lördag 28 mars 2020

En orolig fundering.


Avskyr att säga vad var det jag sa, men de som läst mina bloggar under flera år vet att ag varnat för det här sen långt tillbaka. När våra politiker pratat om en kommande miljökatastrof har jag påpekat att en ekonomisk katastrof kommer betydligt tidigare. Nu blev det ett virus som satte igång en ekonomisk kris som kan leda till en katastrof, det hade kunnat vara någonting annat. Men vem lyssnar på en gammal man som har mage att säga att våra miljöfanatiker och politiker har åt helsike fel?

Allt ont för alltid någonting gott med sig sa min mamma. Vi får väl se det så att det här kanske var nödvändigt för att få stopp på alla idiotier politiska makthavare har lagt ner tid och kraft på. Deras uppdrag är att skapa bästa möjliga levnadsvillkor för invånarna, vilket betyder att samhället skall anpassas efter de människor som bor där. Vårt moderna samhälle är inte skapat för invånarna utan för det politiska maktsystemet med möjlighet att styra invånarna.

Märkligt att inte kloka personer reagerat och rappat i för länge sen att nu får det väl för helvete vara nog, när patienter började benämnas kunder.  Vadå kunder, de äger ju genom sina skatter de offentliga verksamheterna för att de skall fungera i invånarnas tjänst. Men vad kan man förvänta sig i ett land där Socialstyrelsen nu går ut med att vårdpersonalen inte behöver någon speciell skyddsutrustning. Av vårt demokratiska samhälle blev ett politiskt och byråkratisk land styrt med alla de fel och brister som nu kommit fram till allmän beskådning.

Kraven och pressen har satts på invånarna när det i själva verket skulle varit de politiskt aktiva som ständigt skulle haft en blåslampa i ändalykten för att få fart på dem. Mätta och dästa har de lugnt lutat sig tillbaka i tron att myndigheter med mera skulle sköta jobbet. När någonting händer är det alltid en myndighet som kritiseras, men i själva verket är det de styrande som är ytterst ansvariga.

Det som nu händer visar i alla fall hur viktigt det är att de så kallade förtroendevalda verkligen ser till invånarnas bästa. Som det varit under alldeles för många år har samhället förändras för att ge de redan rika förmåner och skattelättnader. Om skadeverkningarna blir som experter redan befarar, blir vi tvungna att börja om där vi var när det mesta fungerade någorlunda.

Problemet är att våra politiker bränt alla broar, nu måste vi förlita oss till den högteknologi som utvecklats i snabb takt bara senaste åren. Hur hållbart våra samhällen varit uppbyggda ser vi nu när varsel och uppsägningar haglar som spön i backen. Massvis med små- och egenföretagare ställs inför det faktum att de inte kan fortsätta utan kunder ens under några veckor.

Några veckor kanske är lite väl optimistiskt, det kan komma att röra sig om några månader och då är största delen av de små företagen i konkurs eller nedlagda. Det är så ett tjänstesamhälle ser ut, det krävs att det finns folk som är villiga att betala för de tjänster som erbjuds. I det läget blir våra politiker också medvetna om att en mycket stor del av invånarna står utanför trygghetssystemet, trots att de är med och betalar för det.

Hör politiker säga att bara det här är över kommer det att bli full fart igen. Glöm det, det kommer aldrig att bli som det var, för många har livet redan nu slagits i spillror och de kommer knappast att satsa på eget företag igen. I spåren efter nedläggningar och konkurser hamnar även många fastighetsägare i klistret, många lokaler kommer att gapa tomma för en lång tid framöver.

Trots det måste man se hoppfullt på framtiden, en massa oseriösa företag kommer at försvinna och kommer inte att se någon lönsamhet i att starta upp nya. Att det kunnat fungera är ju den vansinniga konsumtionshysteri vi sett, vilket fått folk att byta kök och badrum bara för att se en förändring eller kunna skryta med det.

Hur det kommer att gå för många av de vi kallat nyrika är egentligen ointressant, men visst kommer de att tvingas rätta munnen efter matsäcken. Om de kommer att ha råd med någon mat alls. Värst kommer det att bli för de unga som vant sig vid uteliv och fester, livet har ju varit ett party. Kanske skall man se det här som en nyttig läxa för de unga, men jag tvivlar att de kommer att lära sig någonting av den.

Det är minst sagt tveksamt om  MP och de unga lärt sig någonting av det som nu händer, eller kommer de fortsätta hålla på med sina vansinnigheter? Tyvärr tror jag det, ungdomlig dårskap och fanatiker biter ingenting på. Men det som händer är ju någonting helt annat än de gissningar om hur vårt klimat kommer att se ut om ett antal år, nu ställs de inför en verklighet som kanske återkommer med ännu mera kraft inom bara några år. Varning har redan utfärdats av virusexperter.

Allt det här har hänt på bara några veckor och ingen vågar ens sia om hur fortsättningen kommer att bli. Tror inte många fattar vad det kommer att innebära för just småföretagen som nu oförskyllt hamnat i en ohållbar situation. Det är som att tappa en tallrik i golvet och försöka limma ihop den igen, den kommer knappast att hålla en vända i diskmaskinen. Det småföretagarna förlorar i nuläget är förlorat för alltid, det tror jag inte våra politiker har fattat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar