tisdag 25 augusti 2020

Den gyllene framtid är vår ... jo pyttsan!

Den kommission som skulle lägga fram förslag för en omstart, hade totalt missuppfattat sitt uppdrag. I och för sig ett omöjligt uppdrag, man kan inte starta om någonting som visat sig ha så många brister att det inte är värt att ha kvar. Under många år har jag med stöd av hur de nyliberala idéerna stred mot allt vettigt tänkande försökt få åtminstone någon politiker att tänka till lite extra.


Ständig tillväxt i ekonomin var en utopi, så har det aldrig fungerat och kommer inte heller att så göra. Lönsamhetskrav inom de offentliga verksamheterna var samma sak som att underkänna de skattefinansierade offentliga verksamheternas existens. Men kan man göra vinstdrivande företag av det invånarna äger genom sina skatter? Så långt tänkte ingen. Arbetslinjen, denna mest idiotiska av alla samhällsexperiment som skapat ett fullkomligt ohållbart samhälle, där en stor del av befolkningen kommit att helt sakna skyddsnät. Maken till dumhet är svår att slå.


Hörde av en händelse vår näringsminister pladdra på och verkade inte ha någon förståelse för den nedgång på 71 procent som drabbat hotellbranschen. En del har gått bra andra sämre försökte han förklara varför många blivit utan stöd. Om något visar det Löfvens misslyckande att samla kompetenta människor omkring sig.


Alternativet Kristersson är sannerligen en skrämmande tanke, han sitter fast i det gamla tänkande som nu förkastas av framstående ekonomer. Det är inte sänkta skatter och att tvinga folk i arbete som kommer att fungera, det kommer att handla om fördelning av de pengar som finns.


Tio framstående amerikanska ekonomer som tidigare hyllat nyliberalismen har gjort avbön, pandemin har visat på de svagheter som fanns men som aldrig togs med i beräkningarna. Nu väntar en tid då de största misstagen måste rättas till, att föra tillbaka de pengar som de omåttligt rika i princip stulit av den övriga befolkningen.


Var och en kan förstå vad det kommer att innebära, hot och öppet krig för att försvara sina förmögenheter. Men precis som i Belarus hjälper inga hot när människorna fått nog och hamnat i ett läge då de vill välja hur de vill leva sina liv.


Spanien som nu provar på statlig basinkomst var först av de hårt pressade länderna, andra länder ligger långt framme och kalkylerar vad det kan innebära för deras del. Allt handlar ju om att invånarna måste ha pengar att konsumera, annars står affärerna med fullproppade hyllor som inte går att sälja.


Det händer inte tänker säkert någon, men ingen lyssnade på forskare som varnade för att en pandemi skulle kunna lamslå världen. Det har med globaliseringen att göra, människor från alla länder har rest kors och tvärs i världen, naturligtvis är det då inget land som kan skydda sig till hundra procent. Skulden till det hela vilar helt på de som ständigt vill ha mer och aldrig får nog av att föröka sina rikedomar.


Visst kan många av dem nu bada i pluringar på samma sätt som Joakim von Anka, men om de inte delar med sig kommer de knappast att ha någon nytta av dem. Visst kan de fortsätta hasardspela på börsen, men det är ju småspelarnas pengar de håvar in och när de uteblir är spelet och det roliga slut.


Naturligtvis är jag nyfiken på vilken väg regeringen tänker ta, väljer de omstart är det kört som man brukar säga. De helt nya förutsättningarna som vi inte ens vet vilka de kommer att bli, kommer knappast att överensstämma med hur världen såg ut före pandemin. Vår alldeles för stora byråkrati och administration har ifrågasatts i många år, nu kommer dessa penningslukare att framstå som en bromskloss som måste tas bort.


Oroande rapporter om vår usla självhushållning, till stor del orsakad av EU men mest av oförstående regeringar under många år, är ingenting att skryta över precis. Men våra politiker har aldrig förstått vad självhushållning betyder för ett land, de gjorde de ju inte heller med de beredskapslager som förstördes. Vi får vara glad att landet hållit sig på fötter så länge som det gjort.


Men nu väntar allvaret och den inkompetens som finns hos många i maktställning kommer att sticka i ögonen. Inte ens regeringen kan blunda, den måste börja ta i med hårdhandskarna mot alla dumheter som ser dagens ljus. Och det kommer att bli många eftersom ingen har en aning om vad vi kommer att ställas inför.


En finansminister som redan talar om att spara ihop pengar igen som hon gjort under drygt fem år och som nu mer eller mindre går upp i rök, har redan retat upp många. Skattepengarna ska användas till det som behövs och då i första hand till invånarnas överlevnad. Nu tror jag inte att hur hon än snålar, kommer att kunna lägga pengar på hög, det blir till att vara en snål kamrer och fördela det som kommer att finnas istället.


Det är många som kommer att vilja ha pengar, inte minst kommuner och regioner som har att vänta betydligt mindre skatteintäkter att försöka fördela på bästa sätt. Den arbetslöshet vi redan har kommer att växa, pandemin har dragit alldeles för långt ut på tiden. Tid är pengar brukar man säga, men en lång tid då pengarna uteblir kan ingen klara av.


Är rädd för att de åtgärder regeringen kommer att satsa på blir verkningslösa, grundfelet med vårt samhälle finns fortfarande kvar, den politiska styrningen. Inte nog med att den fungerar som en lus på tjärad pinne, de beslut som sedan fattas är urvattnade kompromisser som ökar på de befintliga problemen.


Skomakare bliv vid din läst föddes antagligen ur att denna skomakare försökt göra någonting hen inte förstod sig på. Och det är vårt lands stora problem, massvis med människor har tagit på sig att vara politiska företrädare, men begriper inte vad de håller på med. Den gyllene framtid är vår … jo pyttsan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar