onsdag 6 augusti 2014

Lyssna på hur de unga vill ha det, det är ju de som ska leva i vårt framtida samhälle.

Våra jobbförespråkande politiker, för en ojämn kamp mot arbetslösheten. Den snabba tekniska utvecklingen pekar på att en stor del av de jobb som finns i dag, inte kommer att finnas kvar om tjugo år. Vad alla de som på det här sättet blir över ska göra, finns än så länge inte på den politiska agendan. Inte heller vad politikerna själva ska göra, för den delen. De kanske inte alls behövs i den framtid vi går emot.

Många ekonomer är nu inne på att de tillgängliga resurserna måste fördelas, att alla behöver en ekonomisk grundtrygghet. Tja, om jobben försvinner måste ju folk ha någonting att leva av. Men redan i nuläget har många problem med att klara livhanken, de finns inte minst bland de sjuka, arbetslösa och pensionärerna.

Vi har fått en värld där många lever i överflöd, medan andra knappt har mat för dagen. Vad som hänt är att tillväxttänkandet skapat samhällsklyftor som växt sig så stora att de blir svåra att överbrygga. Det kan bli så om man förlitar sig till ekonomisk tillväxt. Om den stagnerar eller går kräftgång, spricker hela upplägget.

Fullt förståeligt finns nu en rädsla för att de oroshärdar som blossat upp på alldeles för många platser, kan urarta i ett världskrig. Maktgalna regeringschefer har i sin iver att få mera makt, ställt till det för sig själva. Krisen i Ukraina hotar att spridas så att hela Europa dras in i den kris som Putin skapade. För Putins del handlar det nu om prestige och att kunna ta sig ur nedskjutningen av passagerarplanet utan att förlora ansiktet. Kanske enda utvägen är vapenskrammel.

Det enda som står till buds bland de (kloka?) huvuden som slås ihop inom EU, tycks vara ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Naturligtvis kommer Putin att försöka svara med samma mynt och vips har vi en situation som ingen vet vart den leder. Nåja, man kan i alla fall ana, att alla i slutändan står som förlorare.

Det händer mycket i vår omvärld som kan ställa allt på huvudet för våra politiker. Glöm alla vallöften från partierna, spelreglerna har redan ändrats. Vad man ändå kan dra för slutsats av det som händer i vårt land, är att de politiska misstagen börjat visa sig. Det stora misstaget är att antalet politiker tillåtits växa och skapat ett samhälle där byråkratin blommar för fullt och människorna vissnar.

För den som använder sitt sunda förnuft är det obegripligt hur ett land kan rasa ihop som vårt har gjort. Men visst har det fått de flesta att se att våra makthavande politiker, under många år tagit ut framtiden i förskott. Vi är ett land som lever ur hand i mun, tack vare de alldeles för höga löpande fasta kostnader. De som i dag har ett arbete ska inte bara föda sig själva, de måste också jobba ihop pengar till de löpande kostnaderna för pensioner mm, och summan växer för varje år.

I ett desperat försök att undvika det Argentina nu står inför, har de styrande tvingats roffa åt sig pengar från pensionärer, sjuka och arbetslösa. Miljarderna rullar i en takt som gör att det inom en snar framtid inte längre är möjligt, att invånarna kan hålla det hela flytande. Den enklaste politiska lösningen är alltid skattehöjningar, som vi vet sedan tidigare, bara skapar ännu större problem.

Men frågan som bör ställas till våra politiker är, varför svenska folkets skattepengar inte räcker till vad de är avsedda för. Om det beror på kostnader för politiker, byråkrater och administratörer, ska nedskärningar omedelbart genomföras. Med de nya tekniker som redan finns, kommer ingen utom de drabbade, att märka om runt ett par hundra tusen politiskt skapade jobb försvinner. Tvärtom skulle troligtvis vårt samhälle fungera betydligt smidigare.

Förr i tiden talades ofta om sunt förnuft, men det finns vad jag vet inga vetenskapliga bevis för att det verkligen finns. Men det har väl egentligen att göra med erfarenhet, av vad tidigare dumheter ställt till med. Att göra om samma misstag vill man därför helst undvika. Tyvärr verkar det sunda förnuftet lysa med sin frånvaro hos våra politiker, ändå har massvis med svidande politiska misstag gjorts i vårt land.

Vad som är rätt eller fel är svårt att sålla bort i det enorma informationsflöde som finns. Hela tiden ändras svart till vitt och tvärtom, vilket får till följd att många blir villrådiga. Osäkerheten har gjort att  många slutat använda sitt sunda förnuft, eller helt enkelt glömt bort att de har ett. Att en sådan mänsklig tillgång slösas bort år därför bara att beklaga.

Glädjande nog märker man att många unga börjat använda sitt sunda förnuft. Genom att följa det, slår de dövörat till för vad våra politiker har att säga. De har sett att det som sägs inte stämmer och börjar tänka själva, hur de vill att vårt samhälle ska se ut i framtiden. De vill vara människor med friheten att syssla med det de helst vill göra, istället för att tvingas ta jobb de inte vill ha.

Man ska lyssna till vad de äldre har att säga sa man förr i tiden. I dag bör de gamla politikern lyssna på vad de unga har att säga, det är ju de som ska leva i vårt framtida samhälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar