torsdag 28 november 2013

Politiker som tittar för långt framåt, ser inte farorna som lurar mitt framför dem.

Försäkringskassans mjukare linje har fått en del att höja på ögonbrynen, andra att dra en lättnadens suck. Men tyvärr är det antagligen bara en tillfällig uppmjukning, den hårda linjen kommer att fortsätta. Det går ju inte för sig att folk är sjuka hur länge som helst. Skulle inte förundra om det finns politiker som tror att det går att besluta om en lag, som säger att ingen får vara sjuk.
Att spekulera om anledningen till den tillfälliga mjuka linjen är ingen idé, det kan vara så enkelt att personalen vid FK fått nog. För många handläggare har den hårda linjen tärt hårt på deras samveten, de har tvingats in i en ohållbar situation. Det är inget drömjobb precis att jobba som handläggare vid FK, det gäller att totalt sakna empati för lidande människor.
Hörde en chef inom FK tala om de sjuka som kunder, vilket gjorde mig förbannad. Men det finns även högt uppsatta politiker som ser landets invånare på samma sätt. Det är inte bara otroligt dumt, det visar att de inte vet vad de håller på med. I själva verket är alla som behöver hjälp av de offentliga verksamheterna, ägare till alla offentliga verksamheter. 
Vad som fått politiker och byråkraten att tro att deras uppdrag och befattningar ger dem rätten att bestämma över invånarna, är höljt i dunkel. Beklagligt nog har missuppfattningen lett till både storhetsvansinne, maktmissbruk och översitteri från både politiker och offentliga chefers sida. Alla förtroendeuppdrag ska utföras med invånarnas bästa för ögonen. Om inte, ska de som inte insett det, omedelbart fråntas ansvaret som uppdraget medför.
Den tätt sammansvetsade gruppen av politiker och byråkrater har skapat vänskapskorruption, vilket orsakat invånarna enormt med pengar. När nu offentliga upphandlingar börjat granskas, är det en stinkande dyngstack som kommit fram i full dager. Nästa granskning måste bli alla politiskt skapade jobb som ges till lojala partikamrater. Om inte det kan anses vara korruption, kan man förstå att politiker tror att korruption inte förekommer i vårt land.
För att skydda sina revir och i många fall okunskap, styrs många offentliga verksamheter med järnhand. Locket på och hot om repressalier, är mer regel än undantag, inte minst inom de offentliga verksamheterna. Naturligtvis av rädsla för att sanningen hamnar hos grävande reportrar och förs fram i rampljuset.
Okunnigheten bland makthavande politiker ute i landet är skrämmande, i många fall hänvisar politiker till att många lagar är föråldrade och inte alls i takt med tiden, när det gäller saker som kommunerna vill göra. Jodå, visst finns det lagar som inte alls passar in i vår moderna tid, men det går inte att strunta i de lagar som finns.
Det händer alldeles för ofta att kommuner och landsting skapar egna regelverk. Kommunjurister får hela tiden jobba för fullt med att hitta kryphål för just detta. Men i många fall har det struntats i den juridiska rådgivningen och följden har blivit böter. Beslutsfattarna har inte tagit hänsyn till, att det är skattebetalarnas pengar som det betalats med, vilket måste anses falla under den juridiska termen trolöshet mot huvudman.
Men i takt med att ständigt nya oegentligheter förs fram i ljuset, kommer regeringen att tvingas agera. Skulle förvåna mig om inte Kriminalvårdens generaldirektör får sparken. Om inte kommer det att ses som ytterligare bevis på vår statsministers dåliga omdöme. Det har varit alldeles för många skandaler som retat upp invånarna.
Just nu verkar regeringen kört fast ordentligt i en riktig smet. Det kan bli så om man tittar långt framåt, men inte på det som finns alldeles framför.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar