fredag 30 december 2016

Ge fattig- och sjukpensionärer flyttbidrag, så de kan flytta till värmen.


Så här i slutet på året, har jag försökt göra en tillbakablick. Våra politiker säger ofta att vårt land måste ligga i framkant, och faktum är att i åtminstone ett fall, gör vi det. Ett mycket stort antal av våra pensionärer är fattigast i Norden, kanske i bottenskiktet även i Europa. Nu vet jag inte om det är någonting att skryta över, men att ligga i framkant kan ju betyda så många olika saker, även när det gäller negativa.

Redan före flyktingströmmen till vårt land, var det här med en åldrande befolkning ett problem som måste lösas. De äldre kallade ju till och med ironiskt för ett köttberg av en Socialdemokrat. Oroande rapporter om hur lite pension det kan bli framöver, gör att invånarna tappar förtroendet för pensionssystemet. Eller snarare de som förvaltar pensionsfonderna, som fått det hela att mest likna ett Pyramidspel där invånarnas pengar satsats. Det har visat sig att många av de som går i pension närmaste åren blir fattigpensionärer enligt EU.

Att livslängden ökar tack vare den tekniska utvecklingen har varit känt under många år, varför en åldrande befolkning inte borde vara ett problem. Och problemet är inte den åldrande befolkningen, utan vår enorma byråkrati och den politiska styrningen av vårt samhälle. Det är byråkrater och tjänstemän som ska utföra de politiska besluten, men eftersom ingen är ytterst ansvarig, orsakar det den kaos vi nu kan se inom alla de viktiga samhällsfunktionerna.

Att allt fler blir fattigpensionärer betyder inte bara att statens inkomster kommer minska, utan också at kostnaderna kommer att skena iväg, precis som när det gäller att allt fler blir sjuka. Så här i elfte timmen kanske ett litet förslag är på sin plats till våra politiker.

Vårt land börjar bli trångbott, hur hundratusentals nya bostäder ska kunna uppföras på kort tid är inte bara ett problem, det är en omöjlighet. Men det finns en lösning. Varför inte ge alla fattigpensionärer och de förtidspensionerade (det heter visst sjukbidrag numera), som genom de försämrade trygghetsförsäkringarna måste räknas till denna grupp, ett flyttbidrag på 250 000 kronor?

Många chefer inom de offentliga verksamheterna har drygt halva den summan som månadslön, en mycket stor del har strax under. Den osynliga delen tillkommer, nämligen sociala kostnader och eventuella förmåner! Har inte en aning om hur många chefer det rör sig om, men nog rör det sig om bra många tusen i alla fall. Det betyder kostnaden för dessa chefer rör sig om åtskilliga hundratals miljoner, kanske till och med miljardbelopp som betalas med skattemedel.

Några hundratal chefers löner skulle med andra ord kunna bekosta många pensionärers flytt per år. I pensionärernas fall är det ju faktiskt pengar de betalat in under åren många gånger om, många av dagens höga chefer gör inte ens rätt för sin lön..

Summan 125 000 och till och med mer, anses vara en skälig månadslön för det ansvar dessa chefer har, är svaret som ges. Men det finns en hake i det försvaret. Tydligen har det passerat obemärkt att det är runt fyrtio år sedan, det beslutades att anställda tjänstemän inom de offentliga verksamheterna inte har något ansvar! Ansvaret är kollektivt, var det någon som sa.

Hursomhelst, Sverige är inget billigt land att leva i och fattiggränsen ligger nu runt 11 000 kronor i månaden enligt EU. Massvis med pensionärer och de med sjukbidrag ute i landet, kommer inte ens upp i närheten av den summan. Det skrämmande är att det rör sig om flera hundratusen människor. I takt med de ökade kostnaderna, inte minst hyrorna, halkar dessa människor efter för varje år.

Det har inte bara att göra med ”bromsen” som sänkte pensionerna, utan också att annat varit viktigare. Ingen politisk makthavare har vågat ta tag i denna heta potatis. Tvärtom hänvisas till tidigare överenskommelser som gjorts och Löfvens enda kommentar varför ingenting gjorts åt orättvisorna har varit: Lagt kort ligger. Och den mannen säger sig vara arbetarrörelsen företrädare och högsta hönset i Sveriges kacklande hönsgård, nämligen riksdagen.

När våra politiker får löneökningar med tusentals kronor, rör det sig för en stor del av fattigpensionärerna om en höjning efter skatt, motsvarande ett par dosor snus eller några platskorvar risgrynsgröt eller bruna bönor i månaden. Och våra politiker har mage att prata om vårt välfärdssamhälle som måste bevaras, dom borde skämmas!

Efter den utvikningen, varför missunna de gamla, söndervärkta och utbrända en möjlighet att tillbringa återstoden av sina liv i ett varmare klimat? Trots lägre skatt vid en flytt till annat land, är tyvärr bostadsbidrag en nödvändighet precis som här hemma. Pensionerna brutto är till och med lägre än i de länder vi anser oss vara förmer än. Enklaste lösningen på det är, att dessa pensionärer helt slipper betala skatt, samt att bostadstillägget läggs på pensionen. Det skulle minska administrationskostnaderna.

Jag har en känsla av ganska många skulle ta chansen och för staten skulle kostnaderna minska, för de gamla ses ju som en framtida kostnadsexplosion. Visst skulle flyttbidraget kosta några miljarder, men det skulle röra sig om en engångskostnad, sedan skulle staten, kommunerna och landstingen vara av med i alla fall en del av ett långsiktigt kostnadsproblem.

De som nu kommer till vårt land behövs för att rädda landets framtida välfärd har vi från politiskt håll fått höra. Man kan därför se det som en bytesaffär. Minns att Borg talade om hur viktigt det var att vi fick hit nytt friskt blod. Han sa inte att de skulle kunna ersätta alla de som nu går in i väggen på grund av nedskärningar och ständigt kort med personal. men säkert anade han konsekvenserna av försämringen av trygghetsförsäkringarna. Men är det verkligen försvarbart, att ett stort antal människor måste offras för att rädda välfärden för de övriga?.

Nåja, allt handlar ju om pengar och som sagt, kommer ett flyttbidrag att röra sig om några miljarder, men knappast i samma storleksordning som Karolinska tydligen kommer att kosta i slutändan. För ett enda sjukhus! Att flytta pensionärer till ett annat land skulle på sikt kunna bli en lysande affär för staten. Vem minns inte hur sjuksköterskor exporterades vid saneringen av staten och bankernas sanering. Det ansågs vara en bra affär för landet, det är dyrt att ha folk anställda inom de offentliga verksamheterna och lönerna betalas ju med skattepengar. Visserligen var det kortsiktigt tänkt och det har kommit surt efter, men det hjälpte för stunden.

När man talar om miljarder som det kan komma att kosta, kanske det låter mycket, Men då ska räknas bort vad de gamla kostar och vad de kan komma kosta samhället enbart de närmaste tio åren. För även om många av de som kan tänka sig flytta i dag är pigga för sin ålder, kommer krämporna så småningom.

Sjukhusen har redan allvarliga problem som tycks växa för varje månad. Inte minst i vintertid är akuten så proppfull med människor att det måste ske en gallring för att kunna ta sig an akutfallen. Men det är ju så att med åldern blir vi tuffligare och akutfallen ökar, många krämpor hos de äldre kan kopplas ihop med vårt kalla klimat. Inte minst vintern då många gamla halkar och bryter ben, armar och lårbenshalsar. Tyvärr är det de fortfarande självgående som kan vara ute som drabbas.

Vi får ständigt höra att det finns alldeles för många gamla i vårt land och det är ett problem som är svårlöst. Inte ens våra politiker kan göra någonting åt att vi blir gamla, men ser man på den usla sjukvården, kan man misstänka att våra politiker gör allt ( eller ingenting), för att svenska folket inte ska bli det. Men genom läkarvetenskapen samt nya tekniker, kanske en stor del av befolkningen 25 år framåt i tiden blir över hundra år. Då är vårt land verkligen illa ute.

Men med det jag föreslagit skulle inte bara problemet bli mindre, det skulle som sagt även frigöra bostäder och avlasta sjuk- och åldringsvården. Eftersom byggandet av nya bostäder (och det måste ju byggas hundratusentals) kostar staten en massa pengar i subventioner, kan det rent av bli en ännu mer lysande affär.

De pensionärsgrupper jag talar om tillhör ju dessutom de som inte har råd att konsumera på grund av sina låga pensioner och är därför inte heller till någon nytta för landets ekonomiska tillväxt. Om medelåldern i landet sänks, får man fler i arbetsför ålder. Den höga arbetslösheten är förstås ett problem, men det beror ju på att det saknas den kompetens som efterfrågas av många företag har vi fått höra. Tydligen räknar man med att det finns tusentals av de som kommit hit, som har den kompetens en stor del av svenska folket inte har. Om inte de svenska reglerna för arbetsmarknaden eller Migrationsverket ställer till. Och så har vi språket, förstås, det lär sig inte människor från andra länder i en svinblink.

Att inte någon lämnat in en motion om detta i riksdagen är anmärkningsvärt. Det är inte bara en rättvisefråga, utan dessutom en fråga om landets framtida välfärd. Pensionärer med ekonomiska möjligheter har redan flytt landet och kommer med all säkerhet att efterföljas av fler. Var och en sig själv närmast, den normen har det politiska etablissemanget skapat..

Möjligheten att flytta för egna pengar har inte många av de människor som genom sjukdom inte längre kan arbeta och inte heller de med låg pension. Många av dessa är säkert villiga att ge plats åt det landet behöver, bostäder och friska hårt arbetande skattebetalare. Visserligen som det talas om i lägre betalda i låglöneyrken, men det viktiga är att så många som möjligt har ett arbete. Men kruxet är att tjänar de för lite blir de utvisade. men det är kanske tanken bakom satsningen på låglönejobb. Och just usel förtjänst är ytterligare ett argument, för att skicka våra fattigpensionärer utomlands.

Allt handlar ju om pengar, så det gäller att vara finurlig för att få in mera skattepengar och spara in på löpande kostnader. För tydligen räknas sjukpenning och a-kassa som löpande kostnader, trots att det är fråga om försäkringar invånarna betalar in till. Namnet Försäkringskassan talar ju om att det är fråga om en försäkring, a-kassan är en arbetslöshetsförsäkring, alltså borde de politiker som påstår att de inte är försäkringar utan bidrag, ta en kurs i svenska språket. 

Har någon en bättre lösning?

Gott slut och gott nytt år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar