fredag 6 december 2013

Alliansens förda politik, är en skam för vårt land.

Under många år har det varit känt att vi går mot en tid, då en stor del av invånarna kommer att bestå av äldre. Att människorna blir äldre är någonting vi alla borde glädjas åt, för i det stora hela är ett människoliv minst sagt kort. Men istället för att glädjas med de som lyckats komma upp i pensionsåldern, ses de med ett långt arbetsliv bakom sig som en börda. Att de måste försörjas av de som fortfarande är i arbete.
Ingen tänker på att de har hållit vårt samhällssystem flytande under sina verksamma år. De har med andra ord suttit i samma sits som de som är i arbetslivet i dag. Men de har inte lyckats skrapa ihop pengar för egen del, eftersom pengar har runnit mellan fingrarna på de som på bästa sätt skulle ha förvaltat dem.
Redan i början på åttiotalet lånade den dåvarande regeringen pengar av pensionärerna, ett lån som aldrig betalats tillbaka. Och på den vägen har det fortsatt, pengarna som skulle ge pensionärer en trygg ålderdom, har setts som en extrakassa för att få balans i statens ekonomi.
Nåja, under tiden en lösning skulle tagits fram, eftersom vi går mot en framtid, då en mycket stor del av befolkningen kommer att vara pensionärer, har politikerna suttit i riksdagen och vickat på tårna. Med fler i arbete skulle det mesta lösa sig, trodde man. Nu blev de inte så och man kan undra över vad våra politiker hade för plan B som skulle träda i kraft om det sket sig. Det har visat sig att det inte finns någon och för den enda lösningen kan inte anses smart precis, att alla måste jobba längre.
Ingen utom beslutsfattande politiker kan se det som en lösning av problemet. Snarare måste det ses som en absolut nödvändighet, annars finns det inga pengar att betala ut till pensionärerna. Hela vårt samhällssystem lever ur hand i mun, egentligen skulle Lyxfällan besöka riksdagen och ge goda råd. Vad det handlar om är ju att de pengar som skulle ha funnits till de äldre, har gått till så kallade reformer och lyx. Politikers generösa löner och förmåner gör att de kan leva ett liv i lyx, en stor del av dem fram till döddagar.
Pensionspengarna som försnillats kommer aldrig tillbaka, men det går att göra något åt de höga utgifterna vi tvingas betala för vårt politiskt uppbyggda styrelsesätt. Det har funnits gott om tid att se över kostnaderna för den administration och byråkrati, som formligen äter pengar av de gemensamma medlen. Avdankade politiker får som tack för sin lojalitet, utnämningar till generaldirektörer och landshövdingar, befattningar som helt kan slopas. Istället gapas det högt om att Kungahuset ska avskaffas. Jösses, kostnaderna för Kungahuset är ingenting mot vad avdankade politiker kostar.
Ett verkligt problem för vårt land är alla politiskt tillsatta chefer. Ingen makthavare tycks inse det löjliga i att sätta politiker som chefer över handplockade chefer med gedigen utbildning och kvalifikationer. Dessutom är det ett slöseri med skattebetalarnas pengar som inte kan försvaras på något sätt. Det enda det för med sig är att inkompetent politisk styrning bromsar upp, de förändringar som måste göras för att vårt land ska bli effektivare.
Organisationsproblem finns inom alla offentliga verksamheter, det borde en regering se med egna ögon och fatta beslut därefter. Polisen sysslar mera med papper än att försöka lösa brott. Läkare och lärare överhopas med administrativa uppgifter istället för att göra det de utbildats till. Den som inte inser hur idiotiskt det är, måste vara politiker.
Att vårt politiskt styrda samhälle fördyrar för invånarna är allvarligt. Ser man till alla som avlönas med skattemedel och krympande privata företag, går vi en ohållbar framtid till mötes. Det är inte vårt lilla land som ser till att allting rullar på, det är omvärlden. Kärvar det till sig ute i världen, får vi helt enkelt anpassa oss efter det.
Käbblet om brytpunkten för statlig skatt visar hur cynisk politik är. Vad som borde ha diskuterats är hur de pengarna ska kunna hjälpa bland annat de som drabbats av exempelvis utförsäkring. Det finns massvis med människor som skulle bli själaglada över tvåhundrafemtio kronor i månaden. Men tänker man efter rör det sig om betydligt mer de skulle kunna få. Tittar man närmare på hur många som skulle få en skattesänkning och hur många som behöver extra pengar att leva av, rör det sig om ytterligare ett par hundralappar.
Den förda politiken har varit att belöna alla med ett arbete, men sätter samtidigt press på dessa att sätta sprätt på pengarna. Det är ju vad det hela går ut på, att få fart på ekonomin. Men att ge pengar till de som redan har och sparka på de som redan ligger, det är en skam för vårt land. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar