tisdag 12 augusti 2014

Slänger man skit i fläkten, blir alla nerstänkta.

Det stundande valet kan gå hur som helst, men i slutändan står ändå svenska folket som förlorare. Ett politiskt styrt samhälle där partierna utser sina kandidater är ett hån mot väljarna. Visserligen kan namn strykas på valsedlarna, men det är bara ett spel för galleriet. Enda sättet att få slut på eländet är att folk vägrar att rösta, men så långt kommer det väl aldrig att gå. Men det skulle ändå vara bättre än det man nu hör, att många kommer att missnöjesrösta.

Många äldre jag talat med, klagar att minnet blivit allt sämre. Det kan vara att någon person visas i teverutan, men det är tji omöjligt att komma på namnet. Ja, det vill säga, plötsligt dyker namnet osökt upp i huvudet efter en stund. Det är alltså inte minnet det är fel på, det tar bara lite längre tid innan det man söker kryper fram.

Det här med att minnet är kortvarigt hos många, har flitigt utnyttjats av politiker. Gamla löften blir som nya i valtider, så har det fungerat i alla tider. I vår moderna tid har det blivit betydligt svårare, nu finns det som hänt alldeles nyss eller långt tidigare bevarat för eftervärlden. Uppgifterna kan snabbt tas fram på datorn, klösplattan eller mobilen av en stor del av befolkningen.

De som lämnas utanför den här informationen är de gamla som varken har råd eller lust att köpa de avancerad prylarna, men de kommer ihåg i alla fall. Det är i de flesta fall närminnet som klickar, det gamla kan de minnas glasklart. Just vad som hänt tidigare under sossarnas regi, är vad som nu ligger partiet i fatet. I många kommuner och landsting som styrts av sossarna sedan urminnes tider, har invånarna sett hur deras samhällen blivit allt sämre att leva i.

På något sätt har det gjort att alla politiker får en släng av sleven. Det har ingenting med vilka partier som företräds, folk ser politiker som politiker, det vill säga samma skrot och korn allihop, oavsett vilka partier de tillhör. Att det blivit så här beror på att personer de en gång trodde skulle föra deras talan, istället skott sig på invånarnas bekostnad. En gammal man jag talade med för några dagar sedan sa: Tänk om det införts det där Medborgarlön det pratas om, istället för att försöka skapa Folkhemmet som det blev bara skit av, när det var på tapeten.

För barnbarnens skull hoppades han att det ska införas någonting som ger alla en ekonomisk grundtrygghet. Att behandla alla arbetslösa ungdomar som det görs idag, bäddar bara för problem framöver. Förhoppningsvis kan en förändring av vårt samhälle ske utan våld, men risken att det spårar ur är större.

Mycket av det som händer beror på det konkurrenssamhälle som skapats, det slår ut många unga redan i skolan. Politiker har utgått från att alla har samma förutsättningar, annars blir det alldeles för krångligt och dyrt. Det är alltså med kall beräkning som skolan har fungerat som den gjort, en förvaringsplats för de unga i väntan på att allt skulle lösa sig.

För den som läser tidningar eller hämtar information från textteve, märks tydligt att både grammatik och rättstavning, tydligen inte ingår ens i högre utbildning. Nåja, båda dessa saker finns ju inbyggda i de program som används, men trots det slinker uppenbara fel igenom.

Man kan alltså utgå från att även den högre utbildningen inte fungerar som det är tänkt. Fungerar inte den grundläggande utbildningen, är det bara de med vetgirighet och läshuvud som klarar sig. Men de tycks inte vara så många i vårt land, landet lagom har en befolkning med lagom intelligens. Senast läste jag att Moderaternas påläggskalv Tobé hade 0.4 i högskoleprovet. Enligt han själv var det länge sedan provet gjordes, men blir verkligen förståndet och kunskaperna bättre genom politiskt arbete?

Talade med en gammal pensionerad lärare om, hur det var på den tiden han började, om det var problem med elever som inte kunde läsa och skriva. Och visst var det så, men på den tiden hette det att dessa ungdomar var ordblinda. Men det fantastiska var att de ändå kunde hänga med i undervisningen tack vare deras nästan fotografiska minne. Tyvärr sa han, var inte skolledningarna tillräckligt uppmärksamma vad det kunde leda på sikt.

Särskola blev nödlösningen, ingen verkade ha en tanke på hur det skulle gå för dessa barn i framtiden. Hur skulle de kunna klara av alla blanketter som myndigheter av alla de slag de skickar ut? I deras arbetsinstruktion utgår tjänstemännen från att alla kan läsa och skriva.

Men den före detta läraren hade lärt sig en sak, att människan är en komplicerad natur. Det visade sig att många av hans elever med läs- och skrivsvårigheter, hade tekniska talanger långt utöver det normala och blev skickliga hantverkare. Så var fallet med en av hans elever, vars far ansågs vara ett geni på att reparera allt som var trasigt. Sonen hade när hans handikapp kom på tal sagt, att farsan kan inte heller läsa och skriva.

Ser man tillbaka enbart trettio år i tiden, var läs- och skrivsvårigheter redan då ett problem. Hur många som ärvt dessa föräldrar har inte uppmärksammats,  förrän allt fler elever lämnat skolan med usla betyg och svårigheter att läsa och skriva. Personer jag känner, skäms över sitt handikapp och försöker på alla sätt dölja det.

Vad man får ut av det här är minst sagt skrämmande. Först och främst att handlingsförlamade politiker under åren ställt till med någonting  de inte ens kunde ana. Vad värre är, misstagen har inte tagits upp till debatt, utan istället sopats under mattan. Att vara politiskt korrekt, betyder ingenting annat än att vara obrottsligt lojal mot sina företrädare och partiet.

Rädslan för nya partier som inkräktar på en tidigare trygg och säker tillvaro som välbetald politiker märks mer och mer. Det enda vapen de gamla etablerade partierna tycks ha att komma med är smutskastning. Men nu råkar det vara så, att slänger man skit i fläkten, blir alla nerstänkta. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar