tisdag 10 december 2013

Är det dags att titta närmare på basinkomst?

Det har kommit grus i maskineriet hos Det nya arbetarpartiet Moderaterna. Och det är klart, någon arbetarvänlig politik har ju knappast förts de senaste sju åren. Satsar man på reformer som ger bidrag till alla med ett arbete men övriga straffas, blir det helt fel. Den senaste tiden har många insett att det bara handlar om en muta, som ska få dem att svälja alla försämringar. Och försämringar är det som framträder tydligast, men det tycks inte regeringen ha sett.
Men livet är som en bergochdalbana, det går upp och ner i livet. Den riktiga djupdykningen är att bli allvarligt sjuk, då behandlas den sjuke som en hypokondriker, trots läkarutlåtande och sjukintyg. De arbetslösa har blivit en guldgruva för många företagare genom Fas3, ett idiotiskt påfund.
Moderaterna står för lag och ordning har jag hört, men under åren vid makten har den organiserade brottsligheten blommat ut för fullt. Varje dag rapporteras om gängmedlemmar som skjutits eller misshandlats. Under tiden det råder fullt krig ute på gatorna, sitter massvis med poliser vid skrivbord för att sköta administrativa uppgifter.
Vad det handlar om är naturligtvis fullständigt odugliga chefer och avsaknad av organisation. När det finns så allvarliga brister i vårt rättssystem, borde någon beordra en bekämpning av vår omfattande byråkrati istället. Det är säkert inte lättare, men de makthavande kanske slipper hamna i skottlinjen i alla fall.
Planerna på att Moderaterna ska bli ett statsbärande parti, kan nog vår statsminister glömma. Nåja, det får väl ses för vad det var, ett glädjefnatt över att ha kommit till makten för sju år sedan. Det är lätt att berusas av makten, men baksmällan kommer förr eller senare, nu verkar det vara senare.
Blåsvädret Moderaterna hamnat i är ingenting annat än friska vindar som sveper in från andra länder. Erkänt skickliga ekonomer har tittat framåt och insett att industrierna inte längre kan fungera som draglok när det gäller att anställa folk. Även om konjunkturen tar fart igen, kommer det inte att ge så många fler ett arbete.
Vårt lands stora problem är ändå inte arbetslösheten, det är att så många blivit fattigare. En stor orsak till det är att allt fler människor blir sjuka, inte minst har många drabbats av psykiska problem. Orsaken till det är inte svårt att komma fram till, ett hårt och kallt människofientligt samhälle skördar offer. Tyvärr är vårt land dåligt rustat för att ta hand om människor som hamnat i djup depression. Psykiatrin började bantas redan för tjugo år sedan, nu figurerar psykiatrin mest i skandaler. Men visst är det så, att ett sjukt samhälle gör människor sjuka
Man kan grubbla över om det som händer ligger i tiden, eller att människan helt enkelt håller på att förgöra världen. Vem kunde för bara tio år sedan ens kunna tänka sig, att runt fyrtiotre miljoner européer inte har pengar så de kan äta sig mätta. Inte heller att vi skulle hamna i den värsta krisen sen andra världskriget och att dessutom miljoner människor gått från välstånd till fattigdom. Det säger sig självt att det här inte är någonting som rättar till sig på några år, kanske får Europa svårt att återhämta sig överhuvudtaget.
Det här har blåst liv i någonting som ekonomiska experter kommit fram till, kanske måste genomföras för att rädda invånarna i de Europeiska länderna, nämligen att alla får en basinkomst. Att samla ihop alla resurser och fördela dem så att alla får en fast månadslön. Jag har alldeles för lite kunskaper om det här, men utan annan byråkrati än att staten står ansvarig, skulle det finnas tillräckligt med pengar. Dessutom skulle det utan den byråkrati vi har, vara betydligt enklare att leva.
Den egna initiativkraften skulle värderas på ett helt annat sätt, inget arbete skulle vara mindre värt än det andra. Lönerna skulle kunna pressas ner och företagen skulle få bättre konkurrenskraft. Om jag fattat det rätt, skulle alla (utom politiker och byråkrater) vinna på det, på ena eller andra sättet. Det kan definitivt inte bli sämre, än den väg vi nu är inne på, den leder bara mot stupkanten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar