tisdag 28 juli 2020

Det är dags att vakna upp.

Det här med att egna idéer inte fullföljs är ett tecken på att svenska folket styrts under en alldeles för lång tid. En politisk ideologi präglade vårt land under många år och eftersom den var framgångsrik till att börja med, har av någon underlig anledning det gamla inte helt försvunnit. Det har suttit i väggarna att vårt land skall styras på ett visst sätt, men det har varit upp till de som haft makten att försöka modernisera. 


Svenska folket har varit passivt och fogat sig i de beslut som fattats. Visst har det framförts kritik, men den har viftats bort som en envis fluga. Men så hände äntligen någonting som ruskade om de tidigare passiva, eftersom deras levnadsvillkor plötsligt påverkades av någonting oförutsett. Den trygghet de trodde sig ha visade sig inte finnas och oro och misstro är ett lands regerings värsta fiende.


Det finns massvis med människor som inte ser längre än näsan räcker och det är de som nu börjar nu göra sig hörda. När det gäller EU är svenska folket den minst informerade, de flesta har inte en aning om hur mäktigt EU är. Men så mitt i en kris då det börjar oroas över ekonomin, informeras invånarna om att EU vill ha mycket pengar av vårt land. Som om vi inte skulle behöva alla pengar själva, det har ju sparats i många år på det invånarna betalar skatt för att få utfört.


Många flög i taket efter Löfvens misslyckade förhandling med EU. Han lovade bort pengar vilket han inte har mandat av svenska folket att fatta beslut om. Vem som gjort det skulle vara intressant att få veta. Naturligtvis blir man misstänksam när erkänt skickliga ekonomer fördömer det krispaket som arbetats fram av EU. Ett panikartat försök att rädda euron var det en som skrev och som tydligen vet mer än vad vi andra gör. 


Pandemin som pågår och som tycks börja om igen på flera ställen påverkar ekonomin i många länder, men Grekland, Italien och Spanien är de som är mest illa ute. Men det har inte enbart med viruset att göra, det är svårt att hålla i pengarna när det inte är ens egna, det har vi sett bevis på i vårt eget land.


Man hör allt oftare att England gjorde alldeles rätt i att lämna EU. De klarar sig alldeles säkert utan EU, som får svårt att klara sig utan England. Skulle inte förvåna om britterna själva kommer att producera vad de behöver i största möjliga omfattning, vi går ju mot att länder blir mer och mer protektionistiska.


Det behöver vårt land också bli, men samtidigt se till att ha tillförlitliga affärspartners för ensam är inte stark. För länder som står utanför euron är det läge att börja samarbeta. Vad kan Sverige, England, Norge och Danmark med egna valutor göra tillsammans? En alldeles egen liten union som kompletterar varandra när det gäller vad som behövs. Naturligtvis måste vårt land då se till att vår självhushållning stärks, man kan inte äta de träd som växer på den mark småbönder en gång odlade.


För den stora allmänheten skulle det inte ha någon betydelse om det slutades titta på ekonomisk tillväxt och istället utveckla idéer om hur vi kan få ett människovänligare samhälle. Det har vi inte i dag och det är alldeles säkert en majoritet som vantrivs på sina jobb. Men trots det måste de gå till jobbet varje dag för att räkningar måste betalas och det måste finnas mat på bordet.


Kan inte se det på annat sätt än att invånarna lever sina liv under tvång och frihetslängtan växer i takt med att arbetsförhållanden och vårt samhälle blir sämre. Många kommer säkert att känna lättnad den dag robotar tar över deras monotona själsdödande arbete. Dessa människors lott är att föda de rika, men en dag kommer de underfund med att det är alldeles åt helsike.


Man kan läsa om människor som vågat sälja allt och satsat på att njuta av livet istället, det handlar alltså bara om att våga göra slag i saken. Nåja, inte så bara, det gäller att ha någonting att sälja för att kunna uppfylla sina drömmar. Men även med små medel går det att leva ett liv utan att vara nyttig för staten. Det är faktiskt bara att tänka över vad man egentligen behöver.


Det skrämmande är att alldeles för många är för trötta och slutkörda för att ens drömma om ett bättre liv. Jag tänker på vårdpersonalen som i många fall just nu går på reservkrafter och undviker att tänka. Skulle de göra det blir det som att sticka hål på en ballong. När krafterna en dag tar slut kommer nästa dråpslag i form av försämrad privatekonomi, eftersom politiska makthavare lyckats trasa sönder det skyddsnät som en gång fanns.  


Utbildningen av landets unga har varit ett sorgebarn i många år, ingen har lyssnat på lärarna som från att varit pedagoger blivit mer av administratörer. Samma sak med läkare och sjuksköterskor som har fullt upp med pappersarbete för att hinna med vad de en gång klarade galant, längre samtal med sina patienter. Observera att jag inte använder ordet brukare, den som myntade det ordet har alldeles för lite att göra och uppvisar dessutom ett förakt för arbetsgivaren som är invånarna. 


Det är ett märkligt samhälle som skapats, knappast av intelligenta människor, då hade det inte behövts konsulter av alla de slag. Det är med andra ord knappast politiker som hela tiden hittar på benämningar på saker som utbrändhet och att invånarna är brukare eller kunder vid de verksamheter de är gemensamma ägare till. Men våra politiker har varit snabba att ta till sig dessa benämningar i tron att det skall blanda bort korten. 


Vårt (moderna?) samhälle verkar ha vuxit fram för att skyla över den inkompetens och oförmåga att våga ta tag i de orättvisor som hela tiden växer. Av uppdraget som enligt lag stadgar att förvalta invånarnas pengar på bästa sätt, slösas nu pengar på att rädda vår miljö och utrotningshotade rovdjur.  Vem för invånarnas talan och varför har svenska folket tigit så länge?


Med allt som händer väcks misstanken att människor överlag blivit dummare. De stora tänkarna och innovatörerna fanns för länge sedan, nya tycks det vara ont om. Nu vidareutvecklas tidigare uppfinningar med hjälp av högteknologiska hjälpmedel. Om människan blivit klokare, hade vi inte haft det samhälle vi nu har. Men får dumheten styra kan det inte bli annorlunda.


Det fantastiska är att det man läste för runt femtio år sedan och som kallades science fiction nu visar sig blivit verklighet. Det fanns alltså människor som såg vart det barkade och också de fruktansvärda konsekvenserna. Vem kunde ens ana att människan skulle kunna förstöra vår värld, för det är ju vad som händer.


Ingen tycks ha läst Einsteins teori om att koldioxid inte binder värme och ingen har kunnat överbevisa honom om motsatsen. Av vilken anledning bekämpar vi då koldioxiden? Varför har inte klimatforskare utvärderat de negativa saker som hänt de senaste tio åren? Vad beror uppvärmningen på och varför har vädret blivit så instabilt över hela världen?


Jag blir inte klok på det och det finns fler än jag som inte blir det. Har det som händer i form av orkaner, enorma skyfall och torka någonting med att koldioxiden reducerats att göra? Varför har vattnet i världshaven blivit varmare? Är det solen som ger ifrån sig mer värme eller har det att göra med skövlingen av regnskogar? Var finns alla miljönissar som borde klättra upp i träden för att förhindra skövlingarna? De har ju gjort det på kärnkraftverk bland annat. 


Girigheten och människans dumhet och blinda tro på att de gör rätt, är på väg att rubba vår planets kretslopp och förstöra människoliv, det är dags att vakna upp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar