torsdag 6 augusti 2020

Hur kommer det hela att sluta?

Att kritik skall bemötas med sakliga motargument fungerar dåligt i vårt land. Vår nuvarande regering har svårt att ta till sig kritik, istället förvaras både felaktigheter och ministrars klavertramp. Men att skylla ifrån sig är samma sak som att erkänna att misstag gjorts och att de fel som kritiseras måste åtgärdas.


Morgan Johansson är en politisk överlevare tack vare att aldrig ha några sakliga eller vederhäftiga svar. De svar han ibland ändå ger kan bara uppfattas som goddag yxskaft. Ingen blir klok på vad han egentligen står för, han verkar inte ha några bestämda åsikter om någonting. Anledningen kan vara att det mesta passerar över huvudet på honom. 


Kändes därför uppfriskande när Björn Olsen som blivit känd för sin kritik av Folkhälsomyndigheten erkände att han haft fel om munskydd. Det finns bevis på att de fungerar och då måste man ändra ståndpunkt sa han. Sanningen i det ordkrig som varit mellan utomstående experter och Folkhälsomyndigheten är väl antagligen att båda har rätt, eller fel.


Pandemin har inneburit att många nu jobbar hemifrån, de positiva effekterna måste naturligtvis grumlas och självutnämnda auktoriteter varnar för att både de anställda och företagen drabbas negativt. En osökt tanke är att dessa personer går mäktiga fastighetsägares ärende eftersom de drabbats av panik och ser sina penningstinna hyresgäster försvinna. 


Om kontoren görs om till bostäder kommer de knappast att bli attraktiva, möjligen kan de göras om till studentlyor med gemensamt matutrymme och toaletter. Utbudet av riktiga lägenheter kommer ju tack vare att de med högre befattningar vid de stora företagens huvudkontor är boende på andra orter. Det är deras veckoboende eller  övernattningslägenheter som eventuellt blir lediga, vilket kommer att konkurrera med ombyggda kontor.

 

Jag minns vad som hände med Detroit för länge sedan, hur snabbt en stor del av invånarna flyttade till andra delar av landet. Kvar blev de arbetslösa och de som inte kunde eller hade råd att flytta och staden var ingen trevlig syn för besökande. Orsaken då var det nya miljötänkandet som påverkade bilindustrin, som var det som höll staden levande.


Med två år kvar fram till valet kommer den borgerliga politiska ledningen i Stockholm att svära ve och förbannelse över pandemin. Följderna kommer att blottlägga alla fel och misstag som gjorts och då inte minst hur pengar slösats bort. Det kommer att svida rejält i invånarnas plånböcker och många av de som borde betala tillbaka vad de rikligen fått genom staden, vill inte vara med och betala vad det kommer att kosta. Med andra ord kan det bli som det blev i Detroit.


Det tar många år att reparera någonting som körts i botten och det är vad de politiska ledningarna i huvudstaden verkligen lyckats med. Efter att ha slösat några miljarder hit och dit, kommer det att fattas ett antal miljarder framöver Skall bli intressant hur den borgerliga majoriteten löser den knepiga uppgiften.  


Men problemet finns också ute i landet, många kommuner och regioner har glömt bort hur man kan få även små medel att räcka till. Det har ju inte behövts under många år så när de nu ställs inför uppgiften att snåla på det som inte behövs, kommer det inte att finnas plats för de som vänt på alla stenar tidigare. Det är ju där pengarna kan sparas, inte på personal som behövs för att ge invånarna valuta för sina skattepengar.


I ena stunden kan man läsa ett uttalande att nu vänder det, hjulen kommer att börja snurra igen, i nästa ser Arbetsförmedlingens prognos för ökad arbetslöshet dyster ut. Det är skillnad på äpplen och päron brukar man säga och om exportindustrin ser en ljusning är det ingen som tagit reda på hur illa det är för alla små företag. Många av dessa försöker hålla ut och hoppas kunna överleva, men alldeles för många för en ojämn kamp mot tiden.


För statens del har den strategi som används hållit landet flytande så här långt, men det är som med att köpa på kredit och avbetalningstiden kan bli lång. Snart överhopas  Skattemyndigheten med sänkning av F-skatten för egenföretagare som får svårt att ens kunna ta ut någon lön ur sina företag. Att förlustavdrag i nästa års deklarationer minskar skatteintäkterna kan vi räkna med, men med hur mycket vet inte ens vår finansminister.


Om man dessutom räknar med den minskade köpkraft många fått och kommer att ha ett bra tag framöver, kommer det att påverka statens, kommunernas och regionernas ekonomi. När även de som fortfarande har ett arbete inser att vi har en orolig tid framför oss, kommer även de att bli försiktiga med sina pengar.


Av den anledningen kan man förstå att vår finansminister försöker hålla skenet uppe, om hjulen ska börja snurra krävs att invånarna konsumerar. För alldeles för många idag en omöjlighet, många nödvändiga saker har blivit dyrare under första halvåret som gjort att äldre personer tagit till knep att överleva sedan de var unga. Har hört att många av de som kan, börjat baka sitt eget matbröd, någonting som verkligen blivit dyrt.


Vem vet, nästa steg kanske blir att husägare offrar gräsmattan och börjar odla för eget bruk. På nätet finns tips om hur man konserverar för att kunna äta av sitt eget odlande under den långa vintern. Kanske kommer folk att att kaniner för husbehov av kött istället för gosedjur, nöden har ingen lag.

 

Hur har det kunnat bli så här? Från att ha överlåtit samhällets utveckling åt politiska företrädare lägger sig nu föräldrar i hur utbildningen sköts och hur illa gamla föräldrar behandlas inom åldringsvården. Det har bara börjat, vi kommer att se större engagemang från invånarna framöver när det gäller hur skattepengarna används.


Om jobben försvinner kommer många att utnyttja tiden till just det, kanske vi rent av ser grupperingar samsas kring viktiga frågor och ett nytt parti ser dagens ljus. Det skulle vara på tiden att det finns ett parti som utgår från den tid vi lever i och inte det förgångna. Kanske kan vår demokrati återupprättas, som det nu är styrs inte landet efter demokratiska principer.


Orsaken till att demokratin urholkats är det rullande politiska maktsystemet, vilket nuvarande minoritetsregering är ett bevis på. En regering som trots avsaknaden av mandat från invånarna beslutar över huvudet på dessa. Det är inte en grupp med olika ideologier som kan lösa landets problem, det är ett enat folk. Det kan bara beslut som gynnar den stora allmänheten skapa, det har inte våra politiker fattat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar