lördag 1 augusti 2020

Visst är det dekadens vi kan se.

Vi är på väg in in en högteknologisk kunskapsvärld vare sig vi vill det eller inte. De smarta datorerna ska göra vad människorna själva inte har tid med, kontrollera fakta och komma med geniala förslag. Men naturligtvis finns en hake i det hela, maskinerna är beroende av att förses med dessa fakta.


Fakta kan förvanskas och eftersom människor inte är felfria, måste dessa fantastiska maskiner lära sig själva för att bli ännu smartare. Eftersom programvaran som styr detta lärande har gjorts av människor, finns risk att dessa fantastiska maskiner fått fel instruktioner från början. Vad är det då de lär sig?


Inte är det hur människorna skall kunna leva bättre liv. Allt handlar om algoritmer var det en ekonom som skrev, men det gör ju inte allmänheten klokare precis. Men vi kan utgå från att de fakta som fanns före pandemin, ställt till det ordentligt i datorernas register. Kanske även virusprogrammen reagerat för att det som hänt, skulle ju inte kunna hända.  


Kanske just därför fortsätter aktiebörserna som om ingenting hänt, vilket när man tänker efter inte alls är förvånande. Det är ju inte i den verkliga världen den galna penningjarussellen snurrar, det är program i datorer som bevakar köp och sälj.


Konsumtionshysterin är över och inkomstkurvorna i den verkliga världen pekar nedåt, det är därför pengar dras dit pengar finns att hämta. Det handlar om att ha ekonomiska resurser och anställd personal som håller det hela igång dygnet runt.


Några så kallade daghandlare har lyckats åka snålskjuts och kortsiktigt tjänat en hacka, men det troliga är att de vinsterna går upp i rök eftersom mycket vill ha mer. Det är när någon av de stora placerarna (eller en smart dator) ger order om att sälja ut paniken tar över och då hinner inte daghandlare och långsiktiga placerare med.


Det kommer inte att hända finns det säkert många som fullt och fast tror på, men det är bara att titta på vad som hänt med turistparadisen där det byggts för att ta emot ännu fler för att tjäna mera pengar. Nu inser många av de drabbade hotellägarna att de fullbelagda befintliga med ett myller av människor, var det som gjorde dem till attraktiva platser.


Den dag de populära turistorterna säkert kan öppnas upp, kommer det att innebära besvikelse för återkommande med favoritplatser. De kommer att möta en förändring av den bild de levt med. Hotell, restauranger och affärer som inte klarat av att överleva en lång tid med uteblivna inkomster. Med alla dessa också personal som de blivit igenkända av när de kommit tillbaka.


Det gamla talesättet att man vet vad man har, men inte vad man får, har på ett smärtsamt sätt kommit att prägla många människors liv. Livet är orättvist har jag hört flera säga under de månader pandemin pågått, Det finns inga garantier för någonting och det gäller inte minst vår tid på jorden. 


Mitt i pandemin drabbas länder av naturkatastrofer. Den klimatförändring vi kan se är resultatet av decenniers felaktiga politiska beslut, baserade på ekonomisk tillväxt i ekonomin. Naturligtvis påverkas vår miljö av att alla måste i arbete om det så innebär miltals pendlingsavstånd. Stora köpcentra har placerats utanför stadskärnor med enorma parkeingsplatser. De har ju inte legat på gångavstånd precis så bilen har varit och är än så länge en nödvändighet för att handla. Varför har aldrig MP haft det på sin agenda att motverka dessa miljöbovar istället för de fordon invånarna måste använda vid sina inköp? Det som lastas in i bilarna skulle knappast kunna transporteras med kommunala färdmedel. Värnar MP verkligen om vår miljö?


Om man ser det ur miljösynpunkt var urbaniseringen knappast genomtänkt och har sedan helt spårat ur och splittrat landet. Såg en artikel skriven av en Moderat om att det måste underlättas för bönderna vilket fick mig att spärra upp ögonen. Bönder bor ute på vischan där servicen är som sämst. Trodde i min enfald att bönder och folk ute i landsorten var Centerns paradgren, tänk vad man kan missta sig. 


Men faktum är att storstäder vuxit på bekostnad av krympande orter ute i landet. Att vara bonde eller jordbrukare om ni så vill, har knappast gett några svindlande inkomster och dessutom blivit krävande med blanketter hit och dit att de tvingas offra sin eventuella fritid till administration. Det är det inte ensamma om, läkare, sjuksköterskor, lärare med flera sitter i samma sits.


Medlet att styra urbaniseringen har varit nedläggning av för invånarna viktiga samhällsfunktioner. När banker, postkontor, affärer och till och med bensinstationer försvinner är det bara de gamla, tappraste eller tjurskalliga som vill ha livskvalitet som bor kvar. Hur folk orkar åka flera mil för att hämta sin post, handla eller tanka det nödvändiga fordonet är för mig en gåta. Men det är så det ser ut i vårt fantastiska land och det är politiska beslut som orsakat det.



Men på samma sätt som turistparadisen drabbas nu även storstäder, de är beroende av turism och att pengar ständigt är i omlopp och byter ägare. Vad händer med storstäder när turismen uteblir och de stora kontorslokalerna töms eftersom personalen till stor del som det låter, kommer att jobba hemifrån? Det är ju som att släppa en sten i vattnet och se ringar sprida sig, många företag som överlevt på de som jobbat på dessa kontor kommer att drabbas. 


Det hållbara samhället som ofta nämns av politiker men som inte har en aning om hur ett sådant ska se ut, vart tog det vägen? Senast vi hade det var det gamla långlivade industrisamhället som trots många nackdelar gav invånarna trygghet om någonting oförutsett skulle hända. Ekonomisk trygghet för invånarna gav det inte, det var även då bara en för en del. Men ingen politiker vid den tiden skulle med berått mod skicka människor i döden, som blivit följden av vårt nyliberala samhälle där otryggheten visar sig i många sammanhang.


Som det ser ut kommer invånarna att få leva i ovisshet och otrygghet en lång tid framöver. För att bygga ett hållbart samhälle, har de flesta insett att det aldrig kan skapas av politiska företrädare. Hur eller på vilket sätt invånarna tar saken i egna händer är bara en tidsfråga innan det visar sig, men det ser inte ut att finnas någon annan lösning.


Visst är det ett lands dekadens vi kan se, både moraliskt och samhället i stort sett ur invånarnas synvinkel. Tyvärr har de styrande tunnelseende, annars skulle de se förfallet och förhoppningsvis försöka göra någonting åt det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar