någon säga. Och kanske är det så. Det är bara det, att det genomsyrar hela vårt samhället. Allt färre orkar engagera sig, det tar för mycket tid och kraft. Människor går till jobbet därför att de måste för att överleva, inte för att de känner sig motiverade.
Under åren har det skapats politiska sanningar som varit ämnade att lägga ut rökridåer, för att dölja hur litet de politiska makthavare kan uträtta. De senaste åren visar vad oförmågan att skapa nya jobb utmynnat i. Eftersom politikers existens måste berättigas, måste någon få skulden för det som tär på de gemensamma medlen. Det räckte inte längre att vi svenskar får gå i pension alldeles för tidigt och blir åt helsike för gamla, det måste utökas med långtidssjuka och arbetslösa..
Enklaste sättet att skapa motsättningar mellan unga och gamla, är att sprida avundsjuka. Jodå, avundsjuka har politiker alltid utnyttjat. Ingen talar öppet om att anledningen till att de unga tvingas dra ett stort lass, är politiska misstag. Pensionspengarna har försnillats under åren och orsakat att de pengar som skulle ha funnits, inte längre gör det.
Bidrag i alla dess former kallades reformer när de genomfördes. Egentligen var de följden av en alldeles för hög beskattning, som gjorde att människor med låga inkomster inte kunde ha tak över huvudet eller mat på bordet utan dem. Det behovet verkar vara lika stort i dag, men det är inte de sämst ställda som prioriteras.
Den nuvarande regeringen såg bidrag som ett rött skynke, trygghetsförsäkringarna var alldeles för frikostiga. Och många trodde verkligen på att försämringarna i trygghetsförsäkringarna skulle rädda sjuka och arbetslösa från utanförskap. När det började visa sig vilka mänskliga tragedier försämringarna orsakade, blev det svårt att försvara beslutet.
Orsak och verkan är svårt att överblicka, därför kom effekterna av försämringarna som en överraskning, inte minst för kommunerna. Socialkontorens pengar försvinner som smör i solsken tack vare att en helt ny grupp tvingades söka bidrag, de som utförsäkrats på grund av långvarig sjukdom.
Att ingen arbetsgivare anställer en sjuk person, hade tydligen inte beslutsfattarna tagit med i beräkningarna.
Varje tafatt försök att få rätsida på vårt lands problem strandar på grund av att den enkla vägen använts, de komplicerade problemen är alldeles för svåra och jobbiga att försöka lösa. Den enkla lösningen har därför blivit att anlita konsulter, för att skyla över okunskapen. Eftersom konsulter är beroende av återkommande uppdrag, skräddarsys utredningar enligt de politiska önskemålen. Anlitandet av konsulter är för skattebetalarna en dyr och fullständigt onödig lösning. Resultatet är ju givet på förhand och politikerna kan svära sig fria. Man måste se det som att politikerna försöker gömma sig bakom konsulterna.
Av de politiska makthavarna måste man kräva att de vet vad de gör, om inte ska de bytas ut. De uppbär nämligen en väl tilltagen lön, baserad på ansvar och kompetens. Men genom att anlita konsulter, medger de beslutsfattande politikerna att inte är villiga att ta något ansvar, samt att deras kunskaper inte räcker till.
Oavsiktligt har det nya politiskt skapade konkurrenssamhället fört fram vad okunskap kan ställa till med. Skolan och vården är det som framträder mest, de är själva grundstenarna i ett samhällsbygge. Om dessa verksamheter drivs av okunniga och oengagerade beslutsfattare, blir resultatet därefter. Resultatet av de okunniga och oengagerade politikerna har blivit att inte bara skolan och vården ligger för fäfot, även skolor är numera en hälsorisk för elever och lärare.
Eftersom det inte är de kunniga lärarna och sjukvårdspersonalens fel, måste det ses som ett stort politiskt misslyckande. När Björklund på nytt för fram att staten måste ta på sig ansvaret för skolan, är inte det en helhetslösning av skolans problem. Vad som kommer att hända är bara att nya politiker träder in och kommer med nya direktiv. Grundfelet med skolan är betydligt mer komplicerat, än att hitta på nya lagar, förordningar och regler.
En stor del av problemen efter att kommunerna fått ansvaret för skolan, är den administration som blivit en tung belastning för lärarna. Att lära ut till eleverna är inte det viktigaste, det är ekonomin och att kunskapskontorens kan rättfärdigas. Lärandet har inte stått i första rummet för rektorerna, de har istället blivit administratörer och ekonomiuppföljare. För kommunerna är det inte bara skolan som är i villt behov av pengar, de fattas överallt.
Slutsatsen av det hela måste bli att det rullat på, genom att vårt land levt över sina tillgångar. Det som förvånar mig är, att regeringen inte verkar bry sig om det. Istället finns tydligen förhoppningar om, att det ska rulla på ytterligare ett år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar