måndag 31 augusti 2020

En blivande fattig nation.

En professor emeritus skrev i en artikel att vi kommer att bli fattigare som nation. Som anledning gav han att den långtidsarbetslöshet vi kan förvänta oss kommer finnas kvar flera år framåt. Han nämnde ingenting om den högteknologiska utvecklingen som ytterligare kommer att komplicera den traditionella arbetsmarknaden.


Det kommer att finnas fler människor än det kommer att finnas jobb, det är någonting som vi inte kan blunda för. Redan kan vi se att både regeringen och våra myndigheter hamnar på efterkälken när någonting inträffar. Det som var möjligt tidigare och skulle ha åtgärdats för många år sedan, har nu växt till oöverstigliga problem.


Det verkar bara vara politikerna själva som tror att det går att få stopp på den ökande kriminaliteten men det sätter det politiskt skapade maktsystemet stopp för. Allt skall stötas och blötas och när det är gjort har förutsättningarna helt ändrats.


I takt med att det går utför med vårt samhälle kommer också de med ekonomiska möjligheter till det att fly landet. Nu börjar Coronan även att påverka större företag, de ser inte en utveckling utan en förändring de inte kan påverka, nämligen invånarnas försämrade ekonomi och köpvanor.


Vårt moderna samhälle vilar numera på konsumtion och kortsiktigt tänkande. En sak har de som säger sig värna om vår miljö rätt i, det finns en gräns för hur mycket vår miljö tål. Det har ingenting med koldioxid att göra, det är en förändring vår jord gått igenom många gånger tidigare när det blivit för mycket av någonting och därför måste korrigeras.


Det stora problemet är att jorden har alldeles för stor befolkning på vissa ställen, därför ser vi dessa ständiga flyktingströmmar som skapar problem dit de kommer genom att dessa länder blir överbefolkade. Läste att vårt land har ungefär två miljoner för många när vi kommer att möta nästa kris som blir livsmedel.


Vårt land har usel självhushållning som det många år att bygga upp om någon regering skulle inse att det är vad vi måste göra. Protektionismen ute i världen växer och allt fler länder kommer inte att vilja dela med sig av vad de har. Det vi exporterar går inte att äta, den egna inhemska produktionen av livsmedel räcker inte åt många av invånarna om läget skulle bli akut.


Politiker har sett till vad malmen, fordon och skogsprodukter ger i reda pengar, men malmen blir alltmer komplicerad att bryta, den bilindustri vi har kvar är inte helsvensk. När det gäller skogen vet vi att kalhyggen tar årtionden att bli skog igen. Skulle vara intressant att veta hur många mindre jordbruk som lagts ner, sålts till skogsbolag eller blivit hästgårdar. Ingen politiker har en aning om hur många år det tog att få dessa marker öppna och kunna bruka dem. 


Ser ingen annan lösning än att det börjas om från början. I dag är det betydligt lättare bryta mark med de enorma maskiner som finns för att röja undan stubbar och stenar. Det skulle vara möjligt att korta ner tiden då jorden kan brukas fullt ut till kanske tio år, men även det är en alldeles för lång tid för det brinner i knutarna.


Inte ens Centerpartiet med sin bondebakgrund verkar bry sig, trots att bönder är småföretagare som skulle göra betydligt större nytta än exempelvis små städföretag. Nej New public managment ska det vara, lukten från koskit kan de vara förutan, det är i storstäder det bor mest med folk. Nåja, en dag kanske till och med Annie Lööf vaknar upp utan bröd till morgonfikat.


Det är en sorglig samling som företräder landets invånare. Efter alldeles för många misstag är förtroendet för regeringen i botten. För Löfven är det en katastrof eftersom han lovat lägst arbetslöshet i Europa och att skatten skulle tas bort för pensionärer. Han ses som mannen som lovar mer än han kan hålla och kompromissar hellre än står för vad han lovat. Partiet har gjort sig mera känd för att svika löften än att hålla dem.


Någon gång måste partiet ta ansvar för sina handlingar istället för att skylla ifrån sig. Men det gäller förstås alla partier eftersom de är medskyldiga till det som händer i vårt land. När det egna handlandet försvaras men döms ut av andra är det dags för självrannsakan. Vad är det för fel på de socialdemokratiska företrädarna?


För stora fel är det eftersom de delar av landet som varit och fortfarande styrs av socialdemokrater har sämst utbildningsnivå och högst ungdomsarbetslöshet. Blir lika full i skratt varje gång någon sosse nämner kompetensutveckling, om någon som behöver det är det våra politiker som skulle tvingas till det. Skillnaden mellan bypolitik och på riksnivå är att det handlar om vårt lands fortlevnad, inte en gammal mjölkpall som måste bort i glesbygd.


Få rikspolitiker verkar ha en aning om hur livet utanför storstäder fungerar. Eller inte fungerar som storstadsbor ser som naturligt, nämligen att kunna åka buss som går varje halvtimme, pendeltåg, tunnelbana och spårvagnar. I norr tvingas många ta snöskotern under vintrarna för att hämta posten eller handla. 


Det suger verkligen att det blivit så här, en massa människor som kallar sig politiska företrädare saknar kompetens att vara det. Det är inte personal inom hemtjänsten eller inom vården och skolan det skall sparas in på, det är alla dessa som i det högteknologiska samhälle vi redan befinner oss, inte längre har någon funktion att fylla.


Men det är en märklig värld vi lever i just nu. Vem kunde tro att Donald Trump skulle bli tvungen att dela ut pengar till invånarna i Amerika. Nu ropas det efter mer pengar för de futtiga dollarna räcker inte ens till hyra och mat. I dagens Amerika är det inga problem att hitta en lägenhet till och med i storstäder. Hur många som i dag bor i sina bilar eller under bar himmel efter att blivit vräkta vet vi inte, det vet vi ju inte ens om de som drabbats av samma sak i vårt fantastiska välfärdsland.


Ny tid nya förutsättningar och antagligen ändrade levnadsförhållanden kommer vi säkert att få vara med om den dag vi kan lägga pandemin bakom oss. När det blir är precis lika osäkert som politiskt fattade beslut att sätta de kriminella ungdomarna bakom lås och bom. Att besluta om en sådan sak kan betyda att snorunge på tolv år dyker upp utanför riksdagshuset och skjuter första bästa som dyker upp.


Man ska kunna känna sig trygg i Sverige har jag för mig att Löfven sa en gång, men alla kan ju inte ha livvakter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar